Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Δεινή σαύρα: Updates και patches

Ουσιαστικά σήμερα μιλάμε για τον λόγο που μου πέρασε από το μυαλό η ιδέα για τη δημιουργία της στήλης. Πρόκειται για τα game updates, που πλέον μαστίζουν, κατά την άποψή μου, τη βιομηχανία σε πολλαπλά επίπεδα. Αρχικά βέβαια, επινοήθηκαν για καλό αλλά…

Στην εποχή που η δεινή σαύρα ήταν νέα, δεν είχε updates. Έπαιρνες ένα τηλέφωνο (σταθερό ε, μιλάμε για δεκαετία 1980) τον ξάδερφό σου τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Δημήτρη, τον Σωκράτη και έλεγες: «Βάλε τον Amstrad/Commodore/Spectrum να φορτώνει την κασέτα (μετά έσκασαν και οι δισκέτες) γιατί σε κάνα μισάωρο έρχομαι». Ναι, τότε η έννοια “time” στην έκφραση “loading times” ήταν ένα ατέρμονο χρονικό διάστημα, αλλά όποιος πιστεύει ότι τα πράγματα τριάντα χρόνια αργότερα έχουν βελτιωθεί, ας βάλει να παίξει τίτλο της Milestone, το Ride κατά προτίμηση.

Βέβαια το γεγονός ότι δεν υπήρχαν updates μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Διότι κύριοι τότε εάν υπήρχε bug το παντρευόσουνα, εξ ου και το εξοντωτικό play testing, ή το πώς έμειναν στην ιστορία κάποιοι τίτλοι ως οι χειρότεροι όλων των εποχών ή ως τα μεγαλύτερα ανέκδοτα όλων των εποχών. Από την άλλη οι εταιρείες πρόσεχαν περισσότερο τί και πώς κυκλοφορούσαν, σεβόμενες σε πολύ μεγάλο βαθμό τον καταναλωτή τους.



Όταν, κυρίως με την έλευση του Internet, άρχισε το πανηγύρι με τα patches, ενώ στην αρχή όλοι τα καλωσορίσαμε, μετά χάθηκε το φιλότιμο. Και αυτό έγινε σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, όταν οι εταιρείες θεώρησαν δόκιμο να κυκλοφορούν μισοτελειωμένους τίτλους αφού μας είχαν βάλει να κάνουμε beta και ενίοτε και alpha testing σε τίτλους που είχαμε πληρώσει.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά το φίλο και κουμπάρο Ηλία Παππά να αρνείται πεισματικά να παίξει οποιοδήποτε Football Manager πριν βγουν τουλάχιστον δύο μεγάλα patches. Τότε, (περίπου 2005), τον έβρισκα παράλογο, τώρα απόλυτα λογικό. Εξάλλου πλέον έχουν μπει στη ζωή μας (και την κάνουν μικρότερη) και τα updates στις κονσόλες.

Όμως, αυτό που έχει γίνει εντελώς ενοχλητικό, πέρα από την κοροϊδία του να σου πουλάνε μισοτελειωμένο προϊόν, είναι ότι η όλη ιστορία με τα updates σου τρώει χρόνο, που οι εργαζόμενοι άνθρωποι της σύγχρονης εποχής, κακά τα ψέματα, δεν έχουμε. Θυμάμαι να συζητάω με τον διευθυντή σύνταξης ότι σχεδόν την ίδια βραδιά μας έπιασε μια όρεξη να παίξουμε καμιά ωρίτσα ένα συγκεκριμένο τίτλο, ο οποίος μόλις πήγαμε να τον φορτώσουμε ξεκίνησε update. Μπουμ, πάει η ωρίτσα, αλλά τόσο χρόνο είχα να παίξω, όχι παραπάνω, και δυστυχώς είτε μου τον στέρησε, είτε με έκανε να παρατήσω το παιχνίδι.

Και δεν είναι λίγα τα games που έχω παρατήσει έτσι. Χαρακτηριστικά, στην προηγούμενη γενιά χρησιμοποιούσα πολύ λιγότερο το PS3 σε σχέση με το Xbox 360. Έτσι, όποτε ήθελα να παίξω το οτιδήποτε στο PS3 έτρωγα 2-4 ώρες (τότε) σε updates. Παρόλα αυτά ήθελα να παίξω Gran Turismo 5, τόσους αιώνες είχε περάσει στην ανάπτυξη. Ε, εκεί πλέον τα updates ξεπέρασαν τις 6 ώρες. Ε, άντε στο καλό και δεν ασχολούμαι άλλο μαζί σου.

