Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Ποδοσφαιράκια. Γιατί ανεχόμαστε να μας σπάνε νεύρα;

Θα έχετε βαρεθεί κάθε τρεις και λίγο να σας λέω για τα στοιχεία της GfK αλλά αποτυπώνουν μια αμείλικτη πραγματικότητα. Κυρίες και κύριοι εις το gaming είμαστε έθνος ποδοσφαιρικόν. Ε και επειδή θα ήταν κομματάκι υποκριτικό να κάνω τον ποιοτικό και να βγάζω την ουρά μου απέξω, ανήκω και εγώ στη μάζα. Με μια διαφορά: είμαι παιδί του FIFA, όχι του Pro. Η σχέση μου με τα football games ξεκινά με το Matchday 2 εάν δεν με απατάει η μνήμη μου, στον Amstrad του ξαδέρφου μου του Γιάννη. Μετά έλιωσα, κατέστρεψα, έμαθα μέχρι τελικής πτώσης το Kick Off στον Atari ST και το Sensible Soccer στο PC (τι ασύλληπτες και δύσκολες παιχνιδάρες). Ώσπου πήραμε με τον Νίκο (σ.α.: Παπακωνσταντίνου) το PSone και επιλέξαμε από ένα παιχνίδι έκαστος. Αυτός το WipEout και εγώ το FIFA 96.

Εκεί ξεκίνησε μια σχέση που πέρασε από το PC για πολλά χρόνια, (1998-2005) ε και μετά ανέλαβαν δράση τα 360 και τώρα το One. Και όπως είπα, με την εξαίρεση ενός σύντομου περάσματος από το Pro στο PS2 στο διάστημα 2004-2006, δεν ήμουν φίλος της σειράς, παρά την πλύση εγκεφάλου από όλους μου τους φίλους, όλα τα χρόνια. Θυμάμαι τον Φωκίωνα (σ.α.: Χαροκόπο) να μου λέει σε εποχές PSone ότι το τότε ISS είχε τους παίκτες με το σωστό ύψος, την ώρα που το FIFA τους είχε ισοϋψείς, και μετά τον Ηλία (σ.α.: Παππά) να προσπαθεί να με προσηλυτίσει στο Pro από όταν πάτησα για πρώτη φόρα το πόδι μου στο GamePro (“Καλά FIFA παίζεις;”). Ομολογώ ότι ενώ θυμάμαι πολύ καλά τα Kick Off και Sensible δεν θυμάμαι πολλά για το FIFA 96 πέρα από το ότι όντας στην Αγγλία (και αιώνιος οπαδός της Nationalmanschaft) έπαιξα ένα ματς με ένα Αγγλάκι που πήρε τη δικιά του Εθνική και το κέρδισα 3-2. Ακόμα θυμάμαι το βλέμμα μίσους. Από εκεί και πέρα όμως θυμάμαι τα πάντα και πολλούς από τους λόγους που όλοι έκραζαν το FIFA και γούσταραν το Pro. Θυμάμαι ότι όποτε έβγαινε τίτλος για Μουντιάλ ήταν ψιλομούφα και πανεύκολος (στα 98 και 02 έβαζες γκολ με τη σέντρα από το κέντρο με παίκτες τύπου Ronaldo - τον κανονικό όχι το Ultrex) αλλά και τα υπόλοιπα ήταν σχετικά εύκολα σε σύγκριση  με τους θιασώτες του Pro που το έπαιζαν (κάποιοι όμως ήταν) «επιστήμονες».

Μετά το εξαιρετικά κακό με παίκτες-ζόμπι FIFA Road to World Cup 06 και το μεταβατικό 07, άρχισε με το 2008 η εποχή που το FIFA ανέβαινε και το Pro έπεφτε. Μια εποχή που τη ζούμε ακόμα, μιας και, παρά την πρόσφατη  άνοδο του Pro, το FIFA παραμένει γενικά ποιοτικότερο. Ναι ρε φίλε, ωραία τα λες, αλλά τι σε έπιασε και ασχολήθηκες με το θέμα; ε έπιασε ότι από ένα σημείο και μετά ο τρόπος που χρησιμοποιεί το FIFA (για το Pro δεν ξέρω) για να ρυθμίζει τη δυσκολία του τίτλου έχει καταντήσει πλέον γελοίος και ελεεινός. Για πρώτη φορά είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω σε μεγάλο βαθμό όταν με τον φίλο Ηλία παίζαμε co-op στον τίτλο του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής στο επίπεδο World Class ή Legendary. Δεν είχε σημασία ούτε πώς θα παίζαμε, ούτε τι θα κάναμε. Στα προημιτελικά ήταν ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι θα χάναμε.

