Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Σεντόνι: Δεν φέρνουν όλα τα σύννεφα βροχές

Του χρήστη lovesfool

Τις τελευταίες ημέρες συνειδητοποιώ με όλο και πιο ηχηρό κι επαναλαμβανόμενο τρόπο πόσο θετικό είναι το "σύννεφο" (κατά κόσμο cloud), η ψηφιακή διανομή κι όλα όσα κάποτε αναθεμάτιζα όταν είχαν πρωτοεμφανιστεί, θεωρώντας ότι πρόκειται για εργαλεία του διαβόλου και άτοπη προσπάθεια της βιομηχανίας να κλέψει τις ψυχές μας και να καταργήσει το φυσικό αντίτυπο παιχνιδιών. Όπως έλεγε κι ο παππούς μου, "μην προσπαθείς να μάθεις σε γέρο γάιδαρο νέα περπατησιά" και σαν γεροπαράξενος είχα κι εγώ μία απολύτως προβλεπόμενη αντίδραση στην εμφάνιση μίας πραγματικότητας που απειλούσε τότε να αλλάξει ότι είχε συνηθίσει για χρόνια και χρονάκια. Αν κάποιος μου έλεγε πριν περίπου 10 χρόνια, που εγκαθιστούσα παντελώς απρόθυμα και αναγκαστικά το Steam στον υπολογιστή μου για να παίξω το Half Life 2 ότι θα ερχόταν η μέρα που θα έγραφα ένα κείμενο ευαγγελιζόμενος και ένθερμος υποστηρικτής της ψηφιακής διανομής και του cloud, σίγουρα θα τον έβριζα και θα τον αποκαλούσα πουλημένο, χαζό, αφελή και "πρόβατο". Ε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι... μπεεεεεεεεεεε.

Όπως πολλά από τα κείμενά μου, έτσι κι αυτό έχει αφορμή προσωπική, πρόσφατη εμπειρία μου. Τέλη Αυγούστου ο παλιός μου υπολογιστής, μετά από σχεδόν μία δεκαετία πιστής εργασίας και με μοναδική απαραίτητη ενδιάμεση αναβάθμιση μία κάρτα γραφικών πριν 3 χρόνια, μας άφησε χρόνους. Ο σκληρός δίσκος αποφάσισε ότι δεν άντεχε άλλο τούτο τον μάταιο κόσμο και αποδήμησε εις Κύριον, πηγαίνοντας στον παράδεισο της Western Digital. Δυστυχώς, αυτό σήμαινε ότι τυχόν επισκευή θα χρειαζόταν νέο σκληρό, νέο λειτουργικό και γενικότερα ένα σημαντικό κόστος κι αφού ούτως ή άλλως είχα προγραμματισμένο να πάρω νέο PC για τα Χριστούγεννα, τελικά το έκανα λίγο νωρίτερα με την επίγνωση ότι ο Άγιος Βασίλης φέτος τα Χριστούγεννα θα βάλει μόνο μία συμβολική ευχετήρια κάρτα στη δική μου κάλτσα στο τζάκι.

Κοίτα να δεις, λοιπόν, πώς το ένα πράγμα φέρνει το άλλο. Η πρώτη ενδιαφέρουσα ανακάλυψη ήταν όταν άνοιξα για πρώτη φορά τον υπολογιστή μου. Λόγω Windows 10 μου ζήτησε να κάνω login με το σχετικό account μου. Με ένα κάρο αφορμές, το προσωπικό μου e-mail είναι συνδεδεμένο με διάφορα, όπως YouTube, Gmail, το παλιό GFW, Chrome κτλ, οπότε προς πολύ θετική μου έκπληξη είδα ότι ένα κάρο από προτιμήσεις ή διαδικασίες έγιναν αυτόματα με το που ο οικιακός μου υπολογιστής κατάλαβε ότι ήμουν... εγώ. Το ίδιο συνέβη και την πρώτη φορά που μπήκα στον browser, όπου κάνοντας login θυμήθηκε τα account μου σε διάφορα site, όπως και user name ή password που προφανώς κι έχω ξεχάσει και θα έπρεπε να ανακτήσω. Μέχρι εδώ, όλα καλά, λοιπόν.