Τελευταία δε η μάστιγα έχει περάσει και στο mobile gaming. Ο λόγος που παράτησα το Plants ss Zombies 2 ήταν ότι σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους τίτλους και apps σε iOS, οι οποίοι κάνουν update όποτε θελήσετε από το store, η ΕΑ έχει επιλέξει -όχι μόνο για αυτό τον τίτλο- να βάλει τα updates αφού ξεκινήσετε τον τίτλο. Με συγχωρείτε, αλλά όταν ασχολούμαι με mobile gaming, έχω στη διάθεση μου μερικά λεπτά, δεν θα μου τα φάτε και αυτά με update.

Δεν αντιλέγω ότι, πέρα από τη διόρθωση λαθών, τα updates σε κάποιες φάσεις είναι πολύτιμα διότι προσθέτουν (δωρεάν) νέα χαρακτηριστικά σε κονσόλες και παιχνίδια. Όμως όταν αυτό γίνεται συνέχεια και όχι σε δεδομένα χρονικά διαστήματα για τα οποία έχει προειδοποιηθεί ο χρήστης, πάλι συνεπάγονται ταλαιπωρία.

Αυτό που τελικά με πειράζει πιο πολύ από όλα δεν είναι ότι οι εταιρείες με κοροϊδεύουν πουλώντας μου ατελές προϊόν. Δεν είναι ούτε το γεγονός ότι μου τρώνε το λίγο διαθέσιμο χρόνο μου με updates. Είναι ότι μου στερούν τη μαγεία του να θέλω να κάνω κάτι μια δεδομένη χρονική στιγμή. Διότι κύριοι εμένα σήμερα το απόγευμα μπορεί να με πιάσει τρέλα να ξεθάψω το PS3 και να παίξω κάτι από αυτά που άφησα στη μέση. Με τη γνωστή ιστορία με τα updates, το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσω να παίζω αύριο-μεθαύριο.

Οπότε, συγχωρέστε με, αλλά σε αυτή τη φάση θα προτιμήσω την παλιά εποχή, χωρίς τα ανεξέλεγκτα και απεριόριστα updates. Τουλάχιστον τότε έπαιζα αυτό που ήθελα, όταν το ήθελα.

Υ.Γ.: Χτες το βράδυ έζησα και νέο αστείο περιστατικό. Κάθε βράδυ βάζω στην κόρη μου νανουρίσματα από το YouTube. Χθες δεν τα κατάφερα, έκανε update…


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
12 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Hernandez30
    • Δημήτρη well said. Ένα τέτοιο άρθρο περίμενα!!!! Ευτυχώς δεν είμαι ο μόνος που συχτηρίζω τα συνεχή update. Όπως πολύ σωστά είπες και εσύ, λόγο υποχρεώσεων και της πολύ λίγης ώρας που μας απομένει καθημερίνα (αν είμαστε τυχεροί) ή τα Σαββατοκύριακα, θέλουμε απλά να βάλουμε το δισκάκι στην κονσόλα να κάνει load ή εγκατάσταση να αρπάξουμε το controller και για μια με δύο το πολύ ώρες που έχουμε διαθέσιμες να διασκεδάσουμε με το αγαπημένο μας hobby

      Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι γιατί μετά την εγκατάσταση του game είναι mandatory να κατεβουν και πολλά gb με patches, fixes, updates κτλ. Παραδείγματα; πάρα πολλά. Στο PS4 πχ Driveclub 11 GB, Mortal Kombat X 7 GB, Batman Arkham Knight 5 GB, και πολλά πολλά άλλα....... Και όχι μόνο, σε τακτικά χρονικά διαστήματα ότι σχεδόν games έχεις εγκατεστημένα με τα τελευταία updates στην κονσόλα σου, σου πετάει συνεχής ενημερώσεις των 1 ή των 2 GB.

      Τις προάλλες έρχεται ο κουμπάρος μου και μου λεει βάλε ένα ραλάκι να παίξουμε πριν φύγω, πετάω μέσα το drive Club για εγκατάσταση (γιατι δυστυχώς λόγο των 500 gb χωρητικότητας δεν φτάνουν ούτε για ζήτω) και τι βλέπω 11 με 12 GB updates..... Εννοείται οτι δεν παίξαμε.

      Δυστυχώς το πράγμα πάει απο το κακό στο χειρότερο. Οι εταιρίες βγάζουν μισά παιχνίδια.... broken, με glitches με προβλήματα γιατι πολύ απλά μπορούν..... Θα πετάξουν μετά ένα, δύο ή τρία τεράστια updates και όποιον πάρει ο χάρος. Problem solved (για αυτούς). Πριν 5 μήνες αναβάθμησα την γραμμή μου σε VDSL και κάτι γίνεται (δεν θα περάσουν 24 ώρες αλλά ένα 3ωρο), πραγματικά άνθρωποι που έχουν 2 και 3 mbps γραμμή πως την παλεύουν πλέον......

      Επείδη είμαι της γενιας της δεκαετίας 80 και έχουν περάσει πολλες κονσόλες και home computers απο τα χέρια μου (Amiga, Amstrad, Mega Drive, SNES, PSX κτλ), μπορώ να συγκρίνω και με τα λύπης μου βλέπω με τα χρόνια πόσο οι εταιρίες με τα χρόνια δεν σέβονται καθόλου μα καθόλου τον καταναλωτή..... ίσως φταίμε και εμέις σε αυτό......

      Καλή σας μέρα

    • vonzuchter
    • @hernandez τι συγκρινεις τωρα εποχες... στην αμιγκα μια δισκετα ειχε 880κβ χωρητικοτητα.... δε μπορει να γινει συγκρισει με τα παιχνιδια εκεινων των εποχων.. Τα σημερινα θελουν δεκαδες χιλιαδες ωρες beta testing και παλι ειναι τιγκα στα bugs. Ειναι ανομοια τα μεγεθη. Για θυμισου ομως εκεινες τις εποχες αν υπηρχε ενα game breaking bug τι γινονταν... τιποτα.... βεβαια τετοια πραγματα ηταν σπανιοτατα , αλλα υπηρχαν.. επισης bugs κτλπ λυσει απλα δεν ειχαν. Επισης τοτε δεν υπηρχε η ασφυκτικη πιεση με τα χρονοδιαγραμματα γιατι τοτε οι εταιριες δεν ειχαν απο πισω μανατζαρεους , μετοχικα συμβουλια κτλπ να πιεζουν. Ουτε ηταν παραγωγες εκατομυριων δολλαριων. Αλλοι καιροι αλλα ηθη. Ενταξει τα update ειναι μαστιγα και μερικες φορες οι εταιριες φαιρονται εντελως ξεδιαντροπα βγαζοντας παιχνιδια που δεν ειναι ουτε καν σε alpha κατασταστη και τα κυκλοφορουν για οικονομικους λογους. Τελευταιο τετοιο τρανο παραδειγμα ηταν το Rome 2 Total war που χρειαστηκαν πανω απο 15 (!!!!!!!!!!!!!!!!!) patches για να ολοκληρωθει. Το παιχνιδι day one ηταν pre-beta και ΠΟΛΥ βαζω. Ηταν unplayable τεχνικα ηταν καταστροφη , τι να λεμε... Δυστυχως ετσι ειναι η κατασταση. Εγω τη λυση τη βρηκα. Δεν αγοραζω ΠΟΤΕ ΠΛΕΟΝ day one εκτος αν προκειται για κανα sportsim που πρεπει να τα αγορασεις φρεσκα γιατι μετα απο ενα χρονο βγαινει το επομενο. ΟΛΑ τα υπολοιπα τα αγοραζω κανα χρονο μετα αφου κυλοφορησουν μερικες φορες και 2 ή και 3 χρονια... Μονο ετσι μπορεις να εισαι σιγουρος οτι θα εχεις την καλυτερη δυνατη εμπειρια σε ενα παιχνιδι πλεον. Και στον τεχνικο τομεα , και στα glitches και στα gamebreaking bugs... Σε οσους σας αρεσει να παιζεται τα παιχνιδια ολοφρεσκα ε υπομονη.. ετσι ειναι η κατασταση και δε θα αλλαξει διοτι ειναι τεχνικα και οικονομικα ΑΔΥΝΑΤΟΝ να κυκλοφορουν τα παιχνιδια αψογα... Θα μου πεις πως το κανει η Νιντεντο... ε η νιντεντο ειναι νιντεντο και εχει αλλη φιλοσοφια...

