Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Από ανακυκλωμένα ούρα και ιδρώτα το 98% του πόσιμου νερού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δηλώνει η NASA (video)

Η NASA έφτασε σε ένα τεχνολογικό επίτευγμα, που στο μέλλον ίσως παίξει σημαντικό ρόλο σε αποστολές στη Σελήνη και πέρα από αυτήν. Η διαστημική υπηρεσία αποκάλυψε ότι το Σύστημα Περιβαλλοντικού Ελέγχου και Υποστήριξης Ζωής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ECLSS) ανακυκλώνει το 98% του νερού που έχουν μαζί τους οι αστροναύτες στον σταθμό. Λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με τα Stillsuits που περιγράφονται στο Dune του Frank Herbert. Ένα μέρος του ECLSS χρησιμοποιεί "προηγμένους αφυγραντήρες" για να "αιχμαλωτίσει" την υγρασία των αναπνοών του πληρώματος του σταθμού και τον ιδρώτα καθώς εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες.

Ένα άλλο υποσύστημα, που ονομάζεται "Urine Processor Assembly", ανακτά αυτό που ουρούν οι αστροναύτες με τη βοήθεια απόσταξης κενού. Σύμφωνα με τη NASA, η διαδικασία απόσταξης παράγει νερό και άλμη ούρων που εξακολουθεί να περιέχει ανακτήσιμο νερό. Η NASA άρχισε πρόσφατα να δοκιμάζει μια νέα συσκευή που μπορεί να "εξάγει" το νερό που παραμένει στην άλμη και χάρη σε αυτό το σύστημα η NASA παρατήρησε ποσοστό ανάκτησης νερού 98% στον ISS, όπου προηγουμένως ο σταθμός ανακύκλωνε περίπου το 93 έως 94 τοις εκατό του νερού που κουβαλάνε μαζί τους οι αστροναύτες.


"Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των συστημάτων υποστήριξης ζωής", δήλωσε ο Christopher Brown της NASA, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας που διαχειρίζεται τα συστήματα υποστήριξης ζωής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. "Ας υποθέσουμε ότι μαζεύετε 100 λίβρες νερό στο σταθμό. Χάνετε δύο κιλά από αυτό και το άλλο 98 τοις εκατό συνεχίζει να ανακυκλώνεται. Η διατήρηση αυτής της κατάστασης είναι ένα πολύ φοβερό επίτευγμα".

Εάν η σκέψη ότι πίνετε τα ούρα σας, σας προκαλεί πανικό, μην ανησυχείτε. "Η επεξεργασία είναι θεμελιωδώς παρόμοια με ορισμένα επίγεια συστήματα διανομής νερού", δήλωσε ο Jill Williamson, διευθυντής υποσυστημάτων νερού ECLSS της NASA. "Το πλήρωμα δεν πίνει ούρα. Eίναι πόσιμο νερό που έχει ανακτηθεί, φιλτραριστεί και καθαριστεί έτσι ώστε να είναι πιο καθαρό από αυτό που πίνουμε εδώ στη Γη».

Σύμφωνα με τον Williamson, συστήματα όπως το ECLSS θα είναι κρίσιμα καθώς η NASA διεξάγει περισσότερες αποστολές πέρα από την τροχιά της Γης. "Όσο λιγότερο νερό και οξυγόνο πρέπει να στείλουμε, τόσο περισσότεροι επιστήμονες μπορούν να προστεθούν στο όχημα εκτόξευσης", είπε ο Williamson.



Πηγή: engadget 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*