Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Η μαγεία του emulation στο smartphone

*
Για τον υπογράφων το emulation είναι ένα χόμπυ με το οποίο ασχολείται χρόνια. Και η αλήθεια είναι ότι το ίδιο το emulation αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του PC τα τελευταία 20 χρόνια. Πρόσφατα βέβαια χρησιμοποιήθηκε και σαν "τακτική" από Nintendo, Sony και SEGA, οι οποίες κυκλοφόρησαν τις mini κονσόλες τους με ενσωματωμένα παιχνίδια από τις αυθεντικές παλιές. Αυτές λειτουργούν μέσω emulation, χρησιμοποιώντας κάποιο SoC που μπορεί να τα υποστηρίξει. Και στο Android υπάρχουν βέβαια εφαρμογές που εξομοιώνουν τις παλιές αυτές κονσόλες της δεκαετίας του 80 και αρχής του 90, με τις απαιτήσεις από πλευράς hardware να είναι αστείες. Όμως, πλέον, το hardware στα κινητά έχει εξελιχθεί τόσο, που πλέον μπορούν να υποστηρίξουν emulation σε σαφώς νεώτερες κονσόλες. Αυτό ακριβώς δοκιμάσαμε και μπορείτε να δείτε στο βιντεο που ακολουθεί: πόσο καλά παίζουν παιχνίδια του Nintendo Wii, Nintendo GameCube, Sony PSP και Sega Dreamcast σε σύγχρονα -high end- smartphone.



Για τις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε τρια τηλέφωνα: το ολοκαίνουριο Samsung Galaxy S10 Lite με SoC Snapdragon 855 και γραφικά Adreno, το Samsung Galaxy S10e με SoC Exynos 9820 και γραφικά Mali και το Huawei Mate 20 Pro με SoC Kirin 980 και γραφικά επίσης Mali. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι προφανώς και δε προωθούμε τη πειρατία. Άλλωστε το emulation είναι νόμιμο, καθώς οι σχετικές εφαρμογές που χρησιμοποιήσαμε είναι διαθέσιμες μέσα από το Play Store. Όμως δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που αφορούν για download παιχνιδιών κτλ. Αυτό είναι όντως παράνομο. Αν όμως έχεις δικά σου παιχνίδια, θεωρητικά πάντα, είναι θεμιτό να τα κάνεις backup και άρα να τα παίξες και αλλού, με ακόμα καλύτερα γραφικά, αφού υποστηρίζεται rendering σε υψηλότερες αναλύσεις. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιήσαμε είναι ο Dolphin Emulator για Wii και Gamecube, ο PPSSPP για το PSP και ο Redream για το Dreamcast. Είναι δωρεάν εφαρμογές, με τον  Redream απλά να έχει και μια premium έκδοση στην οποία υποστηρίζεται δυνατότητα για render σε υψηλότερη ανάλυση από την native του Dreamcast. Μπορεί αν θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει και τον Retroarch για Dreamcast emulation, αφού υποστηρίζει και αυτή τη κονσόλα πέρα από δεκάδες άλλες. Είναι όμως ποιο αργός και σαφώς περισσότερο περίπλοκος στη χρήση. Οι Dolphin και PPSSPP είναι μάλιστα διαθέσιμοι και για υπολογιστές, όπως και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο. Σε γενικές γραμμές κάποιος μπορεί να παίξει άνετα παιχνίδια Wii σε ανάλυση 1080p (3πλασια από τη native του Wii) σε κάποιο τηλέφωνο με Snapdragon 855 ή ανώτερο. Τα κινητά με Mali GPU έχουν πρόβλημα όμως, καθώς οι driver τους  δεν αξιοποιούνται τόσο καλά από τους emulators, καθώς οι developers προφανώς ασχολούνται περισσότερο με τη βελτιστοποίηση του κώδικα σε Adreno GPU. Έτσι, όπως θα δείτε και στο βίντεο, το S10 Lite παίζει απείρως καλύτερα τα παιχνίδια του Wii σε σχέση με το S10e. Όπως και να έχει, πατήστε το Play για να δείτε όλες μας τις δοκιμές.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*