Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Αν ονειρεύσαι πλούτη, σκέψου το τυράκι, φέρνει χρυσό

*
Μπορεί να είσαι από εκείνους που απεχθάνονται το τυρί, μπορεί να μην το βάζεις στο τραπέζι σου για να μη χαλάσεις τη διαίτά σου, διάβασε όμως τι μπορεί να σου προσφέρει και δεν αποκλείεται να το προσθέσεις στο καλάθι του νοικοκυριού σου. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα προϊόν της τυροκομίας, ο ορός γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση μετάλλων όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο αλλά και ο χρυσός από ηλεκτρονικά απόβλητα. Αυτό, χάρη στο γεγονός ότι είναι πλούσιος σε πρωτεϊνες και είναι μια ανακάλυψει που απέχει πολύ από τη μεταστοιχείωση που ονειρεύονταν κάποτε οι αλχημιστές.

Ο καθηγηγής Raffaele Mezzenga του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, προτείνει αντί για τις ενεργοβόρες μεθόδους ανάκτησης των πολύτιμων μετάλλων, που απαιτούν και τη χρήση εξαιρετικά τοξικών χημικών, να χρησιμοποιείται ένα σφουγγάρι κατασκευασμένο από πρωτεΐνες ικανό να εξάγει αποτελεσματικά χρυσό από ηλεκτρονικά απόβλητα.


Σε πειράματα που πραγματοποίησε η επιστημονική του ομάδα περιλαμβανόταν η ανακύκλωση μητρικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τη δική του μέθοδο πάρθηκαν 450 χιλιοστόγραμμα ψήγματος 20 μητρικές πλακέτες, που αποτελούνταν από 90,8% χρυσό κάτι που ισοδυναμεί με ποιότητα 21-22 καρατίων.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι πολλά και ένα από τα πλέον βασικά το γεγονός πως απαιτεί 50 φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Επόμενος στόχος της ομάδας του καθηγητή Mezzenga είναι να βρεθεί τρόπος να γίνει η διαδικασία αυτή εμπορικά διαθέσιμη.

Είμαστε λοιπόν μπροστά σε έναν ακόμα πιο "πράσινο" κόσμο. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*