    • Blackstorm
    • @Tanno: Παλιά που δεν υπήρχαν patches και updates πώς ζούσαμε; Πόσα game breaking bugs θυμάστε που κατέστρεψαν παιχνίδι στην εποχή pro-patch; Όταν ακόμα και όταν πηγαίνω για πέντε λεπτά στην τουαλέτα μου τα τρώει η ΕΑ με update ε τραβάω ζόρι. Επίσης δεν τραβάω ζόρι με την έννοια καθαυτή, τραβάω ζόρι με την υπερβολή της.
      @hernandez30: Αυτό ακριβώς. Εάν δεν παίζεις κάτι συνέχεια, το τρως το αγγούρι.
      @vonzuchter Ούτε εγώ αγοράζω πια day one φίλε. Όσο για το Rome...Αξέχαστο φιάσκο.

    • Solidarity
    • Παιδια, επειδη ελιωσα αρκετα χρονια με Amiga, υπηρχαν παιχνιδια που απλα κολλουσαν σε συγκεκριμενα σημεια , και κρασαραν, και ουτε patch ειχαμε , ουτε τιποτα. Και επειδη τοτε δειλα-δειλα εβαλα και μια επεκταση μνημης, υποψιαζομαι οτι καποια παιχνιδια δεν την αναγνωριζαν ή πεταγαν ενα fatal error (guru meditation το ελεγε τοτε η Amiga). Φυσικα , ουτε internet υπηρχε να ψαξω λυσεις, ουτε patch , ουτε ημουν εξοικειωμενος να βαζω/βγαζω μνημες.
      Θελω να πω οτι πολλες φορες ειχα πεσει σε παιχνιδια που απλα ...σταματουσαν να παιζουν, ακομα και σε εποχες Amiga 1200.
      Και οπως ειπε κι ο vonzuchter , αλλες εποχες τοτε.

      Αλλα κι εμεις, ως καταναλωτες, εχουμε συνηθισει στο fast food παιχνιδι. Ολα γρηγορα, ολα στο φτερο, loading screen πανω απο 3 δευτερολεπτα, μας τρελαινει, οταν πριν 15 -20 χρονια βαζαμε και βγαζαμε δισκετες για κανα πενταλεπτο μεχρι να αρχισει το παιχνιδι.

      Θα κλεισω λεγοντας κατι που το λεω παντου εδω μεσα : ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ, day one αγορα. Κανει καλο στην τσεπη μας και στα νευρα μας.

    • Geovra
    • Ειπαμε ...μονοκεροι :)

      Κι εγω της γενιας Put the disk/cassete/cartridge and play ειμαι και ειναι ωρες που εχω σηχτηρισει με τα updates. Εννοειται οτι τα περισσοτερα Patch ειναι για να βελτιωθουν πραγματα...αλλα day 1 patch? Ρε μεγαλε πριν το βγαλεις στην αγορα τουλαχιστον Testare το ρημαδι να δεις αν ειναι Playable.
      Θετικο (οσο μπορειςνα το κανεις) οτι μπορεις να κατεβασεις τα Updates (σε Ps4) οταν ειναι standby η κονσολα και να γλυτωσεις λιγο χρονο....απο τον πολυτιμο χρονο που εχεις σαν free time χωρις υποχρεωσεις

      Day 1, 2games εχω παρει και (ευτυχως) δεν ειχα προβληματα.....μετα βγηκε τοPatch 18GB!!!! στο Witcher και περιμενα καποιες ωρες :)

    • Blackstorm
    • @solidarity Ε έκανες κι εσύ ταρζανιές :-). Εγώ μόνο σφαλιάρες στο drive έριχνα στον Atari 520 STFM. Δεν είναι ότι γίναμε fast food πάντως. Όταν πχ το παιδί μου κοιμάται μια ώρα και τότε μπορώ να παίξω, δεν μπορείς να μου την τρως με update.

      @Geovra τα automatic updates είναι σωτηρία ναι, το κάνω και στο Xbox One. Απλά μην νομίζεις ότι το θυμάται πάντα να το κάνει και το ένα και το άλλο. Την κρίσιμη στιγμή θα το φας το αγγούρι. Μονόκεροι.

