Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή Σαύρα: Ποτέ ξανά day one

*
Επαναλάβετε μετά από μένα: δεν θα αγοράσω ποτέ ξανά παιχνίδι την πρώτη μέρα, άντε την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας. Το εμπεδώσατε; Άντε πάμε τώρα να το γράψετε και 200 φορές στον πίνακα με κιμωλία να το εμπεδώσετε σίγουρα. Όχι άλλο day one, ειδικά το φθινόπωρο, ακολουθεί η Black Friday, η Cyber Monday και οι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Λοιπόν, το καταλάβαμε; Όχι ξανά day one.

Για μισό λεπτό κύριε Βασιλάκη, τι μας λέτε δηλαδή και πώς θα ζήσει η βιομηχανία, θα μείνουν υγιή τα στούντιο, θα υπάρξουν διαφημίσεις, θα συνεχίσει ο κοσμάκης να βγάζει το ψωμάκι του από τα videogames, θα θα. Γιατρέ μου, δεν φταίω εγώ. Προς υπεράσπισή μου αρκεί να έχει ρίξει κάποιος μια ματιά στις προσφορές της Black Friday, που πέρα από την Ελλάδα πλέον έγινε μόδα να διαρκεί παραπάνω το γεγονός. Προτού περάσω σε συγκεκριμένα παραδείγματα–κράχτες, μια ματιά σε νούμερα: η Microsoft είχε προσφορές σε περίπου 200 τίτλους και DLC και μάλιστα γενναίες, η Sony είχε προσφορές σε όλο το portfolio των αποκλειστικών τίτλων, που ήταν επίσης σημαντικές, ενώ σχεδόν «χάριζε» πακέτα με VR για όποιον ενδιαφερόταν. Οι υπόλοιποι ακολουθούσαν ενώ και η Nintendo... Εντάξει παιδιά, πλάκα κάνουμε, έχει και η φαντασία τα όριά της, άκου εκπτώσεις η Nintendo.


Θέλετε και ονοματάκια; Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έβρισκες σε καταπληκτικές τιμές παιχνίδια που είχαν κυκλοφορήσει…χθες, όπως GT Sport (τι έγινε παιδιά, είχε δίκιο ο Μήτσος, δεν τραβάει η βάρκα και βάλαμε και single player τώρα που έσφιξαν οι πωποί;), Assasin’s Creed: Origins, Wolfenstein II, Tekken 7, Cuphead, Dishonored 2, FIFA 17, PES 17, Forza 7 για να μη μιλήσουμε για τα αποκλειστικά της Sony, που είπαμε ότι ήταν όλα σε τιμές–χώμα. Και θα μου πείτε τι έγινε ξαφνικά, τρελάθηκαν όλοι αυτοί και τα πετάνε όλα τζάμπα γιατί αγαπάνε τον κοσμάκη και θέλουν να δουν να χαίρεται; Μήπως απέτυχαν οι στρατηγικές τους και οι πωλήσεις και θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα; Μήπως το Black Friday είναι μια τρέλα που όλοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν; Μήπως είναι κόλπο marketing; Μήπως όλα τα παραπάνω και πιθανώς και άλλοι 450 λόγοι; Το πιθανότερο.

Είναι δεδομένο ότι τίτλοι που πουλάνε πολύ δύσκολα πέφτουν γρήγορα με την εξαίρεση των αθλητικών, κάτι όμως που φέτος δεν ίσχυσε τόσο πολύ μιας και ελάχιστα ήταν αυτά που δεν έπεσαν έστω και λίγο. Η Black Friday είναι πλέον ένα γαϊτανάκι που όλοι πρέπει να ακολουθήσουν εάν δεν θέλουν να μείνουν πίσω (δεν μιλάω σε σένα Nintendo, κάτσε κάτω) κι έτσι ο χορός έχει πολλούς καβαλιέρους και τον καταναλωτή πολυπόθητη ντάμα.

