Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Περί διακρίσεων και diversity

*
Εάν ασχολείστε έστω και ελάχιστα με το χώρο του gaming και τα τεκταινόμενά του, έχετε σίγουρα πάρει είδηση την ιστορία με το Kingdom Come Deliverance και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, κυρίως λόγω των ακραίων απόψεών του δημιουργού του σε συγκεκριμένα θέματα, αλλά και πώς τις έχει εκφράσει στο παρελθόν. Στο Enternity είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του, μόνο για το παιχνίδι και κάτι παραπάνω από αναλυτικά.

Ξεκαθαρίζω πως ό,τι θα διαβάσετε από δω και πέρα είναι προσωπικές μου απόψεις και συνεχίζουμε. Τοποθετώ τον εαυτό μου στο γενικό χώρο της αριστεράς, είμαι κατά του ρατσισμού, υπέρ της ισότητας των δύο φύλων, κατά των διακρίσεων έναντι των ατόμων με διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς, υπέρ της ανεξιθρησκίας και γενικά όταν κοιτάω τον καθρέφτη βλέπω έναν προοδευτικό άνθρωπο που έχει πλακωθεί με πολλούς φασίστες στη ζωή του. Έχοντας κάνει το πορτρέτο μου λοιπόν (sic) δηλώνω μετά παρρησίας ότι έχει σιχαθεί η ψυχή μου όλη την υπερβολική κουβέντα για διακρίσεις, diversity και ό,τι άλλη τραγικότητα καμαρωτή επιβάλλει η νέα τάξη πραγμάτων που θέλει τα πάντα επίπεδα και τους πάντες να παρεξηγούνται ακόμα και όταν κλάνει η μύγα.


Το Kingdom Come Deliverance είναι μια δημιουργία κάποιων ανθρώπων, με πρώτο ρόλο στον David Vavra. Ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και ως τέτοιο πρέπει να κριθεί. Το ότι κάποιοι βλέπουν ρατσισμό πίσω από τη μη ύπαρξη έγχρωμων στην μεσαιωνική Τσεχία του 15ουαιώνα, πολύ απλά σημαίνει ότι τρίβονται στη γκλίτσα του τσομπάνη, μιας και με συγχωρείτε, αλλά ο δημιουργός έχει την ιστορική αλήθεια στο πλευρό του.

Που στην τελική, ποιος της δίνει σημασία της ιστορικής αλήθειας όταν μιλάμε για καλλιτεχνική δημιουργία; Δεν βιάστηκε παραφύση η Ιλιάδα από την ταινία Τροία, όπου υπήρχαν ορθόδοξοι παπάδες, ασσυριακά αγάλματα και ένα κάρο άλλες ανακρίβειες; Δεν θα βιαστεί ξανά τώρα, όπου για λόγους «diversity» θα παίξει έγχρωμος τον Αχιλλέα σε τηλεοπτική σειρά; Πλήθη Ελλήνων δεν αισθάνθηκαν εθνική περηφάνια με την ταινία 300 που βασιζόταν σε κόμικ (άλλη μια καλλιτεχνική δημιουργία) και είχε τόση σχέση με την ιστορική αλήθεια, όσο η ύπαρξη στον στρατό του Λεωνίδα του θρυλικού Στέλιου; Για να μην αναφέρουμε το μυθικό τρίμετρο Ξέρξη που θα έκανε θραύση ως σέντερ σε οποιαδήποτε ομάδα μπάσκετ.

Για να έρθουμε στα δικά μας, πόσοι βιασμοί της ιστορικής αλήθειας έχουν γίνει στα videogames; Ο υποθετικός ήρωας της Ελληνικής μυθολογίας Kratos (τι γέλιο είχα κάνει όταν είχα ακούσει πρώτη φορά το όνομα, δεν περιγράφεται) πέρα από τα όσα ξεκαρδιστικά έχει κάνει στους προηγούμενους τίτλους, δεν έχει πάει εκδρομή με τον γιο του Ατρέα (μην το πείτε στον Αγαμέμνονα και τον Μενέλαο για τον μπαμπά, θα παρεξηγηθούν) στην…Σκανδιναβία για νέες περιπέτειες, μπας και πιάσουμε νέο κοινό; Στα Assassin Creed δεν έχουν γίνει σημεία και τέρατα για να χωρέσει το παραμυθάκι με τους Ναΐτες και τους Ασσασσίνους; Δεν έχουν χωθεί ζόμπι σε όλα τα videogames, ιστορικά ή μη, για να εκμεταλλευθούν οι εταιρείες τη γοητεία τους; Που στην οργή λοιπόν ήταν όλοι αυτοί τότε που διαμαρτύρονται τώρα και τους έλειψε ο μαύρος κάτοικος της μεσαιωνικής Τσεχίας; Εφόσον όλα είναι καλλιτεχνικές δημιουργίες, ο καθένας βάζει μέσα ό,τι θέλει. Και ας με χαλάνε εμένα όλα τα παραδείγματα που ανέφερα, επίτηδες, παραπάνω.