Ε από τότε το έχω δει πολλές φορές. Είναι σαν οι developers να έχουν εισαγάγει κάποια ρουτίνα που λέει ότι το τάδε ματς ρε παιδί μου θα το χάσεις. Ό,τι και να κάνεις, όσο και να παίξεις, μακάρι να κατεβάσεις τον Χριστό σέντερ φορ και τον Μωάμεθ δεκάρι, μακάρι να βάλεις τερματοφύλακα τον ίδιο τον Βούδα. Το ματς θα το χάσεις. Δεν πά’ να κάνεις 40 quit-load. Θα χάσεις. Δεν πά’ να έχεις 22 τελικές με 17 on target; Θα χάσεις με 0-1 με μία τελική on target (μου έχει συμβεί, όχι μια φορά μόνο). Μια τέτοια μεταφυσική εμπειρία είχα και χτες κι έγινε η αφορμή για τη στήλη. Έπαιζα με την ομάδα του FUT όπου έχω επιθετικό τον Griezmann της Ατλέτικο Μαδρίτης, τον άνθρωπο που έκανε  γιογιό τις άμυνες της Μπάγιερν και της Μπάρτσα, που, όσο να είναι, γρήγορο και καλό στις αντεπιθέσεις τον λες. Έπαιζα σε τουρνουά με αντίπαλο ΑΙ την εθνική Κίνας και ο παίκτης μου δεν κατάφερε, σε φουλ φόρμα και stamina, να περάσει ούτε μια φορά σε σπριντ (ξεκινώντας και με πλεονέκτημα 2-3 μέτρων) κανένα Κινέζο αμυντικό. Ποιος Alaba και ποιος Boateng, Xing Ziaofeng κύριοι.

Έπαιξα το ματς εφτά φορές με quit/load. Έχασα 5 φορές 1-0, 1 φορά 3-0 (έφαγα κόκκινη για άσχετο μαρκάρισμα στο 17’ και τρία γκολ μετά το 80’) και μία που ήρθα 0-0 έχασα στα πέναλτι με 7-6! Ήταν τελικός τουρνουά που ουσιαστικά έπαιζα «πριν την ώρα του» και το παιχνίδι απλά ήθελε να χάσω. Σε όλα τα ματς πλην αυτού με την αποβολή, είχα περισσότερες τελικές και σε κάποια είχα ως και κατοχή, κάτι σπάνιο μιας και παίζω κλειστά με αντεπιθέσεις. Ε μετά με συγχωρείτε το παράτησα. Είμαστε πια και 42 χρονών δεν παίζει άλλη υπομονή. Και αυτό το φαινόμενο συντηρείται πια χρόνια. Και άντε να πούμε ότι στην περίπτωση του FIFA Ultimate Team παίζει ότι θέλει να σε κάνει να χαλάσεις και καλά λεφτά, αγοράζοντας boosters. Ε δεν είναι αυτό, ισχύει σε όλα τα modes εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς δεν έχω πρόσφατη εμπειρία από Pro οπότε οποιοδήποτε σχόλιο που θα προσθέσει στην κουβέντα καλοδεχούμενο.

Το ερώτημα είναι εμείς γιατί το ανεχόμαστε. Γιατί εδώ είμαστε (πρώτος εγώ, έτσι) πρόβατα. Θα πάμε κάθε χρόνο να τα σκάσουμε να πάρουμε τη νέα έκδοση, να έχουμε τα ίδια προβλήματα γιατί πολύ απλά οι εταιρείες (η Konami προσπαθεί να βελτιωθεί αλλά ήταν τόσο πάτος που έχει πολύ μα πολύ δρόμο ακόμα) επαναπαύονται στις δάφνες τους και δεν ασχολούνται με ουσιαστικό fine tune τέτοιων λεπτομερειών. Ειδικά στο FIFA τα δύο πρώτα επίπεδα δυσκολίας είναι για παιδιά του νηπιαγωγείου, το Semi Pro εύκολο επίσης αλλά πιο ισορροπημένο και από εκεί και πάνω πραγματικό χάος. Το Professional πρέπει να είναι το πιο αποτυχημένο επίπεδο δυσκολίας παιχνιδιού ποδοσφαίρου, μιας και η όποια δυσκολία έχει τέτοιες κουλές διακυμάνσεις που δεν βγάζεις άκρη. Εκεί που κερδίζεις την Ρεάλ 5-0, χάνεις μετά από την Μπέτις 4-1. Τα άλλα δύο είναι παράλογα δύσκολα με το λάθος τρόπο. Δεν κάνεις καλύτερους τους παίκτες κυρία ΕΑ για να ανεβάσεις επίπεδο, την ομάδα βάλε να παίζει καλύτερα για να αυξήσεις τη δυσκολία. Αλλά προφανώς αυτό θέλει περισσότερη δουλειά. Και χρόνο. Και λεφτά.