Όμως γυρνάμε στο ερώτημα της αρχής. Ας πάρουμε εμένα, που είπα φέτος, μετά από καιρό, να πάρω -για προσωπικούς λόγους- day one τη συλλεκτική του GT Sport. Αν περίμενα την Black Friday και αγόραζα τότε θα είχα γλιτώσει 40 ευρώ, τα οποία με μια διεστραμμένη λογική μπορούμε να πούμε ότι έχασα. Το ίδιο και όλοι όσοι πήραν οποιονδήποτε από τους τίτλους σε προσφορά, με μόνο κέρδος το γεγονός ότι το έπαιξαν μερικές -κυριολεκτικά μερικές- μέρες νωρίτερα, κάτι όμως που δεν αποζημιώνει την απώλεια χρημάτων του early adopter. Είπα early adopter και θυμήθηκα ότι αυτήν τη φορά δεν την πάτησα και θα περιμένω μερικούς μήνες ακόμα και για το PS4 Pro και για το Xbox One Χ. Κρείττον το περιμένειν, που δεν έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Εν πάσει περιπτώσει, ειλικρινά μιλώντας, day one τέλος για μένα, έχει και η υπομονή και η τρέλα τα όριά της. Θα περιμένω όσο χρειαστεί να πάρω ό,τι χρειάζομαι σε πιο λογικές τιμές και ας αργήσω και κάνα μήνα να ξαμολυθώ στις ψηφιακές αρένες. Εσείς, κάνετε ότι σας φωτίσει.

ΥΓ1: Το ανέκδοτο των προσδοκιών του Έλληνα καταναλωτή από την Black Friday συνεχίζεται. Δεν πειράζει ας γκρινιάζουν αυτοί όσο εμείς βρίσκουμε τις σωστές προσφορές και αγοράζουμε.
ΥΓ2: Μερικές αλυσίδες στη χώρα μας καλό είναι να οργανώσουν την μηχανοργάνωσή τους γιατί ώρες-ώρες είναι για τις κανονικές αλυσίδες.
ΥΓ3: Τα σιχαίνομαι τα υστερόγραφα, δεν θα το ξανακάνω.
(σ.α.: ΥΓ4: Να τα σβήνω αν είναι) 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
8 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • ninty
    • η νιντεντο που να εκανε εκπτωσεις για το switch που δεν εχει χρονο στην αγορα?η σονυ εσπρωξε αβερτα το psvr γιατι εχει ηδη ανακοινωσει νεα version αυτο λεγεται ξεσκαρταρισμα οχι εκπτωση...

      • Blackstorm
      • Σου μιλάει άνθρωπος που έχει περάσει χρόνια εργαζόμενος στη Nintendo. Πίστεψε με, όταν κάνουν εκπτώσεις κόβουν μαζί και τα δάχτυλά τους από τον πόνο. Και το GT ξεσκαρτάρισμα έκανε; Και το AC Origins; Και τα FIFA; Ας δεχτούμε ότι οι εκπτώσεις είναι κάτι που η Ninty δεν θέλει ρε παιδάκι μου.

    • xGodKilleRx
    • Μα πάντα οι early adopters πληρώνανε περισσότερο. Έτσι ήταν, είναι και θα είναι.

      Με την στροφή που πήρε η βιομηχανία και την προσοχή "όλων" στα multiplayer παιχνίδια, το day one είναι "μονόδρομος".

    • Altair
    • Δημήτρη τα πράγματα είναι απλά για μένα.Day 1 οι συλλεκτικές που ίσως δεν τις ξαναβρώ,και όλα τα υπόλοιπα σε τιμές χώμα.
      Day 1 για απλή έκδοση παιχνιδιού πότε και για κανένα λόγο.