Όταν έσκασε ο σκληρός, ήμουν στη διαδικασία του πρώτου μου playthrough στο Dark Souls. Είχα παίξει καμιά 40αριά ώρες, είχα φτάσει στο Anor Londo κι είχα ανεβάσει το χαρακτήρα μου σε επίπεδο 40κάτι. Όσοι το έχετε παίξει θα αντιλαμβάνεστε ότι παρότι ο ρυθμός του είναι καλός, παρότι παρέχει έντονα συναισθήματα επιβράβευσης, δεν είναι κι ότι καλύτερο να το ξεκινήσεις από την αρχή, χάνοντας 40 ώρες προόδου και μάλιστα στο πρώτο σου playthrough. Παρότι είχα επενδύσει σε χρόνο και φαιά ουσία στο παιχνίδι, παρότι το είχα αφήσει να περιμένει στην ψηφιακή μου βιβλιοθήκη για πάνω από ένα χρόνο, αγορασμένο κι ανέγγιχτο, προκειμένου να είμαι στη κατάλληλη ψυχολογία για να το παίξω "σωστά", το πιο πιθανό είναι ότι θα το παρατούσα για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, ίσως και για πάντα. Όμως, ελέω Steam και cloud saves, απλά κατέβασα το παιχνίδι εκ νέου και συνέχισα να παίζω από εκεί που ήμουν.

Και δεν είναι μόνο τα saves. Όλα μου τα παιχνίδια στο Steam ήταν εκεί. Ίσως όχι όλα με cloud save, αλλά όλα. Έβαλα Uplay, GOG και Origin, για να έχω και οπτικά επαλήθευση πως ότι έχω αγοράσει την περασμένη δεκαετία σε ψηφιακό αντίτυπο ήταν εκεί. Δεν υπάρχει φόβος να "χαλάσει το δισκάκι και να μην το διαβάζει" ή να το χάσω. Όλα ήταν εκεί. Μάλιστα, μετά από ένα μίνι καρδιακό όταν σκέφτηκα το αγαπημένο μου Shadow Broker DLC στο Mass Effect 2 και την πιθανή του μοίρα, έκανα register τα φυσικά αντίτυπα από την τριλογία Mass Effect που είχα στο Origin, για να είμαι βέβαιος ότι δεν θα κινδυνεύσουν ποτέ και κάνοντας login με το username που ούτως ή άλλως είχα στο BioWare Store, το Origin μου κατέβασε αυτόματα και τα DLC που είχα αγοράσει. Πόσο άλλαξα σε μία δεκαετία... Από εκεί που έβαζα μες τη γκρίνια το Steam για να παίξω HL2, από εκεί που έβριζα που το ME3 με ανάγκαζε να βάλω Origin, έφτασα στο σημείο να ΜΗΝ χρησιμοποιώ τα δισκάκια του Mass Effect αλλά να προτιμώ να τα δηλώσω και κατεβάσω από το Origin. Μάλιστα, έχω να σχολιάσω ότι τόσο το GOG, όσο και το Origin application διαχειρίζονται πολύ καλύτερα το θέμα των downloads σε σχέση με το Steam, αφού δεν δεσμεύουν όλο το bandwidth και μπορείς να χρησιμοποιήσεις το internet παράλληλα κι από άλλες συσκευές στο σπίτι ή από τον ίδιο τον υπολογιστή. Με το Steam, γονατίζουν τα πάντα όλα και τα θέλει όλα δικά του.

