Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το θαλασσινό νερό είναι αλμυρό;

*
Το ερώτημα γιατί το θαλασσινό νερό έχει αλάτι είναι φαινομενικά απλό, όμως κρύβει ένα περίπλοκο ταξίδι στον χρόνο, τα βράχια και τα βάθη του πλανήτη μας. Άραγε, από πού προέρχεται όλο αυτό το αλάτι και τι ρόλο παίζει στο θαλάσσιο οικοσύστημα και το παγκόσμιο κλίμα;

Το νερό της βροχής, το οποίο είναι ελαφρώς όξινο λόγω του διαλυμένου διοξειδίου του άνθρακα, διαβρώνει τα πετρώματα στην ξηρά, απελευθερώνοντας ιόντα όπως το νάτριο και το χλώριο. Αυτά τα ιόντα μεταφέρονται με ποτάμια και ρυάκια στον ωκεανό. Όταν φτάσουν στον ωκεανό, αυτά τα ιόντα συσσωρεύονται επειδή, σε αντίθεση με τα ποτάμια και τις λίμνες που ανανεώνονται συνεχώς, το νερό των ωκεανών διαφεύγει κυρίως μόνο μέσω της εξάτμισης, αφήνοντας πίσω τα άλατα.


Εκτός από τη χερσαία διάβρωση, οι ωκεανοί λαμβάνουν άλατα από υποβρύχιες πηγές. Οι υδροθερμικές οπές στον πυθμένα του ωκεανού απελευθερώνουν διαλυμένα ορυκτά. Το θαλασσινό νερό εισχωρεί σε ρωγμές στον πυθμένα του ωκεανού, θερμαίνεται από το μάγμα, αντιδρά χημικά με τα γύρω πετρώματα και στη συνέχεια ανεβαίνει φορτωμένο με ορυκτά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Επιπλέον, τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και οι θόλοι αλατιού συνεισφέρουν άλατα στον ωκεανό.

Οι λίμνες και τα ποτάμια περιέχουν επίσης διαλυμένα άλατα, αλλά σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το γλυκό νερό ανανεώνεται συνεχώς από τις βροχοπτώσεις και τις απορροές, εμποδίζοντας τη συσσώρευση αλάτων όπως στους ωκεανούς. Ωστόσο, σε ορισμένες λίμνες, όπως η Νεκρά Θάλασσα και η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη, υπάρχει πολύ υψηλή συγκέντρωση αλατιού επειδή δεν έχουν διεξόδους και χάνουν νερό μόνο μέσω της εξάτμισης, η οποία συγκεντρώνει τα άλατα.

Η αλατότητα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση των ρευμάτων των ωκεανών, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν το παγκόσμιο κλίμα. Τα ωκεάνια ρεύματα μεταφέρουν βασικά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τη θαλάσσια ζωή και βοηθούν στη ρύθμιση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η πυκνότητα του αλμυρού νερού των ωκεανών, επηρεάζει επίσης τα καιρικά συστήματα. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*