    • vonzuchter
    • Ποτε day one εδω και πολλα χρονια γιατι ειναι πανακριβα τα παιχνιδια με τα περισσοτερα να ειναι μουφα εως μετρια... οι τιτλοι που αξιζουν τα 50 και 60 και 70 και 80 ευρω ειναι καθε χρονο μετρημενοι στα δακτυλα 2 χεριων. Προσωπικη αποψη ενος ανθρωπου που παιζει απο 8 χρονων εδω και 30 χρονια σχεδον τα παντα για ατελειωτες ωρες και με συνεπειες στη προσωπικη του ζωη. Η νιντεντο δε ριχνει τιμες γιατι βγαζει παιχνιδουραρουραρες που αντεχουν στο χρονο και για αυτο το λογο δεν πεφτουν οι τιμες ΟΥΤΕ στα μεταχειρισμενα. Καταλαβετε οτι η νιντεντο μπορει και πουλαει ακριβα γιατι πουλαει καλο προιον και γιατι εχει ενα ειδος μονοπωλιου , πουλαει ξεχωριστο προιον που ο ανταγωνισμος δεν διαθετει? Γουσταρεις να πλερωσεις? αν οχι τραβα παιξε κατι αλλο. Επειδη αυτο το αλλο δεν πλησιαζει καν στα επιπεδα των τιτλων νιντεντο βγαζεις το σκασμο και τα σκας γνωριζωντας οτι σου πιανουν τον πισινο. Το ιδιο συμβαινει στα (για μενα ελαχιστα) πραγματικα κορυφαια παιχνιδια στις αλλες παιχνιδομηχανες... το GTA 5 γιατι δε πεφτει η τιμη του ε? Γιατι σπανια το πουλανε με εκπτωση? Ετσι λειτουργει η αγορα... εμεις οι καταναλωτες εχουμε τη λανθασμενη εντυπωση οτι οι εκπτωσεις ειναι για εμας. Λαθος...οι εκπτωσεις ειναι για τους εμπορους ευκαιρια για τζιρο και κυριως ευκαιρια για ξεσκαρταρισμα. Σημερα εντελως τυχαια με το θεμα που συζηταμε αλλα να που ταιριαζει απολυτα το παραδειγμα , πηγα να παρω κατι γλυκα σε γνωστο ζαχαροπλαστειο των αγιων αναργυρων που καθε τριτη και τεταρτη εχει εκπτωση σε ΟΛΑ τα προιοντα του. Μαντεψτε που δεν ισχυει η εκπτωση? μελομακαρονα , κουραμπιεδες και δίπλες!!!!! Γιατι? γιατι αυτα θα τα παρεις θες δε θες λογω των ημερων αλλα και γιατι δεν θελει να ξεσκαρταρει. Τεσπα. Το θεμα day one το εχω σχολιασει πολλες φορες σε πολλα αρθρα. Εδω και πολλα χρονια δεν αγοραζω πλεον day one εκτος απο τιτλους νιντεντο που ξερω εγγυημενα οτι θα ειναι κορυφη. Τελευταιο μη νιντεντο τιτλο που πηρα day one ηταν το XCOM το 14 αν θυμαμαι καλα...
      Οπως και να εχει υπαρχει και μια κατηγορια gamers που αναγκαζεται να αγορασει φρεσκα τα γκεημς.. αυτοι που παιζουν μαλτιπλεηερ... ειδικα αυτοι που παιζουν τα οχι και τοσο δημοφιλη παιχνιδια που σε 2-3 χρονια αδειαζουν οι σερβερς.. γιατι οι κολοφντιουταδες κτλπ δεν εχουν αναγκη.. ακομα στο PC ειναι γεματοι οι σερβερς του COD 2....

    • Savatage80
    • Θα συμφωνήσω και εγώ ότι με βάση την λογική και την τσέπη δεν έχει την παραμικρή αξία να αγοράζεις day one. Αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι τίτλοι κυκλοφορούν λίγους μήνες πριν τα Χριστούγεννα (και πλέον πριν και την νεοφερμένη Black Friday) πρέπει να έχεις σύνδρομο στέρησης (με την καλή έννοια πάντα) για να αγοράσεις την πλειονότητα των τίτλων day one!!
      @Vonzuchter σκέψου ότι εγώ πήρα το GTA V την χρονιά της κυκλοφορίας του τα Χριστούγεννα από μεγάλη αλυσίδα στην Ελλάδα σε τιμή που δεν βρίσκεις ούτε σήμερα για το PS3!!!
      Οι προσφορές και οι εκπτώσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι για τον καταναλωτή αρκεί να ξέρει να ψωνίζει και να λειτουργεί στοχευμένα. Όσες προσφορές αξίζουν δεν έχουν παρά ελάχιστο οικονομικό κέρδος για τον έμπορο ο οποίος κερδίζει από το να δημιουργήσει traffic στο κατάστημα του, να πετύχει "παράπλευρες" αγορές ή να ξεφορτωθεί το προϊόν από την αποθήκη του ή τα ράφια του γλιτώνοντας κόστη και βάζοντας νέο προϊόν με μεγαλύτερη αξία και προφανώς καλύτερη κερδοφορία για τον ίδιο τον έμπορο...as simple as that!

    • DrManolo
    • Day one θεωρούμε και τα pre-orders; Γιατί το θέμα αλλάζει, μπορείς να βρεις πολύ καλές προσφορές και στα pre-orders, ιδιαίτερα online.
      PS: Μόνο στην Ελλάδα η Nintendo δεν κάνει εκπτώσεις; Εδώ UK πάντως είχαν βγάλει Black Friday το switch+Odyssey στα 279.

    • Lonas
    • Καλά τα λές ρε Μήτσο. Αλλά σιγά μην κρατηθείς (και εγώ τα ίδια λέω και όλο την κάνω την πατάτα). Στο επόμενο Forza να περιμένεις τις εκπτώσεις

*