Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Αυτές είναι οι πιο βρώμικες παραλίες στην Ελλάδα

*
Η εικόνα στις ελληνικές παραλίες το 2025 χαρακτηρίζεται από έντονη ανησυχία λόγω της παρατεταμένης και αυξανόμενης ρύπανσης, παρά το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε βραβεύσεις Γαλάζιας Σημαίας. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» της WWF Ελλάς και άλλες επίσημες εκθέσεις καταγράφουν μια ξεκάθαρη επιδείνωση: σε 192 παραλίες που παρακολουθήθηκαν συστηματικά από το 2021 έως το 2024, καταγράφηκαν σχεδόν 300.000 απορρίμματα, ενώ καμία από αυτές τις ακτές δεν πληρούσε το ευρωπαϊκό κριτήριο καθαρότητας των 20 απορριμμάτων ανά 100 μέτρα ακτογραμμής.

Ενδεικτικά, ο μέσος όρος βρεθέντων αποτσίγαρων ανέρχεται σε 429, τα κομμάτια πλαστικού σε 159, τα καπάκια σε 117 και τα καλαμάκια σε 99 ανά 100 μέτρα, με το 83% των συνολικών απορριμμάτων να είναι πλαστικά. Ιδιαίτερα εστιασμένες περιοχές που ξεπερνούν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια θεωρούνται η Ερωτοσπηλιά στο Πόρτο Ράφτη, η Βαγιωνιά στον Πόρο, οι Απολλώνιες Ακτές στη Βούλα και η παραλία Καλαμακίου στην Αττική. 


Η Κρήτη, παρά τη φήμη της ως παράδεισος καθαρών ακτών, έχει παραδείγματα – όπως ο Ανάλουκας Λασιθίου – που εξελίχθηκαν σε “παραλίες-χωματερές” λόγω της συσσώρευσης πλαστικών και άλλων απορριμμάτων που μεταφέρονται με ρεύματα και ανέμους. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο “ανθεκτικές” παραλίες, όπως το «Του Ψηλού το Ρούμα» στα Σφακιά, η παραλία Παληού στην Καβάλα, τα Στεγνά στη Ρόδο, το Καραβοστάσι στην Πέρδικα Θεσπρωτίας και η Ρακοποτάμου στον Αγιόκαμπο Λάρισας, που ξεχωρίζουν για τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα απορριμμάτων.



Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις WWF, η ρύπανση στις ελληνικές ακτές είναι 20 φορές μεγαλύτερη από το ευρωπαϊκό όριο και τρεις φορές μεγαλύτερη από το αντίστοιχο όριο της Συμφωνίας της Βαρκελώνης. Η συμμετοχή εθελοντών στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» είναι ενθαρρυντική, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 434 δράσεις καθαρισμού και καταγραφής σε όλη τη χώρα· όμως, το πρόβλημα παραμένει ιδιαίτερα οξύ και οι περισσότερες παραλίες εξακολουθούν να “πνίγονται” στα αποτσίγαρα, τα πλαστικά και τα μικροπλαστικά κάθε τύπου.

Η WWF και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι αυτή η ρύπανση δεν αποτελεί μόνο αισθητικό ή τουριστικό πρόβλημα, αλλά και σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ίδια τη βιωσιμότητα των παράκτιων περιοχών. Παρόλο που η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή παρουσία στις κορυφαίες βραβευμένες ακτές της Ευρώπης, όπως αποδεικνύουν τα σταθερά υψηλά νούμερα των Γαλάζιων Σημαιών, η πραγματικότητα για πολλές, ιδιαίτερα πολυσύχναστες ή απομακρυσμένες παραλίες, δείχνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, αυστηρότερη επιβολή της νομοθεσίας και ενεργός συμμετοχή πολιτών, τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της παράκτιας ρύπανσης.

Έρχεται η μεγαλύτερη έκλειψη ηλίου εδώ και 100 χρόνια!

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*