Τι άλλαξε σε αυτά τα 10 χρόνια; Δεν αλλάξανε από μόνοι τους οι καιροί. Σίγουρα, υπάρχει μία απομυθοποίηση κι εξοικείωση με την ιδέα του cloud και του ψηφιακού σε αντίθεση με το φυσικό. Τόσο οι smart συσκευές όσο και οι browser μας έχουν εκπαιδεύσει για αυτό. Επιπλέον, έχουν αλλάξει οι υποδομές. Πλέον το internet θεωρείται δεδομένο κι απανταχού παρόν και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από ότι πριν 10 χρόνια, χωρίς να έχουν διογκωθεί στο ίδιο επίπεδο τα MB ή GB πληροφορίας που καλούνται να διαχειριστούν. Περισσότερο, όμως, έχει αλλάξει η καταναλωτική εμπειρία και η υπηρεσία που προσφέρουν όλες αυτές οι υπηρεσίες. Όταν ξεκίνησαν οι ψηφιακές πλατφόρμες τύπου Steam ήταν αφιλόξενες κι εχθρικές προς τον χρήστη. Ζητούσαν, χωρίς να ανταποδίδουν. Εξανάγκαζαν, γιατί γνώριζαν ότι αν ρωτούσαν θα λάμβαναν αρνητική απάντηση. Τώρα, όμως, δίνουν. Δίνουν πολλά. Δίνουν πολύ περισσότερα από ότι θα μπορούσαν να κάνουν με φυσικά αντίτυπα. Ακόμα και το δόλωμα έχει αλλάξει. Αρχικά, σου έλεγαν "αν θέλεις να παίξεις αυτό το ΑΑΑ παιχνίδι, τότε αναγκαστικά πρέπει να χρησιμοποιήσεις την Χ πλατφόρμα - κατάστημα, κι ας το έχεις αγορασμένο retail". Τώρα το δόλωμα είναι "αν το πάρεις ψηφιακά, θα το πάρεις 80% φθηνότερα".

Επιπλέον, για κάποιον σαν εμένα που του αρέσει να παίζει ξανά τα παλιά του παιχνίδια, είναι το απόλυτο εργαλείο backwards compatibility κι απόλυτη επιλογή για να φτιάξεις συλλογή. Αν σε ενδιαφέρει να έχεις τα παιχνίδια σου σε ράφια, καλογυαλισμένα και ξεσκονισμένα, το ένα δίπλα στο άλλο, για να τα δείχνεις όπως είναι στα κουτιά τους σε επισκέπτες ή να τα βλέπεις όταν ξαπλώνεις στο κρεβάτι και να νιώθεις σπουδαίους, να νιώθεις "συλλέκτης", πάω πάσο. Μαγκιά σου. Εγώ, αντιθέτως, ενδιαφέρομαι αποκλειστικά και μόνο για τις εμπειρίες που προσφέρουν. Δεν με νοιάζει να χαζεύω τις συσκευασίες τους. Με νοιάζει να μπορώ να τα παίξω όποτε θέλω. Σε αυτό, η ψηφιακή διανομή έχει το πάνω χέρι. Για αυτό και έχει τόσο μεγάλη επιτυχία και δημοτικότητα ειδικά στο PC, όπου η έννοια του back catalogue δεν περιορίζεται από διαφορετικές γενιές hardware. Το έχεις στο Steam ή το Origin, θεωρητικά το έχεις για πάντα, ότι κι αν συμβεί, όσους υπολογιστές κι αν αλλάξεις. Δεν θα γρατζουνιστεί ποτέ, δεν θα παραπέσει ποτέ, δεν θα σου σπάσει σε κάποια μετακόμιση κι επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, τα save σου θα είναι εκεί και θα σε περιμένουν στο σύννεφο. Επιπλέον, σε υπηρεσίες όπως το GOG, κάποιος θα φροντίζει να σου το φτιάχνει πάντα και για το νέο σου λειτουργικό, επιτρέποντάς σου να παίξεις το παλιό σου παιχνίδι που είχε φτιαχτεί για DOS στο νέο σου Win10 PC. Πρόκειται για την απόλυτη διαφύλαξη της κληρονομιάς των video games ως εκφραστικό Μέσο και τον καλύτερο, πρακτικότερο, ουσιαστικότερο τρόπο να συλλέξει κανείς παιχνίδια. Άλλωστε, πάνω σε αυτή τη λογική έχει στηθεί κι ένα από τα πιο επιτυχημένα ψηφιακά καταστήματα του PC, το GOG. Ομολογώ ότι είναι ουκ ολίγες οι φορές που έχω αγοράσει, είτε από το GOG, είτε από αλλού, παιχνίδια που είχα κάπου, κάποτε σε φυσικό αντίτυπο και είτε δεν είναι πια συμβατά με σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, είτε δεν έχω ιδέα που είναι, είτε δεν παίζουν, ή, ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω, είχα σε πειρατική κόπια και προτιμώ να εξασφαλίσω ότι θα το έχω "για πάντα" σε αυθεντικό, ψηφιακό αντίτυπο. Τόσο πολύ έχει βελτιωθεί κι υπερτερεί η εμπειρία ως χρήστης κι ως καταναλωτής για τη ψηφιακή διανομή εις βάρος της φυσικής.

