Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, ανέλυσε δεδομένα από 1.161 άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, παρακολουθώντας τα για επτά χρόνια μέσω της Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA). Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με την ημερήσια κατανάλωση καφέ: 0 φλιτζάνια, 0–2, 2–4, 4–6 και πάνω από 6 φλιτζάνια την ημέρα (με κάθε φλιτζάνι να ορίζεται στα 125 ml). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση 4–6 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης ευπάθειας σε σύγκριση με την κατανάλωση 0–2 φλιτζανιών ημερησίως.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, της σαρκοπενίας (απώλεια μυϊκής μάζας) και της μυϊκής βλάβης. Επιπλέον, ο καφές μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της πρόσληψης γλυκόζης στους ηλικιωμένους. Η καθηγήτρια Margreet Olthof, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Η κατανάλωση καφέ είναι βασικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας πολλών ανθρώπων, και καθώς γερνούν, αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν την υγεία τους. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη δυνητικά ευεργετική σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου ευπάθειας στην τρίτη ηλικία».
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) θεωρεί ότι η κατανάλωση έως 400 mg καφεΐνης ημερησίως (περίπου 3–5 φλιτζάνια καφέ) είναι μέτρια και ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες. Αυτή η μελέτη προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία που υποστηρίζουν τα πιθανά οφέλη του καφέ για την υγεία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη γήρανση και τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity