Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Ανακαλύφθηκε συγγενής των κροκόδειλων που έζησε πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια

*
Ερευνητές στο Τέξας ανακάλυψαν ένα νέο είδος, συγγενικό με τους κροκόδειλους, που έζησε πριν από 215 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για τον αετόσαυρο, ένα προϊστορικό πλάσμα, με μήκος περίπου πέντε μέτρα και στιβαρά άκρα με οστέινες πλάκες για προστασία. Με το προωνύμιο, "Tanks of the Triassic", αυτά τα όντα έζησαν σχεδόν σε όλες της ηπείρους εκτός από την Αυστραλία και την Ανταρκτική. Σε αντίθεση με τους σύγχρονους κροκόδειλους, οι αετόσαυροι ήταν κυρίως παμφάγοι.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον σχηματισμό Cooper Canyon, όπου ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος της ραχιαίας περιοχής του ζώου. "Έχουμε κομμάτια από το πίσω μέρος του λαιμού και την περιοχή των ώμων μέχρι την άκρη της ουράς", λέει ο William Reyes, Ph.D. φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, τονίζοντας την ασυνήθιστη έκταση αυτού του ευρήματος.


Το απολίθωμα, που ανακαλύφθηκε από τον παλαιοντολόγο Bill Mueller και τον ερασιτέχνη συλλέκτη Emmett Shedd το 1989, δεν αναγνωρίστηκε ότι ανήκει σε ένα νέο είδος μέχρι την προκαταρκτική έρευνα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Με το όνομα Garzapelta muelleri, αυτό το είδος παρουσιάζει έναν μοναδικό συνδυασμό οστέινων πλακών, ξεχωρίζοντας ξεκάθαρα το απολίθωμα μεταξύ άλλων γνωστών αιτοσαύρων.

Η ακριβής ταξινόμηση του Garzapelta muelleri στο οικογενειακό δέντρο των αετόσαυρων ήταν πολύπλοκη λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών του. Μοιράζεται χαρακτηριστικά με δύο μεγάλες ομάδες αετόσαυρων, αλλά οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε περισσότερες ομοιότητες με τους Aetosaurinae, παρά την αξιοσημείωτη συγκλίνουσα εξέλιξη των οστέινων πλακών του.



Εικόνα: William Reyes 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*