Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Διαστημικό σκάφος της NASA επέστρεψε εκτός ελέγχου στη Γη

*
Η NASA ανακοίνωσε την επιστροφή του διαστημοπλοίου Van Allen Probe A στην ατμόσφαιρα της Γης, σηματοδοτώντας το τέλος μιας αποστολή που διήρκεσε σχεδόν 14 χρόνια. Το σκάφος, βάρους περίπου 600 κιλών, εκτοξεύτηκε το 2012 μαζί με το Van Allen Probe B για να μελετήσει τις ζώνες Van Allen, δύο περιοχές υψηλής ενέργειας σωματιδίων που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης και προστατεύουν τον πλανήτη από κοσμική ακτινοβολία και ηλιακές καταιγίδες.

Η αποστολή, που αρχικά προοριζόταν για δύο χρόνια, ολοκληρώθηκε το 2019 όταν εξαντλήθηκε το καύσιμό του, με τις αρχικές προβλέψεις να τοποθετούν την επανείσοδο στο 2034. Ωστόσο, η υπερενεργή ηλιακή δραστηριότητα του τρέχοντος κύκλου, που έφτασε στο μέγιστο το 2024, επέκτεινε την άνω ατμόσφαιρα της Γης, αυξάνοντας την αεροδυναμική αντίσταση και επιταχύνοντας την κάθοδο.


Η επανείσοδος επιβεβαιώθηκε στις 11 Μαρτίου 2026, στις 6:37 π.μ. EDT, πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, με τα περισσότερα μέρη να καίγονται κατά την είσοδο και ελάχιστα θραύσματα να καταλήγουν στο έδαφος. Οι ανακαλύψεις των Van Allen Probes, όπως η παρατήρηση μιας παροδικής τρίτης ζώνης ακτινοβολίας κατά την έντονη ηλιακή δραστηριότητα, βελτίωσαν την κατανόηση του διαστημικού καιρού, βοηθώντας στην προστασία δορυφόρων, αστροναυτών και συστημάτων επικοινωνιών.

Το Probe B αναμένεται να επιστρέψει μετά το 2030, ενώ η NASA παρακολουθεί στενά την εξέλιξη με εργαλεία όπως το ORSAT για πιο ακριβείς προβλέψεις.

Ο κορυφαίος κυνηγός τροπαίων PlayStation στον κόσμο αποκλείστηκε, καταγγέλλει πως έπεσε θύμα hacker

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*