Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά

*
Πριν δύο χρόνια, τότε που για πρώτη φορά ενέσκηψε στη χώρα μας η Black Friday, η Δεινή Σαύρα είχε ασχοληθεί μαζί της. Παρά τις 730 μέρες που έχουν περάσει από τότε, τίποτα σχεδόν δεν έχει αλλάξει, αλλά όπως λέει και το άσμα, τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Ο καταναλωτής, συγκεκριμένα, παραμένει εξαιρετικά ανώριμος και προπέτης, την ώρα που η αγορά, σε όλα τα επίπεδα, δείχνει σημάδια εκλογίκευσης. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Disclaimer: Όποιος δεν του αρέσει να κριτικάρουν ελληνικές συνήθειες και τον εξυπνακισμό του μέσου Ελληνάρα, να μη διαβάσει παρακάτω. Δεν έχω καμία διάθεση να χαϊδέψω αυτιά, αντίθετα θέλω να τα χώσω στον ξερόλα με συγκεκριμένα παραδείγματα. Όποιος δεν αντέχει η πόρτα όπως βγαίνει αριστερά. Πάμε λοιπόν: Ο Έλληνας καταναλωτής, όπως και ο Έλληνας πολίτης σε οποιοδήποτε επίπεδο, τα ξέρει όλα. Ξέρει ότι οι μεγάλες αλυσίδες τον εξαπατούν, για να του πιουν το μεδούλι και για αυτό πάει, ως άλλος σταυροφόρος, και σχολιάζει κάτω από τις δημοσιεύσεις για να σώσει και άλλους από τη συμφορά. Ξέρει ότι στο εξωτερικό έχουν την κανονική Black Friday, με εκπτώσεις 80%-90%, όχι τις ψεύτικες ελληνικές 30%-50%. Ξέρει επίσης ότι αν ψάξει σε γνωστή σελίδα αναζήτησης αγορών, θα τα βρει όλα φθηνά, τζάμπα, την ώρα που οι μεγάλοι της αγοράς τον κλέβουν, ενώ ο άγνωστος Χ στο internet είναι εγγύηση. Γιατί ο Έλληνας τα ξέρει όλα.


Βέβαια, ενώ, βασικά, κοίτα να δεις, τα ξέρει όλα, κάνει ρε παιδάκι μου πολλές ερωτήσεις. Και άμα λέμε πολλές ερωτήσεις, το εννοούμε. Αν θέλετε να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. βρείτε κάποιο γνωστό σας που δουλεύει σε κατάστημα τεχνολογίας και ρωτήστε τον τι τραβάει τις μέρες πριν την Black Friday. Εδώ, και τα είχα πει και παλιά, ανάλογα με τη θέση μας και την ανάμειξή μας στην αγορά τραβάμε εμείς, ως συντάκτες τεχνολογίας, πολλά με τις ερωτήσεις, φανταστείτε, αν δεν το κάνετε φυσικά και οι ίδιοι, κάτι που θεωρώ πολύ πιθανό, τι γίνεται με αυτούς που ξέρουν και πιο πολλά.

Μετά γεννάται η καταπληκτική αντίθεση: εκεί που λέει ότι τον κλέβουν, αυτός ψάχνει να μάθει για την έκπτωση ρωτώντας ακόμα και ανθρώπους με τους οποίους έχει να μιλήσει χρόνια (μου έχουν μιλήσει αξιόπιστοι άνθρωποι για τουλάχιστον 5 τέτοια περιστατικά) για τα τυχόν πακέτα και όταν τα μάθει συνεχίζει να πιστεύει ότι τον κλέβουν, αλλά θα πάει το άλλο πρωί να περιμένει πιθανώς στην ουρά να το πάρει το πακετάκι. Η άβυσσος δεν περιγράφει τον Έλληνα καταναλωτή. Από εκεί και πέρα, όρεξη να έχεις να βλέπεις κουφά σε σχόλια στα social media. Δεν λέω, τζάμπα είναι τα σχόλια, ό,τι θες ρωτάς, αλλά ρε παιδιά μού έχουν πεταχτεί τα ματάκια έξω.

