Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Μια Αδικημένη Μικρή Κονσολίτσα

*
Disclaimer: Ο γράφων δηλώνει μετά παρρησίας ότι σε καμιά περίπτωση δεν είναι, ούτε το παίζει ειδικός με το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί στη σημερινή στήλη. Εξάλλου όπως θα έχετε διαπιστώσει όσοι συχνάζετε στην ομάδα EnternityGR Game Room, ζητάω συνέχεια συμβουλές και τα φώτα όσων γνωρίζουν περισσότερα από μένα για το θέμα. Γενικά όσοι με βλέπετε στο Facebook, μη διστάσετε να με συμβουλέψετε για το θέμα μας, το οποίο δεν είναι άλλο από το PS Vita, την παράξενη ιστορία που μοιραζόμαστε και την πάγια πεποίθησή μου ότι είναι μία από τις πλέον αδικημένες κονσόλες που έχουν περάσει από τα χεράκια μου.

Ποια είναι λοιπόν η παράξενη μοίρα που μας συνδέει με το PS Vita και που δεν μας άφησε να γίνουμε «ζευγάρι» το 2012 που κυκλοφόρησε, με μένα φρεσκοπαντρεμένο χωρίς παιδιά, και γίναμε τώρα, με 7 χρόνια γάμου στην πλάτη και δύο παιδιά; Για αρχή να πούμε εδώ κάτι παράξενο. Παρά την μη συμπάθεια μου στη Sony και τις πρακτικές της, κυρίως σε συγκεκριμένες εποχές, ενώ π.χ. δεν συμπαθούσα τόσο τo PS2 και καθόλου μα καθόλου το PS3, το PSP (το πρώτο ε;) ήταν πάντα στην καρδιά μου, το αγόρασα λίγο μετά το launch και παρά το ότι θα ήθελα να το έχω ζήσει περισσότερο, έπαιξα πολλά αγαπημένα παιχνίδια εκεί. Tekken, Gran Turismo, LocoRoco, Dead Or Alive Paradise, FIFA, Football Manager κ.λπ. πέρασαν από τα χεράκια μου και γέμισαν πολλές ώρες σε ταξίδια και διακοπές. Το PSP, πέρα από τη μεγαλύτερή του αμαρτία που ακούει στο όνομα UMD, το έκαψε η Sony με αυτή και άλλες επιλογές, αλλά για μένα κυρίως με το ότι πήγε και έπεσε πάνω στην άλλη μεγάλη μου αγάπη που λέγεται Nintendo DS.


Αλλά ας γυρίσουμε στο Vita. Όταν ανακοινώθηκε είναι η αλήθεια το κορόιδευα λιγάκι, κυρίως λόγω ονόματος (έχω μια ψύχωση να κράζω ονόματα), αλλά βασικά γιατί έβλεπα αυτό που ερχόταν, τον αργό (ή γρήγορο) θάνατο των φορητών στην εποχή των smarthpone και tablet. Και το 2011-2012 η καταιγίδα ερχόταν ήδη προς το μέρος των υπαρχόντων και μελλοντικών συστημάτων. Κράξιμο-ξεκράψιμο πάντως, όταν πλησίαζε η κυκλοφορία του τον Φεβρουάριο του 2012, σκεφτόμουν σοβαρά να το τσιμπήσω μιας και τα όσα είχε ανακοινώσει η Sony με κάλυπταν, ενώ για κάποια από όσα είχα αμφιβολίες με έπεισαν άνθρωποι που γνώριζαν καλύτερα από μένα.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχα πάει στο The Mall, είχα μπει σε μαγαζί που ήξερα ότι έχει απόθεμα, ψαχνόμουν ποιο μοντέλο θα έπαιρνα και ποιο παιχνίδι θα το συνόδευε, μαζί με τη γυναίκα μου (η οποία -σημειωτέον- ποτέ μα ποτέ δεν μου φέρνει αντίρρηση αν θέλω να αγοράσω κάτι, για να καταρρίπτονται κάτι μύθοι) και ξαφνικά, όταν υπολόγισα την τιμή με το παιχνίδι και το μοντέλο που ήθελα, έκανα πίσω. Μου φάνηκε τελικά ακριβό (δίκιο είχα), αμφέβαλλα για το κατά πόσο θα έπαιζα (πάλι δίκιο είχα) κι εκεί που ήμουν με τα λεφτά στην τσέπη, έφυγα από το μαγαζί και πήγα στον πάνω όροφο και φάγαμε στο La Pasteria.