Μέχρι τότε ο Φετφατζίδης θα κερδίζει σε τζαρτζάρισμα τον Lukaku (δεν το έχω δει live, δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο). Εμείς θα σπάμε τηλεοράσεις και χειριστήρια και θα εκτοξεύουμε ύβρεις στο υπερπέραν. Σε αυτό το επίπεδο, ναι τα παλιά ποδοσφαιράκια  μπορεί να ήταν απίστευτα δύσκολα, αλλά τουλάχιστον δίκαια. The past wins.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
18 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Striker21
    • Και εγώ τρελαμένος gamer ποδοσφαιράκιας. Συμφωνώ ότι κάτι υπάρχει θέμα με το επίπεδο δυσκολίας, αν και δεν έχω δώσει πολύ σημασία γιατί έχω αφοσιωθεί στον Online μέρος. Για εμένα είναι κάτι που η ΕΑ δεν του δίνει σημασία για τον λόγο που αναφέρατε(σίγουρες αγορές κάθε χρόνο) αλλά και για το γεγονός ότι στο ποδοσφαιράκι όλη η ουσία πια είναι το Online.

    • Georgebor
    • Εγώ είμαι του Pro παιδί αλλά από το λίγο που έχω παίξει Fifa το θέμα δυσκολία με έχει κάνει να μη το δω με καλό μάτι!Είμαι από τα άτομα που θα τα παίξω τα Sports games πάντα στο πιο δύσκολο επίπεδο δεν μπορώ αλλιώς το θεωρώ αδιανόητο ε το Fifa με έκανε να το μισήσω γι αυτόν το λόγο όσες φορές έπαιξα πάντα κάτι γινόταν και στο τέλος 1 φάση 1-0 καληνύχτα!Αλλά έχω μια θεωρία ότι το Φιφα είναι κλάσης ανώτερο στο 2πλο σε σχέση με το Pro.Βλέπεις πολύ πιο φυσιολογικά σκορ και όχι τα εξωπραγματικά του Pro (5-5)!Επίσης αν είσαι καλύτερος κερδίζεις 8/10 φορές, ενώ στο Προ μπορεί με μια στραβοκλωτσιά να χάσεις από την κουτσή Μαρία(ο αμυντικός να τρέχει προς τα πίσω και ο τερματοφύλακας να βγαίνει παράλληλα ο αμυντικός όμως να μην σταματάει μέχρι που καταλήγει στα δίχτυα με την μπάλα).

      Υ.Γ Έχω σπάσει παράθυρο πετώντας το χειριστήριο και κοιμήθηκα μέσα στο χειμώνα...Κασάτος έγινα!
      Ναι είμαι Μ Α Ζ Ο Χ Α ! ! !

    • lefteris58
    • Παρόλο που μου αρέσουν τα ποδοσφαιράκια, την ετήσια αγορά την ξεχνάνε οι εταιρείες. Πολύ απλά δεν έχει νόημα να αγοράζεις κάθε χρόνο ένα παιχνίδι που βελτιώνεται ανά 3-5 χρόνια. Τα fifa 12 με 16 π.χ. ( ή τα pro 08- 13) είναι ακριβώς ίδια και δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω. Τι αλλάζει; Το ρόστερ των ομάδων!! Σιγά μην πληρώνω ετησίως το update στο ρόστερ σε πλήρη τιμή.

    • john-data
    • Mέχρι και το pro evolution 2006 έλιωνα στα pro απο εκεί και πέρα σε χαλαρούς ρυθμούς fifa ώσπου ξέκοψα τελείως και παίζω τα demo και απο τα 2 και το έχω γυρίσει στη σπυριάρα και στο nba live xaxaxaxaxa
      Νba 2k σε online πρωταθλήματα!

      Ισχύει οτι η Konami σαν ένδειξη σεβασμού στους Έλληνες καταναλωτές για την υποστήριξη τους στο pro evolution στο 17 το demo θα έχει Αεκ-Ολυμπιακό σε τελικό κυπέλλου ?