Ο ένας θέλει το season pass του παιχνιδιού που αγόρασε τις προάλλες και μάλιστα γράφει 6-7 σχόλια κάτω από επίσημο λογαριασμό. Ο άλλος επιμένει ότι το Xbox One X «είχε και παλιά 400 ευρώ» και άρα μας κλέβουν (η ίδια η Microsoft που έβγαλε την έκπτωση; Και γιατί ρε μάγκα δεν το πήρες όταν είχε 400 που λέει και ένας φίλος;), ενώ ο τρίτος λέει ότι μόνο έξω κάνουν σωστές εκπτώσεις γιατί το Gamebuffer στην οδό Flamingo Dance 264 στο Cincinnati [σ.α.: μόνο από εκεί ψωνίζω πλέον] έβγαλε το PS4 πακέτο με το Spiderman και το GoW (τυχαίο παράδειγμα) στα 199 δολάρια (δεν αναζητούμε αν ο Bill στο Cincinnati πουλάει 3 κονσόλες που μπορεί να είχε αποκτήσει με διάφορους τρόπους, αφού το βρήκα στο net είναι legit).

Το ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλα αυτά είναι ότι εμένα η αγορά, τα καταστήματα δηλαδή, μου βγάζει την εντύπωση ότι ωριμάζει. Ναι, δεν βγάζουν ουσιαστικές δικές τους προσφορές τα καταστήματα, ακολουθούν τις προσφορές που κάνουν οι αντιπροσωπείες, δύσκολα σκοτώνουν (κακώς-κάκιστα) bad stock, πλην ελαχίστων (φέτος μίας) εξαιρέσεων, αλλά τουλάχιστον επικοινωνούν προς τα έξω το όλο θέμα σωστά και οργανωμένα. Θέλετε να συζητήσουμε ότι υπάρχει περίπτωση να επιχειρήσουν να σας κλέψουν; Σαφώς και ναι. Σαφώς και θα βρεθούν με προϊόντα που θα αλλάξουν ως διά μαγείας τιμή προς τα επάνω για να φανεί μεγαλύτερη η έκπτωση, ή να δημιουργηθεί τεχνητά, σαφώς θα προσπαθήσουν να βάλουν μέσα στις κανονικές και ψεύτικες προσφορές. Αλλά όποιος έχει κάνει την έρευνα αγοράς του, ξέρει πώς να κινηθεί και πώς να μην την πατήσει, είτε ψάχνει για Assassin’s Creed είτε για πλυντήριο. Να, εγώ ψάχνω καλό φορητό σκουπάκι και δεν βρίσκω κάτι με καλή έκπτωση. Ε, έβαλα ένα χρόνο Game Pass στη μισή τιμή.

Προσοχή λοιπόν στις αγορές σας και μην πιστεύετε ότι είστε οι πιο έξυπνοι από όλους και ότι όλοι οι μεγάλοι έμποροι είναι κακοί και όλα τα μικρά μαγαζιά καλά. Εγώ έχω βρει τι να αγοράζω και από πού μετά από πολύ ψάξιμο και αν και εμπιστεύομαι συγκεκριμένο (μικρό) κατάστημα για το 80% των αγορών μου (γεια σου Σπύρο άρχοντα) δεν αποκλείω τους μεγάλους, ειδικά αν χρειάζομαι κάτι που το πιθανότερο είναι να το βρω φθηνά εκεί.

Και να ξέρετε φέτος ήμουν καλό παιδί, λίγα πράγματα πήρα (ξεχνώντας το γεγονός ότι πριν 20 μέρες πήρα Xbox One X). Τώρα τα παιχνίδια που έχω στην κατοχή μου, μαζί με τις συνδρομές, μου φτάνουν οριακά μέχρι το 2126.

Υγιαίνετε! 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • ZazzyJr13
    • Μια διόρθωση πλέον μιλάμε για Black Week... Επίσης επείδη έχω φίλη που εργάζεται σε μεγάλη αλυσίδα στη Θεσ/νικη, ζει ένα δράμα...Παρόλα αυτά η ίδια πήρε και ένα πύργο και μία τηλεόραση οπότε θεωρώ πως υπάρχουν και άλλες προσφορές πέρα των εκπτώσεων των αντιπροσωπειών.

      • Sephiroth
      • Να σημειώσω ότι και πέρσι έπαιξε έτσι η Black Friday, απλά οι εταιρείες δεν το "φώναξαν" τόσο. Οι προσφορές και πέρσι έτρεχαν από τη Δευτέρα. Καλύτερα γιατί αν σκάσουν όλες μαζί, την Παρασκευή θα γίνει μακελειό χωρίς τον Στέφανο Χίο

        • Blackstorm
        • Ναι θυμάμαι πέρσι το έγραφα στην ανάλογη στήλη. Εμένα μια χαρά λογική μου ακούγεται η βδομάδα σε σχέση με την παράνοια μιας μέρας

*