Ας πάρουμε κι ένα πρόσφατο, δυσάρεστο παράδειγμα, δηλαδή το κλείσιμο της Nortec. Αυτό δημιουργεί μία αβεβαιότητα κι απαισιοδοξία για την μελλοντική πρόσβαση σε περιεχόμενο για τις κονσόλες της Nintendo στη χώρα μας. Αν όμως το περιεχόμενο ήταν αποκλειστικά ψηφιακό; Υπάρχει χώρα που να μην έχει πρόσβαση μέσω smart συσκευής στο Angry Birds; Ενδιαφέρει τον Βραζιλιάνο, τον Βούλγαρο ή τον Ινδό καταναλωτή αν, π.χ., η Rovio έχει υποδομές διανομής στη χώρα του; Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο internet και τυχόν περιορισμοί περιεχομένου από την κυβέρνηση, κάτι που είναι πολύ πιο σύνηθες σε φυσικά αντίτυπα από ότι σε ψηφιακά. Σαν PCα που αγοράζει κατά κανόνα από το Steam, το GOG, το Humble Bundle κι άλλα ψηφιακά μαγαζιά, δεν έχω καμία επαφή ή εξάρτηση από τοπικό διανομέα, λιανέμπορο κτλ. Δεν με αφορά αν, π.χ., το κατάστημα Γερμανού της γειτονιάς θεώρησε ότι είναι σημαντικό παιχνίδι το MGSV και άρα θα πρέπει να το έχει στο ράφι του. Στο Steam είναι και θα είναι "για πάντα" στο ράφι και μάλιστα η τιμή του θα είναι πιο φθηνή και θα πέσει πολύ και πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε ράφι. Δεν θα μπορούσε να ισχύει ότι ακριβώς συμβαίνει στο PC μου ή τις smart συσκευές και στην κονσόλα μου; Τι θα είχα να χάσω πραγματικά σαν καταναλωτής αν αντί για κουτάκι σε κάποιο ράφι είχα τα παιχνίδια μου σε μία ψηφιακή βιβλιοθήκη, από όπου θα μπορούσα να τα κατεβάσω fully updated και patched ανά πάσα στιγμή; Τι επιπλέον επιλογές, υπηρεσίες ή προσφορές θα μπορούσε να μου παρέχει ο εκάστοτε platform holder σε μία λογική ψηφιακής διανομής; Ίσως και η ίδια η μοίρα της Nortec, αλλά και του λιανεμπορίου στη χώρα μας, να ήταν διαφορετικό αν η βιομηχανία ήταν εμπορικά στημένη στη λογική αποκλειστικής ψηφιακής διανομής περιεχομένου. Θα απαιτούσε άλλες, μικρότερες υποδομές από διανομείς και λιανέμπορους, μικρότερο εμπορικό ρίσκο και για τους δύο, πιθανόν ευκολότερη πρόσβαση δημιουργών περιεχομένου σε μαζικά κοινά ανεξαρτήτως γεωγραφικών περιορισμών ή επιπέδου υποδομών και ίσως να επέτρεπε σε ένα πιο υγιές εμπορικό μοντέλο για όλους, αναιρώντας την έννοια του "bad stock" και ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο software.

