Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Επιστήμονες "αντέγραψαν' τεχνητά τις συνάψεις του ανθρώπινου εγκεφάλου

*
Το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και αυτό της Σογκάνγκ της Νότιας Κορέας έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα στην έρευνα για το μέλλον των υπολογιστών. Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν την πρώτη τεχνητή σύναψη χρησιμοποιώντας νερό και αλάτι, κάτι που μιμείται τις διεργασίες τους εγκεφάλου μας. Η πρωτοποριακή αυτή συσκευή προσφέρει μια νέα οπτική στους υπολογιστές που είναι εμνευμένοι από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι οποίοι μια μέρα ίσως αποκτήσουν τη δυνατότητα επεγεργασίας πληροφοριών με παρόμοιο τρόπο και πιο οικονομικά.

Η σχετική δημοσίευσή στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences περιγράφει λεπτομερώς πώς αυτή η σύναψη, με διαστάσεις περίπου 150 x 200 μικρόμετρα, μιμείται με επιτυχία τις λειτουργίες μιας βιολογικής σύναψης. Αυτό το σύστημα βασίζεται σε ένα ιοντρονικό memristor, το οποίο, υπό την επίδραση ηλεκτρικών παλμών, επιτρέπει τη μεταφορά ιόντων σε ένα μικροκανάλι σε σχήμα κώνου γεμάτο με διάλυμα αλατιού και νερού. Η συγκέντρωση ιόντων ποικίλλει ανάλογα με την ένταση των παλμών, μεταβάλλοντας έτσι την αγωγιμότητα του καναλιού, αντανακλώντας τον τρόπο με τον οποίο οι συνάψεις ενισχύουν ή αποδυναμώνουν τις νευρικές συνδέσεις.


Η διάρκεια για την οποία επιμένουν οι μεταβολές της συγκέντρωσης εξαρτάται από το μήκος του καναλιού, υποδηλώνοντας ότι είναι δυνατό να σχεδιαστούν προσαρμοσμένα κανάλια για τη διατήρηση και επεξεργασία πληροφοριών για διαφορετικές χρονικές περιόδους, παρόμοια με τους συναπτικούς μηχανισμούς στον εγκέφαλό μας.

Ο Tim Kamsma, Ph.D. φοιτητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και Μαθηματικών στην Ουτρέχτη, και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, μοιράζεται τον ενθουσιασμό του: "Έχουμε αποδείξει για πρώτη φορά ότι είναι δυνατό να αναπαραχθεί η νευρωνική συμπεριφορά χρησιμοποιώντας νερό και αλάτι, όπως συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο". 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*