    • Spyros13
    • Είμαι και εγώ σχετικά μεγάλος(σχεδόν 36 xρονων) και ξεκίνησα να παίζω φανατικά ποδοσφαιρακια από ένα φίλο μου που είχε τότε amiga 500!Το πρώτο μου ποδοσφαιρακι δικό μου ήταν το fifa96,τρομερό για την εποχή του!Μετά ασχολήθηκα αρκετά χρόνια με το pro όταν ήταν στα πολύ πάνω του,για να πάω στο στρατόπεδο του fifa από το fifa11 μέχρι σήμερα ασχολούμαι μόνο με fifa!Τα τελευταία 2 χρόνια όμως ενώ τα προηγούμενα χρόνια μπορεί με ένα παιχνίδι να ασχολιομουν μόνο με ένα ποδοσφαιρικό τίτλο και κανένα άλλο παιχνίδι,τα τελευταία 2 χρόνια λοιπόν δεν με γεμίζουν όπως με γέμισαν όπως παλιά!και δεν είναι ότι μεγάλωσα απλά δεν έχουν κάνει κάτι οι εταιρείες(κοναμι-ΕΑ ) να εξαφανισουν τα πολλά αρνητικά που έχουν και να τα κάνουν πιο αιθιστικο όπως ήταν παλιά!!Με λίγα λόγια έχουμε μείνει στήσιμοι και σε αρκετούς τίτλους πηγαίνανε το gameplay πίσω!!

    • lovesfool
    • Git gud...

      Πλάκα κάνω. Αυτό που περιγράφεις ισχύει 100%. Είναι όντως σπάσιμο νεύρων κι αιώνιο πρόβλημα.

      Ακόμα κι εκεί παράγκα. Τι πράγμα είναι αυτό που συμβαίνει με το ποδόσφαιρο, βρε παιδάκι μου;

    • MBisonGR
    • Δεν παιζω ποτε αθλητικα games, ειδικα ποδοσφαιρακια δεν παιζω απο την εποχη του Goal στο Game Boy.

      Κατα τη γνωμη μου υπαρχουν δυο κατηγοριες, οι gamers και αυτοι που παιζουν ποδοσφαιρακια(οι οποιοι παιζουν και κανα αλλο παιχνιδι μιας και εχουν ηδη την κονσολα).

    • GiannisRethymno
    • Να σας πω εγώ τι έχω πάθει. Επειδή ο χρόνος είναι λίγος όποτε έχω ένα μισάωρο μου είναι πολύ πιο ευχάριστο να παίξω ένα Pro παρά να παίξω ένα παιχνίδι. Σίγουρα πάντως συμφωνώ και εγώ ότι είναι λίγο ανούσιο να παίρνεις κάθε χρόνο νέο παιχνίδι που έχει μόνο ανανεωμένες ομάδες.

      Θα ήθελα να δω αν θα πάμε ποτέ σε τύπου dlc που απλά ανανεώνεις τις ομάδες αν και δε πρόκειται να γίνει ποτέ.

    • Solidarity
    • Το Fifa το εχει παρακανει με το επιπεδο δυσκολιας. Δεν εχει σημασια πως παιζεις , ολα μοιαζουν scripted για να χασεις. Τα σουτ ολα αποκρουονται ή πανε αουτ, ενω του cpu μεσα και ευκολα. Οι πασες κοβονται, πανε αουτ κλπ.
      Βαριουνται να προγραμματισουν; δεν αρκουν οι ποροι του συστηματος για παραπανω τεχνητη νοημοσυνη και καταφευγουν στη φτηνη λυση του scripted? Ποιος ξερει; Παντως, επειδη εχω ηδη γραψει 2 σπασμενα χειριστηρια ps3 και δε θελω να σπασω και του ps4 για ενα "ποδοσφαιρακι", επιλογη semi pro και αντε γεια.Η ψυχικη μας υγεια πανω απο ολα παιδια !

    • Blackstorm
    • @silentpoet Ναι είμαστε. Αλλά με έχει πιάσει πλέον μια τάση του χρόνου να μην. Θα δω.

      @striker21 Σε αντιλαμβάνομαι αλλά υπάρχουμε και εμείς που δεν παίζουμε καθόλου online ή σχεδόν καθόλου online. Δεν μπορείς ως εταιρεία να μας αγνοείς.

