Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Ποιος φυλάττει τους φύλακες

*
Quis custodiet ipsos custodes?, αναρωτιόταν κάποτε ο Ρωμαίος ποιητής Juvenal (https://en.wikipedia.org/wiki/Juvenal) στο έργο του Σάτιρες, και η έκφραση έμεινε στην ιστορία: «Ποιος φυλάει του φύλακες». Βέβαια όλο αυτό έχει το ενδιαφέρον του γιατί ο συγγραφέας το έγραψε για τη συζυγική απιστία, στην ιστορία έμεινε για να εκφράζει την ανησυχία των πολιτών διαχρονικά έναντι των σωμάτων ασφάλειας κι εγώ θέλω να το χρησιμοποιήσω για τους … reviewers.

Αλήθεια, ποιος μας κριτικάρει εμάς που γράφουμε review; Βασικά όλο το σύμπαν: εταιρείες, καταναλωτές, αναγνώστες, εκδότες, αρχισυντάκτες, μια γάτα που πέρασε από το PC και πάτησε το «έλεος» στο Facebook. Ναι μας κριτικάρουν όλοι αυτοί, είναι αληθές αυτό και για αυτό διαβάζουμε, βλέπουμε και ακούμε διάφορα πετυχημένα που περιγράφει ωραιότατα ο Μάνος στα Reviewer Blues.


Ναι αλλά όλοι αυτοί μπορεί να λένε το μακρύ τους και το κοντό τους, με την εξαίρεση των πλέον υπεύθυνων, όπως οι εκδότες και οι αρχισυντάκτες. Αλλά πέρα από το «κρίνει», ποιος πραγματικά μας ελέγχει; Προσοχή δεν μιλάω για κανενός είδους λογοκρισία, ούτε για δημιουργία τριμελούς επιτροπής δεοντολογίας από 5-6 άτομα. Μιλάω για έναν αυτοέλεγχο του σιναφιού μας, μια στοιχειώδη επαγγελματική συνείδηση και μια κοινή γραμμή στις βαθμολογίες (ναι και ειρήνη στον κόσμο, αφοπλισμό και δουλειά για όλους) ή παντελή παράλειψη αυτών (ναι γελάσαμε). Αλλά ρε παιδιά -και παραλείποντας για ευνόητους λόγους τον Ελληνικό Τύπο- κάτι πρέπει να γίνει με αυτά που βλέπουν τα ματάκια μας στα reviews των ξένων μέσων.

Κι εξηγούμαι. Οι πρώτες συμβουλές που πήρα από τους Ηλία (Παππά), Παύλο (Παπαπαύλου) και Λεωνίδα (Μαστέλλο) όταν έσκασα πρωτάρης εκεί ήταν δύο βασικές: να είμαι λακωνικός και πριν γράψω το κείμενο και αφού έχω τελειώσει το δικό μου παιχνίδι, να διαβάσω 3-4 reviews ξένων μέσων για μια δεύτερη γνώμη, για επιβεβαίωση δικών μου συμπερασμάτων και για κάτι που πιθανώς να μου είχε ξεφύγει. Αυτό λοιπόν το ακολουθώ ευλαβικά, όποτε φυσικά είχα τον αντίστοιχο χρόνο και υπήρχαν reviews. Όσο για το «λακωνικός», μέχρι που με έχουν κατηγορήσει για αυτό στη ζωή μου ότι…βαριέμαι να γράψω.

Τον τελευταίο καιρό όταν διαβάζω reviews ξένων μέσων, με συγχωρείτε αλλά 8 φορές στις 10 το μαλλί μου γίνεται περμανάντ. Χαρακτηριστικά ας πάρουμε ένα παιχνίδι που έκανα πρόσφατα review και τι λέει στην καταληκτική του παράγραφο το ξένο μέσο: "Τίποτα στο (τίτλος παιχνιδιού) δεν είναι ούτε συναρπαστικό, ούτε ενδιαφέρον. Προσπαθεί να πει μια ιστορία (spoiler που δεν θα αναφέρω) αλλά αποτυγχάνει με κάθε δυνατό τρόπο". Aν έγραφα εγώ αυτές τις γραμμές, το παιχνίδι θα είχε πάρει κάτι μεταξύ 3-4. Στο ξένο μέσο λοιπόν παίρνει…7. Και δεν σταματάμε εκεί. Τα τελευταία 3-4 χρόνια ό,τι διαβάζω δεν έχει καμία σχέση με το βαθμό που παίρνει τελικά το παιχνίδι, τουλάχιστον στον τρόπο που οι βαθμολογίες είναι σχηματοποιημένες στο δικό μου το κεφάλι. Θάψιμο, κανένα θετικό στοιχείο στα συμπεράσματα, η καταστροφή του κόσμου γενικώς και ο βαθμός ποτέ κάτω από 7. Υπόψη, δεν μιλάω για περιθωριακά μέσα, μιλάω για δυνατά χαρτιά στο χώρο όπου σκάει κείμενο με πιο πολλά αρνητικά από θετικά συμπεράσματα όπου έχω δει βαθμολογία 8,5.

Και τις θες να γίνει ρε άνθρωπε; Αφού όλα πια έχουν συνδεθεί με το εμπόριο, το εμπόριο με τους μέσους όρους, οι μέσοι όροι με τις πωλήσεις και φαύλος κύκλος. Να μην ξεφτιλιζόμαστε θέλω, σαν κλάδος. Να μην πέφτουμε θύμα της λογικής του «Γράψε εσύ αγόρι μου το κείμενο σου, αλλά βαθμό θα βάλουμε 8». Να έχουμε και κότσια αλλά ρε παιδάκι μου να έχουμε καλά Μέσα, με εγκυρότητα και που αφήνουν το συντάκτη να κάνει ό,τι θέλει, εφόσον του έχει αναθέσει μια Χ αποστολή. Σε 14 χρόνια καριέρας, σε GamePro, Authority και Enternity δεν μου έχει αλλαχθεί ποτέ βαθμός προς τα επάνω, χωρίς να έχω μια συζήτηση και λογική επεξήγηση με τον όποιο ανώτερό μου. Και για να είμαι σαφής, σε τόσα χρόνια δυο φορές είχα μεγάλη διαφωνία για βαθμολογία με την «διεύθυνση» και τις δύο φορές μου είχαν πει να χαμηλώσω, όχι να ανεβάσω το βαθμό.

Εφόσον λοιπόν στην Ελλάδα, σε τρία διαφορετικά Μέσα που δούλεψα, είχα άψογες συνθήκες, τι στο καλό είναι δύσκολο να γίνει και αλλού; Γιατί ανέχεται ο άλλος που έχει εκατομμύρια περισσότερους αναγνώστες από μένα να δίνει ένα κείμενο που θάβει το παιχνίδι κι απέξω έχει 8; Πόσο πολλοί είναι πια αυτοί που δεν διαβάζουν τίποτα και απλά κοιτάνε το βαθμό; Έχουμε καταλήξει να διαβάζουμε sites με χαμηλότερη ποιότητα κειμένων που δεν έχουν βαθμολογίες, αντί να ανεχόμαστε πλασματικά εφτάρια και οχτάρια από sites με σαφώς καλύτερα κείμενα, αλλά τρελή αναντιστοιχία.

Ποιος θα μας προσέχει, λοιπόν, για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας; Δύο λύσεις υπάρχουν: αυτοσεβασμός και καλά αφεντικά. Αλλιώς, εξευτελισμός και κατρακύλα του χώρου. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*