Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Μουσική δωματίου: Το PlayStation 5 τιμή δεν έχει

*
Η συντακτική ομάδα του Enternity κάνει τις προβλέψεις της για την τιμή του PlayStation 5, βάσει των όσων ξέρουμε μέχρι τώρα. Διαβάστε το στο νέο μας κείμενο για τη στήλη "Μουσική δωματίου".

Με το που μοιράστηκε λίστα στοιχεία παραπάνω για το PS5 η Sony, ελάχιστα αργότερα από το μέτρημα των σταγόνων που δραπέτευσαν από σταγονόμετρο, άρχισε η συζήτηση για την πιθανή τιμή λιανικής του συστήματος. Δεδομένου ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά, ούτε η Sony μπορεί να είναι σίγουρη ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία, ακόμη και αν είναι απολύτως σίγουρη για την τιμή στην οποία στοχεύει συνειδητά, οι συντάκτες του Enternity μοιράζονται τις θεωρίες τους. Τις μοιράστηκαν αναγνώστες στο facebook group του Enternity, οπότε είπαμε να τους κάνουμε παρέα.




Έκτωρ Αποστολόπουλος
Πόσο θα κοστίζει άραγε το PlayStation 5; Μία ερώτηση που μου έχει τεθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα. Λίγο οι ανακοινώσεις για τη νέα κονσόλα, λίγο οι δεύτερες σκέψεις των καταναλωτών για το κατά πόσο αξίζει να επενδύσουν τώρα σ’ ένα PlayStation 4 Pro, η ερώτηση αυτή έχει σίγουρα τη δική της αξία.

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε την τιμή της κονσόλας, αφού πολλά πράγματα αλλάζουν και ενδεχομένως καθορίζονται πολλές φορές από τις άμεσες εξελίξεις στην αγορά και τη συμπεριφορά του ανταγωνιστή. Αν κοιτάξουμε αυτήν τη στιγμή όμως τις τιμές των PlayStation 4 και PlayStation 4 Pro, δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να αποφύγουμε το πεντακοσάρικο. Η Sony δεν έχει ρίξει σε μεγάλο βαθμό τις τιμές των «παλιών» μοντέλων (γιατί να το κάνει άλλωστε;) και αυτό ίσως δείχνει και μία τάση ως προς την τιμολόγηση και την αξία που βλέπει η εταιρεία στις κονσόλες της. Αν συνυπολογίσουμε τα backwards compatibility και την υποστήριξη του παλιού PSVR στο PlayStation 5, ο καταναλωτής που έχει επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια στο PS4 θα δώσει πιο εύκολα τα 5 κατοστάρικα για μία ομαλή μετάβαση όχι μόνο στη νέα γενιά αλλά και ολόκληρης της βιβλιοθήκης τίτλων PS4 στην εποχή του PS5. Μάλιστα υπάρχουν και κάποιες φωνές οι οποίες λένε ότι μπορεί να ξεπεράσει αυτό το ποσό, φθάνοντας τα 600 ευρώ, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο. Η εκτίναξη της τιμής δεν είχε βγει σε καλό στη Sony πριν από μερικά χρόνια (PlayStation 3), ενώ με 800 ευρώ πας και φτιάχνεις ένα πολύ ισχυρό PC.

Μένει, λοιπόν, να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνήσει/παρουσιάσει την κονσόλα, με σκοπό ο κόσμος να εκτιμήσει και να αναγνωρίσει την αξία της, εφόσον κοστίζει πραγματικά 500 ευρώ. To κατά πόσο θα δικαιολογείται το ποσό καθαρά από άποψη τεχνολογίας είναι πολύ σχετικό. Ήδη έχουμε μάθει ότι το DualShock 5 θα έχει δύο σημαντικές ανανεώσεις (αγαπάμε USB Type-C), οι οποίες ενδεχομένως να μπορέσουν να φρεσκάρουν με ουσιαστικό τρόπο τον τομέα των χειριστηρίων. Το touchpad και το φωτάκι του τωρινού χειριστηρίου ήταν όμορφα στο μάτι, αλλά στην πράξη ήταν απλά gimmicks.

Στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπάρχει ακόμα το τρελό πανηγύρι που στήθηκε στο λανσάρισμα του PS4 με την τιμή των 399 ευρώ και την τρομερή επικοινωνιακή νίκη της Sony απέναντι στον άμεσο ανταγωνιστή, δηλαδή την Microsoft. Αμφιβάλλω μάλιστα για κατά πόσο θα ξαναβάλει εμπόδια στον εαυτό του ο αμερικανικός κολοσσός (τύπου Kinect και TV-TV-TV), οπότε μία ψυχολογική νίκη στον τομέα της τιμής μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία συγκριτικά με αυτό που έγινε στην έναρξη της προηγούμενης γενιάς.

Μάνος Βέζος
Πάνε οι εποχές που σχεδόν κάθε χρόνο έπεφτε η τιμή μιας κονσόλας. Οι μειώσεις που είδαμε σε αυτήν τη γενιά ωχριούν μπροστά σε εκείνες που παρατηρούσαμε μεγαλώνοντας μαζί με τη βιομηχανία. Και κάθε τάση, κάθε νέα τάξη πραγμάτων, είναι διδακτική όσο και ενδεικτική. Όπως και η τρέχουσα κατάσταση. Η Sony ξέρει ότι τα $400 δολάρια δεν αποτέλεσαν πρόβλημα. διαπίστωσε επίσης, με τη βοήθεια του PS4 Pro, πως σημαντικός αριθμός καταναλωτών δεν έχει πρόβλημα να (ξανα)δώσει το ίδιο ποσό, επενδύοντας σε μια πλατφόρμα που βρίσκεται στο μέσο, χοντρικά, της ζωής της, χρονικό σημείο στο οποίο η αγορά είναι μαθημένη να «μπαίνει» σε μια πλατφόρμα σε τελείως άλλες τιμές. Έμαθε επίσης, χάρη στο Xbox One X αυτήν τη φορά, πως όταν το hardware είναι αρκετά προσεγμένο, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στην πράξη, η αγορά μπορεί και πάλι να μείνει με θετική εντύπωση για ένα σύστημα που ανήκει σε γενιά που επίσης δεν βρίσκεται στην πρώτη της νιότη. Σίγουρα κάποιοι δεν μπορούν ή απλά δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν $500, αυτό δεν σημαίνει ότι μια κονσόλα αποκτά κακή φήμη όμως. Παράλληλα, τα χρόνια που πέρασαν ο κόσμος είδε τα smartphones να φτάνουν σε τιμές που κανείς δεν υπολόγιζε προηγουμένως, εταιρείες που ήταν συνυφασμένες με τις χαμηλές τιμές να αλλάζουν τροπάριο και τελείως άλλα επίπεδα τιμών, ακόμη και όταν δεν προτιμώνται, να κανονικοποιούνται σε αγορά και καταναλωτική συνείδηση.

Με τις σωστές επιλογές σε υλικό και το κατάλληλο αφήγημα, δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε αν η αγορά αντέχει τα $500. Τα αντέχει σίγουρα, ακόμη και αν δεν τα αντέχει εύκολα η συλλογική της τσέπη. Για αυτό θεωρώ ότι αυτός είναι ο πιθανότερος στόχος, τόσο για την Sony όσο και για την Microsoft. Δεν θεωρώ όμως ότι είναι οπωσδήποτε και ο μοναδικός. Είναι και ο πιθανός ρόλος του PS4 Pro στη μέση. Αν (λέμε «αν») δεν έχει άμεσα την ίδια μοίρα με το απλό PS4, αν η Sony αποφασίσει ότι οι νέοι τίτλοι θα τρέχουν σε PS4 και PS5, άσχετα με το πώς θα τρέχουν στο πρώτο από τα δύο, τότε το αφήγημα μπορεί να είναι διαφορετικό και η «επένδυση» σε σύστημα που εξασφαλίζει πρόσβαση σε νέους τίτλους επίσης διαφορετική. Το θεωρώ πιο απίθανο από ό,τι παλαιότερα, ακριβώς επειδή υπάρχει συγκεκριμένο dev kit για το PS5 που καμία σχέση δεν έχει με το PS4 Pro. Σε ένα σενάριο σαν το παραπάνω, θα ήταν ευκολότερο να πει η Sony σε developers να ξεκινήσουν δουλειά σε προηγούμενα dev kits και να βελτιστοποιήσουν ύστερα στα επόμενα. Βάζω και τις σχετικά παλιές πλέον δηλώσεις ότι η εταιρεία προτιμά ξεκάθαρο σπάσιμο μεταξύ γενεών, οπότε ένας λόγος παραπάνω. Βέβαια κάθε εταιρεία μπορεί να προτιμά ό,τι θέλει. Όταν ο ανταγωνισμός δεν λέει απαραίτητα τα ίδια πράγματα πρέπει, τουλάχιστον, να έχει συνυπολογίσει και εναλλακτικά ενδεχόμενα, στο μέτρο του δυνατού. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ απλά αδιανόητο να τιμολογηθεί οποιοδήποτε σύστημα πάνω από $600. Εκτός αν δει τέτοια τιμή σε εναλλακτική, ισχυρότερη έκδοση «για μερακλήδες».
Σταύρος Βέργος
Ο πόλεμος των κονσολών ξεκινά για άλλη μια φορά και αν κάτι περνάει αρκετά συχνά και δεν αγγίζει τους τελικούς καταναλωτές είναι η πιο σημαντική λέξη για τις εταιρείες: κέρδος.