Δεν είναι όλα τέλεια κι άγια. Κάθε άλλο. Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι για προβληματισμό. Αφενός, υπάρχει το θέμα του "για πάντα". Για πόσο κρατάει το "για πάντα"; Ποιος το διασφαλίζει; Στην πράξη, νομίζω ότι το "για πάντα" της ψηφιακής διανομής κρατά περισσότερο από το φυσικό προϊόν. Το Steam ή το Origin δεν θα εξαφανιστούν αύριο από προσώπου γης. Κάθε άλλο. Η ψηφιακή διανομή είναι προφανέστατα το μέλλον. Θεωρώ ότι, παρότι πιθανόν η διανομή φυσικών αντιτύπων δεν θα σταματήσει ποτέ, μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια η ψηφιακή διανομή θα αντιπροσωπεύει το +80% των πωλήσεων video games. Το οφέλη, τόσο για τις εταιρίες διανομής όσο και για τον τελικό καταναλωτή είναι τεράστια κι υπερτερούν κατά πολύ της φυσικής διανομής. Ο μόνος λόγος που δεν έχει γίνει ήδη είναι η αντίσταση που προβάλουν οι λιανέμποροι (που είναι ακόμα "απαραίτητοι" για την πώληση κονσολών) και η απροθυμία ή φοβία μας να "χάσουμε την βολή μας", όσο κι αν το PC βροντοφωνάζει πλέον ότι η ψηφιακή διανομή είναι καλύτερη επιλογή από πλευράς καταναλωτή. Το μόνο ψηφιακό αντίτυπο που "έχασα" από την τράμπα PC προσωπικά ήταν το Test Drive Unlimited 2, που είχα αγοράσει μέσω buzzoonga, το οποίο βλέπω ότι έχει κλείσει και το οποίο ΔΕΝ ήταν Steam κωδικός.

Αφετέρου, το σύννεφο δημιουργεί θέματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων. Ενθουσιάστηκα, μεν, που το PC μου αναγνώρισε ένα κάρο πράγματα μόνο και μόνο από το e-mail με το οποίο έκανα login στα Windows 10, αλλά ταυτόχρονα προβληματίστηκα. Βέβαια, εδώ μπαίνει και το θέμα των big data. Το ότι μία πληροφορία είναι θεωρητικά διαθέσιμη στα πλαίσια μίας βάσης δεδομένων, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι εύκολα διαθέσιμη σε ότι αφορά μεμονωμένο άτομο. Σίγουρα, ο Μεγάλος Αδελφός ή το Echelon είναι πλέον πολύ πιο ισχυρή πραγματικότητα με την διαθεσιμότητα και πλούτο των δεδομένων που μοιραζόμαστε στο σύννεφο, αλλά από την άλλη, από την φύση τους τα big data λειτουργούν περισσότερο σε στατιστικό, macro επίπεδο, παρά σε προσωπικό. Υπάρχουν σοβαρότατες ενστάσεις, που όμως η ψηφιακή διανομή των video games δεν είναι δημιουργός τους με την ύπαρξή τους. Είναι απλά συμμέτοχος εκ του σύνεγγυς.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι τα οφέλη υπερτερούν σε υπερθετικό βαθμό των κινδύνων ή των θυσιών που απαιτούν η ψηφιακή διανομή ή το σύννεφο. Δεν είναι απλά ένα αναπόφευκτο μέλλον. Είναι ένα εξαιρετικά θετικό μέλλον, το οποίο προσωπικά, αν κι υπήρξα ένθερμος πολέμιός του, πλέον το επιζητώ.