      @Georgebor. Έχεις δίκιο για το διπλό. Εγώ στο 360 το έχω ραγίσει και τώρα στο One έφαγε στο Dirt μια ξανάστροφη και κάτι κουνιέται.

      @lefteris58 Αλλάζουν πράγματα αλλά όχι τόσα ώστε να δικαιολογούν (εύλογα και λογικά) αγορά.

      @john-data Τι θα φάμε;

      @Spyros13 Ακριβώς το ίδιο παρατηρώ κι εγώ. Τελευταία μεγάλη αλλαγή είδα με το 11.

      @lovesfool Σάλαγα τα ρεεεεεε. Όχι τίποτα άλλο καντιλιάζω και με ακούει και το παιδί. Στο Dirt να δεις.

      @MBisonGR Ε τώρα είσαι άδικος μαζί μας. Δηλαδή σου φαίνομαι για τύπος που την κονσόλα την πήρε για να κάνει τον Μαραντόνα; Ο ελιτισμός χωρίς λόγο δεν χρησιμεύει σε κάτι

      @GiannisRethymno Πόσο σε καταλαβαίνω, μα πόσο σε καταλαβαίνω.

      @Solidarity Μα ακριβώς αυτό. Ποιος διάολος με σπρώχνει και βάζω professional δεν ξέρω. Πιο καλά World class...

    • lovesfool
    • Άστα, Μήτσο, άστα. Δύσκολο πράγμα να είσαι πατέρας. Κι εγώ 2-3 φορές που έχω πετάξει χειριστήριο ουρλιάζοντας από εκνευρισμό (όχι με FIFA, γενικά), χαζογελούσα για να μην βάλουν τα κλάματα οι μικρές που τρομάξανε σε στυλ "τι έπαθε ο μπαμπάς ξαφνικά σαν να έπαθε ηλεκτροπληξία".

      Βέβαια, αυτό δεν με γλίτωσε από την (δίκαιη) παντόφλα μετά, που τρομάζω τα κορίτσια με τα "χαζοπαίχνιδά" μου.

      Εσύ είσαι και μεγάλος άνθρωπος. Πρέπει να προσέχεις και την πίεσή σου, σιγά σιγά.

    • Blackstorm
    • Εγώ βρίζω με κάτι ακατάληπτα συνήθως. Χειριστήρια φεύγουν οκ. Πίεση δεν έχω ακόμη, αλλά από γαστερντερικό πετάω.

    • Solidarity
    • Χαιρομαι που πετατε dualshocks στους τοιχους, γιατι ωρες-ωρες νιωθω σαν ανωμαλος που το κανω! Ευτυχως δεν ειμαι μονος!

    • Geovra
    • Εχω παρατησει τα ποδοσφαιρακια χρονια τωρα...αν και εφοσον δωσει κανα τζαμπε (λεμε τωρα) το Plus και αν......με εψηνε βεβαια η αναβιωση του sensible....αλλα εμεινε στο kicksterter

      Εννοειται οταν ασχολιομουν φευγαν αντικειμενα και εκφρασεις αγαπης μεχρι και στον deliverα :)

    • vonzuchter
    • Οταν βγηκε το Iss pro evolution soccer δε μπορεσα να ξαναπαιξω φιφα ξανα... απο το 2008 που αρχισε η αντεπιθεση του φιφα και αρχισε να ειναι το καλυτερο παιχνιδι , ακ ομα και τοτε διστασα να κανω την μ εταβαση αλλα απο το 10-11 και μ ετα η δι αφορα ειναι μεγαλυ υπερ του φιφα. Αλλα εποχε απο 1999 μεχρι 2006 περιπου μια επταετια πραγματικα το φιφα ηταν για γελια ή τελοσπαντων το Pro ηταν τοσο ανωτερο που οι φιφακηδες ηταν πραγματικα περιεργα ατομα. Θυμαμαι το 2001 σε εν α σπιτι στους αμπελοκηπους που ηταν ενας φιφακιας και τον κοροιδευαμε

    • Blackstorm
    • @vonzuchter Γελάω μόνος μου με το περίεργα άτομα, διότι φυσιολογικό δε με λες :P

      @Geovra Καντηλάκι καντηλάκι

    • vonzuchter
    • δεν υπαρχει λεξη στο Ελληνικο λεξιλογιο να περιγραψει τα ατομα που επαιζαν φιφα εποχες 1999 με 2006... ισως σε 2000-3000 χρονια θα εχει εξελιχθει η γλωσσα αρκετα να σας περιγραψει

*