Που κολλάω εγώ και τι ζόρι τραβάω; Βαρέθηκα ρε παιδιά να ψαχνόμαστε να παρεξηγηθούμε. Για παράδειγμα είναι απόλυτα κατανοητό, θεμιτό και σεβαστό να πολεμηθεί η κουλτούρα του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά την ώρα που η μέση δυτική μπορεί να σε πάει φυλακή αν της πεις «Γεια» στο μπαράκι και δεν γουστάρει, στην Ινδία βιάζουν ένα δεκάχρονο κοριτσάκι και δεν ανοίγει μύτη. Και αναφέρω πολύ χαρακτηριστικά την Ινδία γιατί αποτελεί έδρα άπειρων μεγάλων δυτικών εταιρειών κου κόπτονται για τη σεξουαλική παρενόχληση. Άμα είναι να λύσουμε ένα πρόβλημα, να το πιάσουμε σε όλη του την κλίμακα αδέρφια. Αλλά ας μην ξανοιχτώ άλλο στο θέμα, θα ξεφύγω.

Να πούμε άλλο ένα παράδειγμα περί καλλιτέχνη και δημιουργίας; Γνωρίζετε υποθέτω όλοι τι συμβαίνει με τον Νότη Σφακιανάκη. Έχει υιοθετήσει και εκφράσει ακραίες απόψεις και έχει γίνει πρωτοπαλίκαρο ναζιστικών και φασιστικών κινημάτων. Πολύ ωραία, προσωπικώς εγώ σταμάτησα να τον ακούω και καταχώνιασα τα CD του κάπου να μην τα βλέπω, μιας και διαφωνώ με οτιδήποτε λέει και δεν θέλω να ξέρω ότι υπάρχει. Σημαίνει αυτό ότι ο Νότης σταμάτησε να είναι καλός τραγουδιστής ή δημιουργός ή, για να το θέσουμε στο ίδιο πλαίσιο με το Kingdom Come Deliverance, σημαίνει αυτό ότι το «Σώμα Μου» είναι κακό λαϊκό τραγούδι; Δεν συμπαθείς το δημιουργό; Μην ασχοληθείς  με το έργο του. Αν όμως το κάνεις, δεν έχεις κανένα δίκιο να το κριτικάρεις υπό το πρίσμα των απόψεων του δημιουργού του και όχι ανάλογα με την ποιότητά του, πόσο μάλλον όταν σε μερικές περιπτώσεις επικαλείσαι και ιστορικές έρευνες που δεν υπάρχουν.

Δεν έχω δει δευτερόλεπτο από το παιχνίδι. Δεν έχω καν διαβάσει αναλυτικά τις ακραίες απόψεις του Vavra. Αυτό που ξέρω είναι ότι βαρέθηκα τις υπερβολές της νέας εποχής που απαιτεί να βρίσκουμε παντού μια βλακεία για να πούμε ότι έγινε διάκριση. Διότι είναι ΟΚ να παίξει μαύρος τον Αχιλλέα, αλλά αν αύριο παίξει ο Μπραντ Πιτ τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος.

Αντί επιλόγου, αυτό. Άντε γιατί σε λιγάκι θα πάρουμε τα βουνά. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • ZazzyJr13
    • Η γενιά ή η κοινότητα των παραξηγησιάριδων είναι πραγματικά πολύ σπαστική ή/και επικίνδυνη καθώς από την μία ζητάνε ελευθέρια σε όλες τις μορφές αποφάσεων ενός ανθρώπου, ισότητα, διαφορετικότητα και άλλα πόσα τα οποία δεν μπορώ να τα προσδιορίσω αυτή τη στιγμή. Αλλά από την άλλη η διαφορετική άποψη τους θίγει και δεν γίνεται διάλογος αλλά επίθεση επί προσωπικού για τις απόψεις που έχει ο καθένας.
      Στα του άρθρου : Υπάρχει περίπτωση ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτό από όλους; Το αν απολαμβάνεις κάτι δεν πρέπει να έχει να κάνει με τις απόψεις του καλλιτέχνη πρέπει να έχει να κάνει μόνο με το έργο του. Αν π.χ. βγει στη φόρα πως τα μεγάλα κεφάλια της Naughty Dog είναι φασισταριά ή τρέχουν στα Gay Pride με δερμάτινα ή είναι vegan (αναφέρω αυτά γιατί είναι τα πρώτα εύκολα που με ενοχλούν) πρέπει εγώ να σνομπάρω ή να θάβω όπου μπορώ τις παιχνιδάρες τους;
      Όπως επίσης αν μερακλώσω και γουστάρω να ακούσω Νότη μια χαρά θα περάσω με τις ουισκάρες μου. Στο μαγαζί που τραγουδάει δεν θα πάω γιατί θα κάνει και κανά μισάωρο κατήχηση.
      Η ίδια κοινότητα δεν είναι που έβγαλε το Θεοδωράκη σκάρτο για τις απόψεις του για τα Σκόπια; Και ως άλλος Κλιντ Ιστγουντ θα σας πω πως : Οι απόψεις είναι σαν τις κ@@@τρυπίδες, όλοι έχουν από μία.
      Παίζει να βγήκα εκτός θέματος - σχοράτε με που λέμε και στο χωριό μου

