Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Μήπως έχουμε γίνει κάφροι;

*
O Δημήτρης Βασιλάκης γράφει στο νέο κείμενο της στήλης «Δεινή Σαύρα» για το πόσο ανθρωποφάγοι έχουμε γίνει.

Disclaimer: Δεν είμαι οπαδός της CDPR, δεν έχω τελειώσει κανένα παιχνίδι της, ζήτημα να έχω γράψει δέκα ώρες στο Witcher 2. Επίσης σιχαίνομαι τις εταιρείες που βγάζουν μισοτελειωμένα παιχνίδια με τεράστια day one patch, και «βασανίζουν» τους εργαζομένους τους. Επίσης δεν γουστάρω το hype και πάντα το φοβάμαι. Τέλος, το πιο πιθανό είναι να μην παίξω ποτέ Cyberpunk 2077 γιατί δεν μου αρέσουν τα φουτουριστικά RPG.


Τώρα που έγινα σαφής πάμε. Άποψη για το όλο θέμα εγώ σχηματίζω διαβάζοντας, κρίνοντας, αλλά και εμπιστευόμενος ανθρώπους που έχω σε υψηλή υπόληψη. Έτσι λοιπόν εδώ και περίπου 29 χρόνια εμπιστεύομαι απόλυτα τον Νίκο Παπακωνσταντίνου που έγραψε το review στο Enternity, που έγραψε για την έκδοση για PC. Ο φίλος μου λοιπόν δεν χαρίζει κάστανα, άρα έχουμε να κάνουμε, στη χειρότερη περίπτωση, με ένα καταπληκτικό παιχνίδι για PC. Πάμε παρακάτω τώρα. Στις κονσόλες της «παλιάς» γενιάς, το παιχνίδι είναι απολύτως σαφές ότι έχει προβλήματα, αν και υπάρχει κόσμος που και πάλι εμπιστεύομαι, που λέει ότι η κατάσταση δεν είναι όσο τραγική αναφέρεται. Από την άλλη υπάρχουν άλλοι, που επίσης εμπιστεύομαι, που δεν φρικάρουν απλά από τα bugs, αλλά δεν τους άρεσε καν ως παιχνίδι. Έχουμε λοιπόν, μια αμφιλεγόμενη εικόνα σε κάθε επίπεδο, που πάντως όπως συζητούσα με έναν άλλο καλό φίλο, κάθε άλλο παρά απλή, είναι και μάλλον είναι και εξαιρετικά περίπλοκη.

Ναι γνωρίζω πάρα πολύ καλό τι χαμός έχει ξεσπάσει, πόσο έβλαψε την εικόνα της εταιρείας, την απόσυρση του παιχνιδιού από τα online store, τα refund, όλα. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η CDPR είχε καλό όνομα και οι παίκτες την εμπιστευτήκαν όταν τους είπε ότι όλα θα πάνε καλά στις κονσόλες της προηγούμενης γενιάς και ότι τελικά τα έκαναν μαντάρα. Και δεν τα έκανα απλά μαντάρα. Τα έκαναν ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ μαντάρα, αφού αυτό το, στην καλύτερη περίπτωση, αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα, ήρθε και με κάμποσες αναβολές στην πλάτη του. Με τις αναβολές, έρχεται προσμονή και αν μάλιστα την έχεις καλλιεργήσει και συ, ε καλά να πάθεις. Και έπαθες διότι η ζημιά για την εταιρεία είναι μεγάλη και δεν ξέρω καν αν είναι αναστρέψιμη. Οπότε, τιμωρήθηκες.

Πρόκειται για φιάσκο, πρόκειται σε ένα βαθμό για εξαπάτηση παικτών, πρόκειται για διάψευση προσδοκιών, αρά τώρα που τα είπαμε όλα και το λήξαμε το θέμα των ευθυνών και της απόδοσής τους (τα εταιρικά συγνώμη τα ακούω βερεσέ), μήπως, λέω μήπως, τόσο η gaming κοινότητα, όσο και ο όχλος των social media, το έχουν παρακάνει; Μήπως πίσω από όλον αυτόν τον πανικό χάνεται η ευκαιρία να δει κανείς τις αρετές ενός κατά βάθος εξαιρετικού παιχνιδιού; Μήπως φταίει καραμπινάτα η εταιρεία αλλά έχουν ευθύνη και όλοι όσοι, εν έτει 2021 συνεχίζουν να πιστεύουν ότι day one θα είναι όλα ρόδινα;

Και εν πάσει περιπτώσει, δέχομαι τη γνώμη ανθρώπων που έχουν παίξει το παιχνίδι, που έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη της ανάπτυξης ή που έστω έχουν διαβάσει πολύ για να τεκμηριώσουν μια άποψη. Εγώ ας πούμε για να γράψω αυτές τις ρημάδες τις λέξεις ρώτησα τουλάχιστον δέκα επαγγελματίες του χώρου που έπαιξαν τον τίτλο. Δεν είδα τον Μπάμπη από τα Πετράλωνα (θρυλική μορφή) να κάνει βίντεο στο YouTube ή post στο facebook και ξαφνικά χωρίς να παίξω, χωρίς να ρωτήσω άλλον, κάποιον που ξέρει, κάτι τέλος πάντων, αρχίζω και θάβω το Cyberpunk 2077 και να κράζω την κακιά CDPR που εξαπάτησε τον κόσμο. Και δεν τον μπορώ ρε παιδιά τον όχλο, αλήθεια. Παντού διαβάζω για το αίσχος του Cyberpunk, για το χάλι το μαύρο και δώσε ranting και δώσε καντήλια.