Το 2006, στο λανσάρισμα του PS3, κάθε κονσόλα της Sony πουλιόταν με ζημία γύρω στα $240 ανά τεμάχιο ενώ ένα χρόνο πριν, στο δικό του λανσάρισμα, το Xbox 360 είχε αντίστοιχα ζημία $125 ανά κονσόλα. Κάρτες γραφικών, Blu-ray Disc drive και CPU οι μεγαλύτεροι φταίχτες για τη ζημία και ενώ το Xbox 360 κατάφερε να φέρνει έσοδα μέσα στο χρόνο, το PS3 χρειάστηκε αρκετό διάστημα για να είναι κερδοφόρο. Καθώς οι μήνες περνούν και οι τιμές των σκληρών δίσκων, των CPU κ.τ.λ. πέφτουν αυξάνεται το περιθώριο κέρδους των εταιρειών και προκύπτουν και μειώσεις τιμών.

Γιατί όμως οι κονσόλες δεν ξεκινούν με μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους; Ο πιο απλός λόγος είναι πως θέλουν να ανταγωνιστούν άμεσα τους αντιπάλους τους σε τιμή και να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Ο δεύτερος λόγος είναι πως αποκτούν έσοδα οι platform holders μέσω άλλων οδών. Τα περιφερειακά όπως χειριστήρια και headsets έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους για παράδειγμα. Από εκεί όμως που βγάζουν τα περισσότερα λεφτά είναι από την ταρίφα που ρίχνουν για να εμφανιστεί ένας τίτλος στην κονσόλα τους. Στα φυσικά αντίτυπα το καπέλο είναι ένα δεκαρικάκι, μην ξεχνάμε πως οι platform holders είναι υπεύθυνοι και για την παραγωγή των δίσκων, ενώ σε ψηφιακή μορφή οι εταιρείες τσεπώνουν και το 30% της τιμής αλλά εκεί έχουν να κάνουν με το οικονομικό και τραπεζικό ζήτημα των χρεώσεων, των επιστροφών και όλων όσων εννοούνται.

Αν πρέπει να βάλω μια τιμή με την οποία περιμένω να σκάσει το PS5 στα ράφια τότε θα έλεγα ένα ευρώ κάτω από το πεντακοσάρι. Δεν μου φαίνεται πως κάποιος θα μπει στη διαδικασία να σπάσει το φράγμα των 500 και αφού πάντα πάνε πάνω ή κάτω με πενηντάρια δεν πιστεύω πως θα σκάσει κονσόλα νέας γενιάς στα 550 αλλά μου φαίνεται και το ίδιο απίθανο να την δούμε στα 450. Χρόνο έχουμε μέχρι τότε να μαζέψουμε λεφτάκια και αν πονάει η τσέπη με το πεντακοσαράκι, μπορούμε να κάνουμε υπομονή και να το πάρουμε όταν πέσει η τιμή. Αν ο Μάνος έκοβε τους μισούς καφέδες που πληρώνει την ημέρα και έβαζε τα λεφτά σε γουρούνακι σίγουρα στο λανσάρισμα κερνούσε δύο PS5 στους συντάκτες.

 ΕΥΚΟΛΑ.