ΥΓ) Από εδώ και πέρα, ότι γράφω θα ανήκει σε μία "mock-up" στήλη με το όνομα "Σεντόνι:", για να ξέρετε από τον τίτλο τι είναι δικό μου. Κατά κάποιο τρόπο επέβαλα μόνος μου στον εαυτό μου την ιδιότητα του guest star (κι εν μέρει και στον Παύλο, που ήταν πολύ ευγενικός για να μου πει όχι στα μούτρα, αλλά είμαι βέβαιος ότι έχει ήδη μετανιώσει την ώρα και την στιγμή).


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
9 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Roronoa
    • Το cloud και η digital εποχη εχει πολλα οφελη, αλλα εχει και καποια αρνητικα και παγιδες.
      Εγω παντως το εχω δει πολυ θετικα. ειναι λιγο το θεμα με την μελλοντικη "ασφαλεια" της digital βιβλιοθηκης αλλα ετσι και αλλιως δεν θα μπορουσα να τα εχω ολα physical και να ηθελα.

      Στο steam btw μπορεις να ορισεις max ταχυτητα donwload οπως και το ποτε θα κανει update (μερες, ωρες).

    • Altair
    • Kαλά τα λες,αλλά οφείλω να διαφωνήσω.Κοίτα το παράδειγμα της ψηφιακής διανομής πχ.Μπαίνεις στο steam account σου,διαλέγεις παιχνίδι και το βάζεις να κατεβαίνει.Μέχρι να κατέβει,εγώ στην κονσολίτσα μου,το έχω ήδη βγάλει από το κουτί και ξεκινάω να παίζω.Θα μου πεις,ναι αλλά αν σου χαλάσει το δισκάκι τι θα κάνεις;Ότι θα κάνεις κι εσύ αν σου χαλάσει το Mouse,keyboard ή δεν ξέρω κι εγώ τι.
      ΙΜΟ το μέλλον έπρεπε να είναι η μέση λύση.Δηλαδή,αγοράζεις το δισκάκι,και από κει και πέρα είτε παίζεις με αυτό είτε μέσα από το προφίλ που το κάνεις register το κατεβάζεις και το παίζεις ψηφιακό,αν πχ είσαι στο χωριό και δεν το έχεις μαζί σου και θες να το παίξεις.Για το cloud συμφωνώ κι επαυξάνω.

    • lovesfool
    • Παιδιά, το θέμα επιλογής μεταξύ φυσικού ή ψηφιακού αντίτυπου δεν θα ισχύει πρακτικά για πολύ ακόμα. Τα οφέλη είναι υπερβολικά πολλά για να μπορέσει να επιβιώσει το φυσικό αντίτυπο για πολύ ακόμα. Νομίζω ότι στις κονσόλες θα είχε γίνει ήδη αν δεν υπήρχαν δύο περιορισμοί. Αφενός, ότι τα ψηφιακά καταστήματα είναι μονοπωλιακά στις κονσόλες, δηλαδή σου πουλάει ο ίδιος ο platform holder κι άρα δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός και οι χαμηλές τιμές που υπάρχουν στο PC (αποτέλεσμα αυτού είναι και η πιο έντονη εξάρτηση από τους λιανέμπορους που εμποδίζει περαιτέρω τη μετάβαση). Αφετέρου, υπάρχει το θέμα με τα backwards compatibilities και τις γενιές. Στο PC δεν υπάρχει η έννοια της γενιάς. Αν βγήκε κάτι κάποτε, υπάρχει για πάντα και για όλα τα μελλοντικά PC υπό ελάχιστες προϋποθέσεις. Αυτό ανοίγει μία τεράστια βιβλιοθήκη προς τα πίσω που επιτρέπει χαμηλές τιμές, που στις κονσόλες είναι αδύνατο, αφού κάθε γενιά ξεκινά από το μηδέν σε επίπεδο περιεχομένου.

      @roronoa. Το ξέρω για το Steam. Το κάνω συχνά, γιατί αλλιώς δεν παλεύεται. Πολύ άπληστη με το bandwidth η Valve.