Για τα επόμενα χρόνια, έως τη στιγμή που πήρα PS4 και έκανα συνδρομή στο PS Plus, ούτε που ξανασκέφτηκα το σύστημα της Sony. Είχα απομακρυνθεί λιγάκι από το χώρο, αλλά διάβαζα σποραδικά τις όχι καλές του επιδόσεις, την άλλη μια φορά γκάφα, μετά το UMD, με τις κάρτες και τη σταδιακή εγκατάλειψη του από τη Sony (και εξαφάνιση από την ελληνική αγορά). Πώς μου τράβηξε ξανά την προσοχή; Με την πανέξυπνη κίνηση της Sony να δίνει δωρεάν παιχνίδια για αυτό, που σε κάτι τύπους σαν και μένα πιάνει διαολεμένα, μιας και δεν μπορώ να βλέπω κάτι να κάθεται και να μην το εκμεταλλεύομαι (γελάσαμε πάλι, αυτήν τη στιγμή γελάνε μαζί μου οι πέτρες του Σαρωνικού και μερικών άλλων κόλπων). Άρχισα λοιπόν, από το 2014, να κοιτάω μήπως το βρω φθηνό και μεταχειρισμένο, αλλά γρήγορα παραιτήθηκα, μιας και σε μεγάλο βαθμό η αγορά μεταχειρισμένων στην Ελλάδα (μεταξύ ιδιωτών κυρίως) είναι κάπως ανέκδοτο, αλλά επανήλθα με την έλευση του Facebook Marketplace το οποίο σου πετάει στα μούτρα διάφορες προτάσεις που μερικές φορές δεν μπορείς να αγνοήσεις. Το κυνήγησα λιγάκι, et voila.

Κάνουμε παρέα ήδη εδώ και καμιά βδομάδα. Περνάω πολύ καλά μαζί του, με μαθαίνει και το μαθαίνω, ρωτάω κόσμο και σκοπεύω να ασχοληθώ μαζί του αλλά και να το δώσω για να παίζει η μεγάλη μου κόρη. Και αναρωτιέμαι συνέχεια γιατί αυτό το εξαιρετικό σύστημα, με πραγματικές δυνατότητες και εξαιρετικές ιδέες, πήγε άπατο. Δεν μπορώ ακόμα να αποφασίσω αν φταίει το κοινό, η Sony ή, πολύ απλά, ο θάνατος των φορητών που έφεραν τα smart devices. Στο τελευταίο έχω μια βάσιμη αντίρρηση, γιατί το δέχομαι για το casual κοινό, δεν το δέχομαι για τους κανονικούς gamers. Απλά προφανώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο λίγοι είμαστε οι core gamers και πόσο μικρή επίδραση έχουμε στην αγορά. Από την άλλη, έχοντας ψάξει το μισό πλανήτη να βρω μια ρημαδοκάρτα της Sony που να μη θέλει να δώσω πιο πολλά από όσα έδωσα για όλο το σύστημα, ε φταίει και η Sony.

Σας αφήνω τώρα πάω να παίξω Escape Plan. Ένα από τα πολλά της λίστας που θα μεγαλώσει κι άλλο. Ένας έρωτας που δεν ευοδώθηκε το 2012 που ήμαστε και οι δύο νέοι, άνθησε το 2018 που τελικά γεράσαμε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
10 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • evergrey
    • Αν απο τοτε που εχεις βαλει Plus εχεις καβατζωσει και του PSV τα παιχνιδια τοτε θα περασεις απειρες ωρες πολυ ωραια.Μην κοιτας τωρα που δινει σχεδον "σκουπιδια.Παλια εχει δωσει αρκετα καλα παιχνιδια.
      Εγω παντος δεν πιστευω οτι σε μεγαλο βαθμο το εφαγαν τα smarthpone και τα tablet.
      Τα μειονεκτηματα ηταν οι τιμες σε καρτες μνημης και οταν δεν τραβαγε πια σε πωλησεις τουλαχιστον στην Ευρωπη,η Sony ξυνοταν και δεν του εκανε μια μειωση τιμης μαζι με ενα ωραιο πακετακι για να τραβηξει εστω και λιγο κοσμο.Θυμαμαι αυτο το πακετο που ειχε βγαλει με PSP παιχνιδια.Μα ειναι δυνατον;
      Και ενα τελευταιο μειον για το "βητακι" ηταν η απιστευτη πορεια του PS4.Ειδαν οι Ιαπωνες οτι πουλαγαν τρελα και σιγα μετα μην καθοντουσαν να κανουν πλανα για να σπρωξουν το "βιτακι"!
      Εγω παντος μετα απο τοσα χρονια εχω περασει ωραιες gaming στιγμες.Και θα περναγα και αλλες αν σε μερικα παιχνιδια η Sony δεν τα ειχε στο θεο τις τιμες τους.
      Παω να συνεχισω το Darkest Dungeon.Επικο παιχνιδι.Με την πρωτη ευκαιρια αγορασε το.Αξιζει για τον νεο σου ερωτα!