3D Model από το Let's Go Digital

Νικήτας Καβουκλής
Άντε λοιπόν, μάθαμε και το πότε περίπου θα κυκλοφορήσει το PlayStation 5. Είμαι βέβαιος ότι, με βάση τα specs και τις σημερινές τιμές του hardware, πολλοί έχουν ήδη ξεκινήσει τους υπολογισμούς για το κόστος της νέας κονσόλας. Δίχως να είμαι ειδικός σε παρόμοιες τιμολογήσεις, απλά με βάση τα όσα ακούω και διαβάζω, θεωρώ ότι η τιμή θα είναι ανάμεσα σε €549 και €599 και να δούμε κατά πόσο ελκυστικό θα θελήσει να κάνει η Sony το πακέτο. Αν έχει στα υπόψη της να προσθέσει κάποιο δυνατό της τίτλο, στην ίδια τιμή, τότε θα προσφέρει ένα ακόμα κίνητρο. Αν όχι, ξεπερνάμε ήδη τα €600, συν το €60άρι του PS Plus για όσους παίζουν online. Δυστυχώς δεν μπορώ να δω μια κονσόλα ως ένα μηχάνημα απλά. Πρέπει να υπολογίσω και τι θα χρειαστώ για να αρχίσει να μου προσφέρει διασκέδαση. Επιπλέον, μιας και θα μπει μέσα με το λανσάρισμα η Sony, μια σοβαρή παράμετρος είναι το περιθώριο που έχει. Γιατί μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο ανταγωνισμός, με μια Microsoft να φαίνεται πως έχει διδαχτεί από λάθη του παρελθόντος και την Nintendo να έχει επανέλθει δυναμικά με το Switch. Ελπίζω μόνο η Sony να μην πορευτεί με τον αέρα του πρωτοπόρου σε αυτήν τη γενιά. Αυτό θα είναι επιζήμιο για όλους.
Λεωνίδας Μαστέλλος
Ω ρε γκρίνιες που έχουμε να ακούσουμε όταν η Sony ανακοινώσει επίσημα την τιμή της νέας κονσόλας της. Ό,τι και αν προσφέρει το PS5, όσο δυνατό και αν είναι, θα υπάρχουν αυτοί που θα το μηδενίσουν με τη μία γιατί δεν μπορούν να δεχτούν την όποια τιμή (σιγά μια από τα ίδια μας πουλάνε), αυτοί που θα δυσκολευτούν μεν, αλλά θα το ρίξουν στη λογική (σιγά μην το πάρω day 1) και αυτοί που παραδοσιακά θα ρωτούν αν τσιπάρεται (lol). Να θυμίσω ότι το PS4, όταν είχε κυκλοφορήσει, είχε ξεκινήσει με τιμή κάτι παραπάνω από 400 ευρώ στη χώρα μας και υπήρχαν και ακριβότερα πακέτα με έξτρα παροχές (έφτανε λίγο πάνω από τα 500 ευρώ). Αυτές είναι οι τιμές που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και όχι την τιμή που μπορούμε να το βρούμε σήμερα. Επίσης, μην μπερδευόμαστε με τους έξω, γιατί άλλους φόρους καλούμαστε να πληρώσουμε εδώ και άλλους αυτοί. Τι θεωρώ αναμενόμενο σαν πρώτη τιμή; Μάλλον το 500ρικο. Τι θα ήθελα; Εννοείται 50 ευρώ το τετρακοσάρι (καλά βάλτε σε όλες τις τιμές και ένα 50ρικο ακόμα γιατί κάπου εκεί θα είναι). Υπάρχει κίνδυνος για φαινόμενα τύπου PS3, που είχε ξεκινήσει αν θυμάμαι καλά στα 600+ ευρώ; Ω ναι, αν και νομίζω ότι θα είναι μεγάλο λάθος της Sony λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.

Προσωπικά πιστεύω ότι η Sony θα προσπαθήσει να κινηθεί στα αρχικά επίπεδα του PS4, ίσως με μικρή αύξηση λόγω κάποιων εξαρτημάτων (π.χ. SSD/μνήμες) που αρνούνται να ρίξουν τιμές. Εννοείται ότι αν υπάρχει εταιρεία και μηχάνημα που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και να πέσουν τα «άπεφτα», αυτή είναι η Sony και το PS5. Το έχει κάνει και στο παρελθόν και δεν βλέπω το λόγο να μην το καταφέρει ξανά. Εκεί που θα δώσει πόνο η εταιρεία είναι στα παιχνίδια. Τουλάχιστον στην αρχή θα είναι σίγουρα πάνω από την τιμή που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Θα ισορροπήσει η κατάσταση, αλλά δεν ξέρω πότε.