      @Altair. Δεν έχει νόημα αυτό που λες. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι, αφού και πάλι θα υπάρχουν τα κόστη και οι υποδομές που χρειάζονται για τη φυσική διανομή. Άσε που σε ένα κάρο ΑΑΑ παιχνίδια και στις κονσόλες, ακόμα και σε κουτάτο, καλείσαι να κατεβάσεις ένα κάρο GB σαν day 1 patch πριν παίξεις. Απλά, θα αλλάξεις συνήθεια. Από εκεί που θα σκέφτεσαι ότι πρέπει να πας στο Χ κατάστημα ή να περιμένεις τον Ψ courier να σου φέρει τη παραγγελία σου, θα βάζεις την κονσόλα (ή το PC) να κατεβάζει το παιχνίδι το βράδυ που κοιμάσαι ή την ημέρα που είσαι στη δουλειά, το σχολείο, το πανεπιστήμιο και θα σε περιμένει έτοιμο όταν θα μπορείς πια να το παίξεις. Τα οφέλη είναι συντριπτικά περισσότερα από τις θυσίες ή τις υποχωρήσεις που καλείσαι να κάνεις πλέον και παράλληλα οι ταχύτητες του internet αυξάνονται πολύ περισσότερο από τα GB πληροφορίας που καλείσαι να κατεβάσεις για ένα παιχνίδι όσο περνά ο καιρός.

    • Roronoa
    • @altair

      Δεν παει ετσι.
      Μεχρι να κατεβει το παιχνιδι απο το steam εσυ θα πρεπει να βγεις εξω απο το σπιτι, να πας στο μαγαζι να αγορασεις το παιχνιδι, να γυρισεις και να το κανεις Install και να κατεβασεις τα patch.
      Με εξαιρεση τα πολυ μεγαλα παιχνιδια, αυτη η διαρκεια δεν εχει μεγαλη διαφορα, απλα το ψηφιακο ειναι πολυ πιο βολικο γιατι το κανεις απο την καρεκλα σου.
      10-20gb κατεβαινουν πολυ γρηγορα, το steam συνηθως πιανει μεγαλες ταχυτητες. Τις προαλες αγορασα retail το RE revelations (ηταν πολυ καλη τιμη), εφαγα 2 ωρες να παω να το παρω, γλυτωσα το download αλλα ουσιαστικα ηταν μεγαλυτερος κοπος να παω να το παρω και εκανα τον ιδιο χρονο (αν οχι περισσοτερο).

      Μην συγκρινεις το δισκακι με το mouse. Aν θες συγκρινε το Mouse με το gamepad. :P
      Κακα τα ψεμματα, με το digital τα παιχνιδια ειναι διασφαλισμενα, τουλαχιστον οσο ειναι ενεργα steam κτλ :P

    • vonzuchter
    • το μειονεκτημα της ψηφιακης διανομης ειναι θα σκοτωσει του χομπι του συλλεκτη μιας και δε θα υπαρχουν σε λιγα χρονια σε φυσικη μορφη καθολου παιχνιδια. Επισης το προβλημα της χωρητικοτητας αποθηκευσης. Επισης η μη δυνατοτητα μεταπωλησης ανταλλαγης κτλπ , υπαρχουν πολλοι γκεημερς που αποκλειστικα ετσι "δουλευουν". Αγοραζουν ενα παιχνιδι , το χορταινουν/τερματιζουν , το πουλανε ή το δινουν ανταλλαγη και αγοραζουν πολυ φθηνοτερα dayone το παιχνιδι που θελουν και δε περιμενουν να πεσει η τιμη του. Το προβλημα αυτο βεβαια ως ενα σημειο καταπολεματε με το οτι στο steam οι τιτλοι πεφτουν γρηγορα σε αξια , και οι τιμες γενικα ειναι καλες , αλλα αυτο δεν ισχυει παντα και οχι αρκετα γρηγορα. Εγω πχ παιζω παντα παιχνιδια σε κονσερβα , με ελαχιστες εξαιρεσεις τα τελευταια 5 χρονια , δηλαδη αγοραζω παιχνιδια κανα δυο χρονια μετα τη κυκλοφορια τους σε εξευτελιστικες τιμες. Οπως και να εχει ειτε μας αρεσει ειτε οχι η ψηφιακη διανομη ειναι το μελλον γιατι ριχνει το κοστος διανομης και κατασκευης αρα εχει πιο πολλα κερδη για τα παρασιτα του συγχρονου οικονομικου συστηματος (μετοχοι και επενδυτες). Οποτε θα το συνηθισουμε ειτε μας αρεσει ειτε οχι ή ακομα και θα το αγαπησουμε γιατι εχει πλεονεκτηματα αδιαμφησβτητα. Απλα οσοι ειμαστε συλλεκτες δε θα μπορουμε πλεον ν αθαυμαζουμε τις συλλογες μας στο ραφι και στην αποθηκη μας (προς τερψιν των συζυγων μας βεβαια που θα σταματησουν να μας κραζουν για τη σαβουρα που μαζευουμε)