    • NinjaDream
    • Αγόρασα μεταχειρισμένο το ps vita μισο χρόνο σχεδον απο τοτε που βγήκε.Έχω περι τα 45-46 παιχνιδια καποια απο τα οποια ειναι ακομα κλειστα μιας και δεν εχω χρονο να ασχοληθώ.Το vita το εκαψε η πολυ υψηλη τιμη αγορας κάρτας μνήμης.Επίσης τα indies.Δεν αγοραζω ενα φορητο για να παίζω τα ίδια παιχνιδια που βρισκω δωρεαν στο Pc.Λιγες οι αποκλειστικότητες αλλα πολυ δυνατες όπως gravity rush.Τωρα το χρησιμοποιω σαν δευτερο χειριστηριο για το ps4 κυρίως.Γενικα ειμαι ευχαριστημενος με την αγορα μου.Εχω ενα πολυ καλο ρόστερ παιχνιδιών.Σιγουρα θα ηθελα να μην σταματησει η παραγωγη του και να βγουν κι αλλα μοντελα πιο εξελιγμενα.Τωρα σκοπευω να αγορασω καποια στιγμη οταν βγει τη δευτερη εκδοση του nintendo switch που βλέπω δυστυχως οτι παταει στα βηματα του vita.Δηλαδη λίγες πολυ δυνατες αποκλειστικότητες και πολλά μα πάρα πολλά indies που ειναι παιχνιδια που τα βλεπουμε και σε steam και σε pc και σε ps4 και σε xbox one.Λιγο απ'ολα δηλαδή.Αλλα οπως αγορασα το ps vita κυριως για το uncharted και το gravity rush ετσι θα αγορασω και το switch για το zelda και τα mario.Μακράν η καλύτερη φορητή κονσόλα το gameboy και μετα το gameboy micro.

    • diver_gr
    • To είχα αγοράσει λίγο καιρό μετά το λανσάρισμα και το πούλησα 3 χρόνια μετά. Όντως αδικημένη κονσόλα, περίμενα πολλά περισσότερα από μεριάς Sony. Περίμενα πως και πως μια σωστή έκδοση του GT για φορητό (όχι τη πατάτα του PSP) η οποία δεν ήρθε ποτέ. Τα περισσότερα παιχνίδια δυστηχώς ήταν κακά - μέτρια στη καλύτερη Spin offs παιχνιδιών του PS3 και σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούσαν τα 69,99 ευρώ...

      Άλλο μεγάλο ανέκδοτο που έχει αναφερθεί πολύ είναι η πανάκριβες κάρτες.....

      Κρίμα γιατί είχε τρελές προοπτικές και κάποια παιχνίδια διαμάντια, Tear away, Uncharted Golden Abyss, Gravity Rush κλπ αλλά μετρημένα στα δάχτυλα....

      Επίσης για φορητό η δυνατότητες του πέρα από gaming όπως Internet, youtube, Facebook κλπ ήταν λίαν επιεικώς απαράδεκτες.

      Πιστεύω πως αν η Sony είχε βάλει στο Vita ένα 2o λειτουργικό όπως Android θα απογειωνόταν καθώς με 220 ευρώ θα έπαιρνες μια πολύ αξιόλογη συσκευή αντί Tablet και θα είχες ταυτόχρονα φορητή παιχνιδοκονσόλα.

    • nkav64
    • Να πω για τον πρωτοποριακό χειρισμό στο FIFA Football; Για το εκπληκτικό Uncharted Golden Abyss; Για το εντυπωσιακό Gravity Rush; Για το remote play με το PS4; Άσε γιατί όσο τα θυμάμαι τόσο περισσότερο εξοργίζομαι. Γιατί η Sony δημιούργησε μια φορητή υπερκονσόλα για την εποχή εκείνη και φρόντισε να την τροφοδοτήσει ούτε με το 1/20 των ποιοτικών τίτλων που είχε το PSP.

    • NinteNikos
    • Εγώ το χρησιμοποιώ συνέχεια τον τελευταίο χρόνο γιατί ασχολούμαι κυρίως με visual novel. Ειδικά με την κυκλοφορία του Muv Luv που είναι το καλύτερο visual novel όλων των εποχών.

    • DrManolo
    • Κι εγώ το χρησιμοποιώ ακόμη για remote play και για όλα τα old school jrpg που του έχω φορτώσει (final fantasy klp). Τουμπανάκι είναι ακόμη!

*