    • Lonas
    • @blackstorm. Τις σφαλιάρες δεν τις έριχνες για να φορτώσει το παιχνίδι, αλλά γιατί είχες καταλάβει το λάθος της επιλογής σου.

      Amiga rulezzzzz:)

    • AnimaPura
    • Όλο το ζουμί του άρθρου είναι ότι θίγει το γεγονός ότι τα patches δεν σε αφήνουν να παίξεις την στιγμή που θες. Αν ήμασταν βέβαια χώρα επιπέδου με καλό ιντερνετ τότε δεν θα μας πείραζε και πάρα πολύ.

    • DeKoftis
    • Πολυ καλο αρθρο. Εχεις δικιο. Αλλα καπου υπερβαλεις.
      Εξηγουμαι.

      Τα patch ειναι ο λογος που αφησα το πισι και πηρα κονσολες. Στο πισι, ανγκαστηκα κανεις εγκατασταση online. Και περιμενεις υπομονετικα να κατεβουν οοοοολα τα patch μεχρι να το παιξεις. Εχω 2Μbit γραμμη. Θελω μερες να τρεξω παιχνιδι.

      Στις κονσολες εχω μονιμα το wifi κλειστο. Το ανοιγω οταν θελω. Βαζω το παιχνιδι κανει εγκατασταση και παιζω σε 2 - 10 λεπτα. Για online πρεπει να κατεβασω οοοοοολα τα patch του παιχνιδιου. Αφου κατεβει το update του firmware!
      Σπανια για μενα. Το παρατησα το σπορ. Ειναι αδυνατο.

      Οχι ολα τα παιχνιδια. Καποια θελουν συνεχεια συνδεση (π.χ. Battlefront). Εκει καταλαβαινω την αγανακτηση. Αλλα θεωρω οτι ειμαστε προϊδεασμενοι για τις συνεπειες.

      Θελω να δω αρθρο για τα 70αρια των καινουριων παιχνιδιων. Ειναι τραγικη η κατασταση νομιζω. Ποσα το αξιζουν?

    • Ernesto
    • Δεν εχουν αλλαξει μονο οι εποχες αλλα μαζι μ αυτες αλλαξε η πολυπλοκοτητα των παιχνιδιων και του κωδικα (οσοι εχουν ασχοληθει λιγο καταλαβαινουν οτι οσο προχωραμε τοσο πιο δυσκολο ειναι να μην κανεις "λαθος"¨και μετα να το βρεις κιολας).
      Τωρα αν εξαιρεσουμε καποια μεγαλα day1 update υπαρχουν λυσεις (και ειδικα για ps3 και xbox 360):
      1ον Μπορεις να αποσυνδεσεις τη συνδεση
      2ον Μπορεις να ανοιξεις την κονσολα απο πριν για να κανει ο,τι update χρειαζεται (ειδικα τωρα που εισαι προιδεασμενος για το τι παιζει)

    • koxy1987
    • Έχεις άπειρο δίκιο... Ειδικά στο 3 άλλη δουλειά δεν κάναμε, το χα πάρει απόφαση βέβαια και κατέβαζα τα πάντα από την προηγούμενη και την επόμενη άρχιζα να παίζω...

    • elrik428
    • Επιτέλους ενα άρθρο να θίξει αυτο το τραγικό γεγονός. Έλεος με τα day one patch και τα υπέρ τεράστια updates.
      @Blakstorm Φιλε μου η ατάκα με το παιδί τα λεει ολα!!! Αποφάσισα να παίξω destiny, το παίρνω ο δικός σου και εκει που επικρατεί η απόλυτη ησυχία μου σκάει μνμ για update 18gb!!!!!! ΕΛΕΟΣ.
      Bloodborne τα ίδια. Day one patch 3gb. Αφου δεν το έχετε έτοιμο γιατι το κυκλοφορείτε το καταραμένο.
      Θα μου πεις με τα τα παιχνίδια κανεις ετσι. Εδω παίρνεις Xbox κονσολα και πρεπει να κανεις day one patch.
      Το θέμα ειναι οτι δυστυχώς μπήκαμε σε μια καινούργια τακτική η οποία δεν θα αλλάξει, ίσα ίσα που χειροτερεύει.

*