Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Colombiana

  • ΗΛΙΚΙΕΣ

    18+

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

    Olivier Megaton

  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ

    Zoe Saldana, Michael Vartan, Callum Blue

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Colombiana
      • 6.2 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (40)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.colombiana-movie.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 5

    ENTERNITY SCORE
Αρχηγός κολομβιανού καρτέλ σκοτώνει το συνεταίρο του και τη γυναίκα του μπροστά στα μάτια της μικρή του κόρης. Η μικρή, ονόματι Καταλέγια, ακολουθώντας τις τελευταίες οδηγίες του πατέρα της, ξεφεύγει, πηγαίνει στην αμερικανική πρεσβεία και παραδίδει μια δισκέτα με πληροφορίες με σκοπό να πάει στην Αμερική. Τελικά φτάνει στο Σικάγο, στον επίσης παράνομο θείο της, και αποφασίζει να γίνει επαγγελματίας δολοφόνος για να εκδικηθεί το φονιά της οικογένειάς της.

Colombiana Image 01

Μέχρι εδώ, το σενάριο του Colombiana δε διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, πέρα από το ότι στο ρόλο του δολοφόνου είναι μια γυναίκα. Το πρόβλημα είναι πως δε διεκδικεί δάφνες και για κάτι άλλο. Αποτελεί παράδειγμα για το πώς ένας σκηνοθέτης μπορεί να καταστρέψει την ίδια του την ταινία αν δεν έχει σαφή εικόνα του τι θέλει να κάνει. Η φωτογραφία και η σκηνοθεσία κυμαίνονται σε ρεαλιστικά, σχεδόν ακαδημαϊκά πλαίσια, που ταιριάζουν περισσότερο σε μια «σοβαρή» περιπέτεια χαρακτήρων χωρίς υπερβολές. Από την άλλη, η σχηματική και κοινότοπη πλοκή και ορισμένα σεναριακά και σκηνοθετικά ευρήματα παραπέμπουν περισσότερο σε b-movie με γκόμενες και πολύ μπαμ μπουμ.

Colombiana Image 02

Πουθενά η ταινία δεν έχει σαφή κατεύθυνση και δε συμβιβάζει αυτά τα δύο πράγματα (πώς θα μπορούσε άλλωστε); Οι σκηνές δράσης περιλαμβάνουν μερικά στοιχεία που είναι από αμφισβητήσιμα ως εξωφρενικά (Κολομβιανοί μισθοφόροι που πηδάνε στις σκεπές με άψογο στυλ parkour, κολύμπι σε πισίνα με καρχαρίες χωρίς προφανή λόγο, μια αντιαρματική ρουκέτα προκαλεί έκρηξη αντίστοιχη μπαρουταποθήκης κλπ) και δε δένουν σε καμία περίπτωση με το σοβαρό ύφος της ταινίας. Εκεί που όλα κυλούν επαγγελματικά για τη δολοφόνο μας, κάπου κάτι θα συμβεί που είναι μια εντελώς άγαρμπη απόπειρα να δοθεί στυλ και τα καταστρέφει όλα.

Από την άλλη οι χαρακτήρες παραμένουν σχηματικοί από την αρχή μέχρι το τέλος, ακόμα και για μια action movie. Το σενάριο έχει τρύπες που όσο πάνε και μεγαλώνουν, ενώ και οι πράξεις των χαρακτήρων μερικές φορές δε βγάζουν νόημα. Γιατί πχ. κάποιος να πυροβολήσει ένα τυχαίο αυτοκίνητο μπροστά σε ένα σωρό κόσμο απλά για να δείξει τι είναι φόνος, να κουβεντιάσει λίγο και μετά να φύγει σαν κύριος; Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ταινία όχι κακή αλλά χωρίς ειρμό και, εν τέλει βαρετή. Ο Olivier Megaton, σκηνοθέτης του Transporter 3, θέλει να γίνει και Rodriguez και de Palma ταυτόχρονα αλλά δεν είναι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, ούτε ενωμένοι ούτε χωριστά.

Colombiana Image 03
 
Αυτό που μένει είναι μερικές καλογυρισμένες σκηνές δράσης (ειδικά η σκηνή της φυλακής), η όμορφη φωτογραφία και η καλή προσπάθεια στο soundtrack -με αρκετούς γνωστούς και στιλάτους ρυθμούς- που όμως πέφτει στο κενό. Η αιλουροειδής Ζόι Σαλδάνια κάνει ό,τι μπορεί ερμηνευτικά μα πέφτει στην ίδια παγίδα που είχαν πέσει οι Σαρλίζ Θέρον και Χάλι Μπέρι πριν από αυτή, προδομένη από το σκηνοθέτη της. Από παλιές αγαπημένες φάτσες εντοπίστηκαν δύο μεγάλες συμπάθειες του γράφοντος από την υπερcult ταινία Blood in, blood out (Vatos Locos κλπ κλπ) που έδωσαν το απαιτούμενο χρώμα. Από εκεί και πέρα, όλοι είναι αξιοπρεπέστατοι.



Αν ο αρχικός στόχος ήταν να γυριστεί μια ταινία με ένα θηλυκό εκτελεστή, χρειαζόταν ρεαλισμός όχι μόνο στην κάμερα αλλά και στο σενάριο. Αν στόχος ήταν να γυριστεί μια αγνή ταινία δράσης, χρειαζόταν λιγότερη σοβαροφάνεια και περισσότερη τρέλα. Η Colombiana θα ήταν πολύ πιο ευχάριστη αν άνηκε αμιγώς σε μια από τις δύο κατηγορίες, αλλά τώρα συστήνεται για μασούλημα ποπ κορν και χαβαλέ.


Tsamba_Gamer: Kingdom Come: Deliverance II, Deponia και άλλα δωρεάν games

 

5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Πρόσθεσε το Enternity.gr στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
10 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • silver_knight
    • Βασικά το πιο WTF της ταινίας για μένα είναι το Parkour στην αρχή...Έλεος δηλαδή..Βασικά γιατί μερικοί προσπαθούν να γίνουν κάτι που δεν είναι...Θέλει ταλέντο να φτιάξεις μια ταινία που να έχει και καλό σενάριο και ωραία δράση...Βλέπε Ταραντίνο (Reservoir Dogs,Kill Bill κλπ..)Ε αφού ρε αγόρι μου δεν είσαι ο Ταραντίνο ή κάποιος παρόμοιος, ή κάνε μια ταινία με τρελά action sequences και με τα καλύτερα και πιο αληθοφανή εφέ χωρίς καθόλου σενάριο που δεν (πρέπει) θα νοιάξει κανέναν (Transformers)...ή μια ταινία με όχι Super-Duper δράση αλλά ωραίο σενάριο και καλούς διαλόγους (Drive)

    • Shepard
    • Και εγώ είχα υψηλές προσδοκίες, αλλά μετά από αυτό το κείμενο και του φόρουμ, πάει απλά για ενοικίαση!

*