Εννοείται, επίσης, ότι η τιμή θα εξαρτηθεί και από τον άμεσο ανταγωνιστή. Αν κοστολογήσει ψηλά (πολύ πιθανό βάσει hardware), τότε η Sony δεν θα έχει άγχος για καλύτερη τιμή. Άλλωστε ξεκινάει με αβαντάζ, οπότε δεν θα την ενδιαφέρει και τόσο.

Εμάς φυσικά μας ενδιαφέρει, οπότε καλό είναι να προετοιμαστούμε, δεν το γλιτώνουμε το 500+ (ε, τι παιχνιδάκια δεν θα;).

Πλάτων Πέππας
Κατά τα τελευταία λανσαρίσματα κονσολών οι τιμές είναι, λίγο πολύ, προβλεπόμενες. Εισαγωγικό μοντέλο γύρω στα €400, με το ελληνικό ΦΠΑ πάντα να μας την κάνει ελαφρώς προς τα πάνω, οπότε θεωρώ πως ένα ασφαλές στοίχημα θα ήταν η εμφάνισή του στα ράφια των καταστημάτων εκεί γύρω στα €449. Αν κάτι είχε τη δυναμική να καθυστερήσει το λανσάρισμα των επόμενων κονσολών (γιατί πάνω κάτω ό,τι αφορά στο PlayStation 5 θα αφορά και το Project Scarlett) αυτό θα ήταν τόσο το ερωτηματικό της GPU, όσο και οι τιμές των μνημών RAM. Το πρώτο αφορά καθαρά στην AMD και το κατά πόσο θα πετύχει μέχρι τότε να μειώσει την τιμή της παραγωγής των chip γραφικών της, τα οποία μόλις τώρα έχουν μια πραγματικά ρεαλιστική ευκαιρία να εισχωρήσουν στην αγορά υπολογιστών με τις RX5700 και RX5700XT. Το δεύτερο, με τους κατασκευαστές μνημών RAM να έχουν μειωθεί σε μόλις τρεις παγκοσμίως, αφορά ξεκάθαρα τη σχέση ζήτησης και προσφοράς και μένει να δούμε αν η Sony θα μπορέσει να ευνοηθεί συγκυριακά και να καταφέρει κάποια υπέρβαση της τελευταίας στιγμής, όπως και στην περίπτωση του PlayStation 4.

Η ουσία είναι πως παρά την τεχνολογία, το τιμολογιακό ταβάνι σε ένα λανσάρισμα νέας κονσόλας είναι υπαρκτό και, όπως μας δίδαξε η ιστορία με το PlayStation 3, η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε μέτρια έως κακά οικονομικά αποτελέσματα. Αυτήν τη φορά όμως δεν υπάρχει η οικονομική πληγή του ουτοπικού Cell. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τις δηλώσεις της Sony ότι το συγκεκριμένο SoC θα «ζούσε» μέσα σε παντός είδους συσκευές, από PlayStation και τηλεοράσεις μέχρι ψυγεία; Η κατασκευή κονσολών, ευτυχώς, έχει ξεφύγει εδώ και αρκετά χρόνια (ίσως όχι όσα θα έπρεπε) από πανάκριβες πατέντες των εταιρειών οπότε θεωρώ πως το λανσάρισμα του PlayStation 3 ήταν και το τελευταίο της ιστορίας σε τέτοια υψηλή τιμή.

Αυτό βέβαια, μέχρι κάποια στιγμή στο μέλλον να καταλήξουν υπηρεσίες που θα έχουν την ευελιξία να τρέχουν παντού, όχι οπωσδήποτε σε συγκεκριμένο hardware. Ευτυχώς, για εμάς τους ρομαντικούς, η κατάργηση του εξειδικευμένου hardware είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ανάλογα με τις πωλήσεις που θα σημειώνει τα επόμενα χρόνια, υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να μην καταργηθεί και ποτέ. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*