    • RiderSoMysterious
    • Δεν είχα πάρει πρέφα ότι δημιουργήθηκε τέτοιο θέμα. Το παιχνίδι το απολαμβάνω με τα όποια ελαττώματά του, θα τα πούμε και στο review. Προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει και βρήκα την απολογία του δημιουργού. Όλη αυτή η φασαρία ξεκίνησε επειδή: Α) Δεν υπάρχουν έγχρωμοι στην αναπαράσταση μιας μικρής αγροτικής περιοχής στη μεσαιωνική Βοημία. Και Β) Ο τύπος ακούει Burzum. Αυτό είναι το κατηγορητήριο; :ο

    • DrManolo
    • Ναι, ωραία όλα αυτά, αλλά τα λόγια στο διαδίκτυο και τα μέσα (κοινωνικής δικτύωσης ή/και μαζικής ενημέρωσης) είναι μόνο λόγια και posts. Υπάρχει νομοθεσία σε όλες τις χώρες για να κρίνει αν κάτι πλήττει δικαιώματα ή είναι παράνομο. Το τι ψηφίζει ο Σφακιανάκης συγγνώμη αλλά δεν το αντιμετωπίζω ως είδηση αλλά ως κιτρινισμό. Επίσης η πλειοψηφία των κατηγοριών σεξουαλικής παρενόχλησης που περιγράφεις όχι μόνο αθωώνουν τους κατηγορουμένους αλλά τιμωρούν και τους ενάγοντες. Όταν κάποιοι άνθρωποι βλέπουν παράλογες ιδέες να επαναλαμβάνονται σε posts από άλλους με ίδιες πεποιθήσεις και τις ενστερνίζονται νομίζοντας ότι έτσι αποκτούν κύρος, είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα με το να ακούς έναν ψίθυρο σε μιά διπλανή κουβέντα στην καφετέρια και να την πασάρεις ως δικιά σου επειδή κάπου το άκουσες. Εγώ πολύ φοβάμαι ότι στην εποχή μας ο καθένας δεν έχει από μία άποψη, αντίθετα δεν έχει καμία άποψη και ψάχνει στο διαδίκτυο να φορέσει μία που και να μην είναι στα μέτρα του δεν πειράζει, αρκεί να κάνει θραύση και πάταγο. Από πότε τα social media έγιναν κατήγορος και εκτελεστής - απάντηση από ποτέ. Ευτυχώς για μας τα λόγια του Σφακιανάκη και του κάθε commenter θα είναι σε λίγο καιρό ξεχασμένα.'' In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes,, Andy Warhol 1966. Ε ναι, και;

    • PORTAL
    • Συμφωνω και θα αναφερω το αρθρο στο οποιο εικαζω προσωπικα οτι αναφερεται ο συντακτης. Προκειται για το review του Kingdom Come στο eurogamer.net Ειναι ενα review-εκτρωμα, με προσωπικη επιθεση στον Vavra, που εχει σκοπο να κανει κακο στις πωλησεις του Kingdom Come, που εστιαζει κυριως στα πολιτικα πιστευω του reviewer αντι για το παιχνιδι, και με ατακες που αγγιζουν τη χαζομαρα ¨: "What if a group of black Africans came through and stayed at an inn and someone got pregnant?". Δεν περιμενα ποτε οτι το eurogamer θα εγραφε τετοιες ανοησιες και οτι θα ηταν τοσο biased. Εγω τo εβγαλα απο τα bookmarks αφου πρωτα ανοιξα το addblocker σε περιπτωση που μπω ποτε. Απιστευτη απογοητευση, αφου το ειχα στα κορυφαια sites.

      • Blackstorm
      • (Και) Σε αυτό αναφέρομαι, και σε πολλά σχόλια σε Fora και λοιπές σελίδες. Μην ξεχνάς και τον φίλο του τον ιστορικό που ανακάλυψε μονοπάτι του δρόμου του μεταξιού που δεν περνούσε ποτέ από την Τσεχία.

*