Κι εδώ γεννιούνται στο μικρό μου το μυαλό διάφορα ερωτήματα. Θα γινόταν ο ίδιος πανικός αν η εταιρεία που έβγαλε το παιχνίδι λεγόταν Nintendo, Sony ή Microsoft (με αυτή τη σειρά); Θα βλέπατε άμεσα refund όπως έγινε εδώ; Αν τον δημιουργό, λέω ένα όνομα τυχαία, τον έλεγαν ας πούμε Κοτζίμα, μπας και τα bugs θα αντιμετωπίζονταν από κάποιος ως κορυφαία αφηρημένη δημιουργία; Μήπως το γεγονός ότι η CDPR είναι μια εταιρεία, μεγάλη μεν, ανεξάρτητη δε και με όχι και τόσο μεγάλα ερείσματα γενικώς, αν εννοείτε τι εννοώ. Γενικά ρε παιδί μου, μου τη δίνει η οχλοκρατία, η ανθρωποφαγία, όπως μου την έδωσε και στην περίπτωση του Last of Us Part II.

Και επαναλαμβάνω. Εδώ είναι η στήλη μου και γράφω τη γνώμη μου, όσο παλαβή και αν ακούγεται σε κάποιους. Αλλά να με συγχωρέσετε, μπορεί να είμαι πλέον δεινόσαυρος και να μην σηκώνω τόσους κάφρους στο αγαπημένο μου χόμπι.

Καλή χρονιά να έχουμε.
Υγιαίνετε. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Alias
    • Το εχω ξαναγραψει οτι την cd project την περιμεναν πολλοι καλοθελητες στην γωνια, πολυ πριν βγει το παιχνιδι. Φαινοταν το πραγμα. Απο την πρωτογνωρη καλυψη και κραξιμο σε εταιρια του χωρου για crunch, υποτιθεμενο ρατσιμο, ομοφοβια, ξενοφοβια, μην πω και ξενοβιολογιοφοβια. Δεν περνουσε μερα να μην δω αρνητικα δημοσιευματα.

      Και τους εκανε το απολυτο δωρακι που το κυκλοφορησε σε αυτη την κατασταση. Λιγο η καφριλα, λιγο τα νευρα απο το ετος που περασε βγηκαν οι 'προστατες' των ηθων και του gaming να το κατακεραυνωσουν. Toν βασιλια ολων αυτων τον εχουμε εδω στο enternity εξαλλου (χρηστης). Αναθεμα αν μια απο τις 10 βαθμολογιες χρηστων στο metacritic μπηκε απο ατομο που το επαιξε. All aboard the hate train

      • PORTAL
      • Που φαινοταν το πραμα ρε ξεκουρδιστη κιθαρα, που το ειχανε χαϊπαρει το Cyberpunk ολοι, απο τον Geoff Kinley μεχρι το facebook.com/groups/kolopetinitsagaming;

        Και δεν ειμαι εγω ο βασιλιας. Ο Crowbcat ειναι.

        • Alias
        • Μπαμ εκανε το πραγμα ρε σπασμενο μπαγλαμαδακι, σε οποιον εχει στοιχειωδη κριτικη ικανοτητα. Αληθεια λες, hypeαρανε ενα (παρα τα προβληματα και τα bug) εξαιρετικο παιχνιδι? Πολυ καλα κανανε. Αλλα τι να λεμε τωρα, λες και το εχεις παιξει

    • geodelik
    • Αγόρασα το παιχνίδι day one, χωρίς προπαραγγελια. Ως κάτοχος απλού ps4, οταν το έπαιξα, μετά απο 23 giga update, μπορώ να πω οτι θύμωσα για την κατάσταση του, και ένοιωσα ότι με πιάσανε κότσο. Το παιχνίδι δεν παιζόταν. Τα προβλήματα γνωστά, δεν χρειάζεται να τα αναφέρω. Μέσα σε 2 βδομάδες βγήκαν 2 μεγάλα updates και μπορώ να πω οτι το παιχνίδι είναι καλό και το αδίκησε η ίδια η εταιρία. Έλυσαν όλα τα προβλήματα; Όχι, και πιστεύω κάποια δεν θα λυθούν ποτέ. Αλλά είναι απο τα λίγα παιχνίδια που δεν βαριέμαι τα side quests και οι χαρακτήρες σε κάνουν να ενδιαφέρεσαι για αυτούς. Το ότι σπάνε τα γραφικά, πέφτουν τα fps και το AI είναι τραγικό, δεν είναι αρκετό για μένα να το κράξω. Άλλωστε στα 25 χρόνια που παίζω video games έχουν δει πολύ χειρότερα τα μάτια μου.

      Δεν θέλω να υποστηρίξω την εταιρεία. Αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο και το κάνανε ηθελημένα. Αλλά δεν θα μπω σε όλα τα media να κράξω. Λάθη όλοι κάνουμε. Πιστεύω θα φροντίσουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και θα δώσουν και πολλά έξτρα για την πατάτα τους.

*