    • vonzuchter
    • Υ.Γ. φυσικα επειδη τιποτα δε κραταει για παντα , σιγουρα υπαρχει το ενδεχομενο καποτε να μην υπαρχει το steam κτλπ και να χαθουν ολα αλλα προς το παρον κατι τετοιο φανταζει αδιανοητο

    • Altair
    • 1)Τα patch δεν είναι υποχρεωτικά,εκτός κι αν μιλάμε για περιπτώσεις τύπου Unity.
      2)Όταν λέω πως απλά βάζεις το παιχνίδι και παίζεις,εννοώ αυτό και μόνο.Πχ,στα Steam Sales αγοράζεις καμιά 10αριά παιχνίδια αλλά δεν τα κατεβάζεις όλα μαζί.Έτσι και retail,Αγοράζεις και τα έχεις στη βιβλιοθήκη σου.ΑΠό κει και πέρα,τι είναι πιο γρήγορο,να το πάρεις από το ράφι να το βάλεις στο μηχάνημα ή να κάτσεις να ξανακατεβάσεις 40 Gb πχ;

    • lovesfool
    • @ vonzuchter. Σε ότι αφορά τις συλλογές και τις βιβλιοθήκες (τα έπιπλα), το σχολιάζω στο κείμενό μου. Προσωπικά, ποτέ δεν με αφορούσαν ποτέ. Νομίζω ότι δεν είναι εκεί το νόημα.

      Όσο αφορά τη μεταπώληση, πάντως, ειλικρινά, δεν βλέπω κανένα επιχείρημα πλέον. Εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές των PC games σε ψηφιακή μορφή, νομίζω ότι δεν μπορούν ούτε τα μεταχειρισμένα να τα ακουμπήσουν. Αν διατηρείς κάπου wishlist (π.χ. στο Steam ή ακόμα και σε ηλεκτρονικό κατάστημα κονσόλας), ψάξε δειγματοληπτικά μερικούς τίτλους στο παρακάτω site κι έλα μετά να ξανασυζητήσουμε για την οικονομική αναγκαιότητα των μεταχειρισμένων κτλ.

      http://www.allkeyshop.com/blog/

      Έχει και για κονσόλες, αλλά εκεί ουσιαστικά το PSN και το κάθε PSN είναι μονοπώλιο κι έχει λιγότερα περιθώρια σφαγής. Σε PC, όμως, γίνεται του Αγίου Βαρθολομαίου.

    • vonzuchter
    • ginetai sfagh sto pc alla to pc exei papsei na einai h basikh platforma gaming edw kai sxedon mia dekaetia. kai para to fainomeno xionostifada tou steam de blepw oute sth parousa genia na einai h basikh platforma. opote apo opoia pleyra kai an to deis o paikths pou kanei antallages vgainei apla xamenos. sorry gia ta greeklish alla grafw apo to wiiu

*