Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Έρευνα: Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης ίσως έχει αρχίσει να περιστρέφεται αντίστροφα από τον πλανήτη

*
Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης, μια καυτή σιδερένια μπάλα στο μέγεθος του Πλούτωνα, έχει σταματήσει να περιστρέφεται προς την ίδια κατεύθυνση με τον υπόλοιπο πλανήτη και μπορεί ακόμη και να περιστρέφεται αντίστροφα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Περίπου 5.000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια στην οποία ζούμε, αυτός ο «πλανήτης μέσα στον πλανήτη» μπορεί να περιστρέφεται ανεξάρτητα επειδή επιπλέει στον εξωτερικό πυρήνα του υγρού μετάλλου.


Το πώς ακριβώς περιστρέφεται ο εσωτερικός πυρήνας συνεχίζει να αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των επιστημόνων και η τελευταία έρευνα αναμένεται να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη.

Όσα λίγα γνωρίζουμε για τον εσωτερικό πυρήνα προέρχονται από τη μέτρηση των μικροσκοπικών διαφορών στα σεισμικά κύματα. Αυτά δημιουργούνται από σεισμούς ή μερικές φορές πυρηνικές εκρήξεις και περνάνε από το μέσον της Γης.

Επιδιώκοντας να παρακολουθήσει τις κινήσεις του εσωτερικού πυρήνα, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience ανέλυσε σεισμικά κύματα από επαναλαμβανόμενους σεισμούς τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Οι συγγραφείς της μελέτης, ο Xiaodong Song και ο Yi Yang από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου της Κίνας, δήλωσαν ότι διαπίστωσαν ότι η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα "σταμάτησε σχεδόν το 2009 και στη συνέχεια στράφηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση".

«Πιστεύουμε ότι ο εσωτερικός πυρήνας περιστρέφεται, σε σχέση με την επιφάνεια της Γης, μπρος-πίσω, σαν μια κούνια», δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Ένας τέτοιος κύκλος διαρκεί περίπου επτά δεκαετίες», που σημαίνει ότι αλλάζει κατεύθυνση περίπου κάθε 35 χρόνια, πρόσθεσαν.

Είπαν ότι προηγουμένως άλλαξε κατεύθυνση στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και προέβλεψαν ότι η επόμενη φορά θα είναι στα μέσα της δεκαετίας του 2040.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτή η περιστροφή ευθυγραμμίζεται κατά προσέγγιση με αλλαγές σε αυτό που ονομάζεται "διάρκεια της ημέρας" - μικρές διακυμάνσεις στον ακριβή χρόνο που χρειάζεται η Γη για να περιστραφεί στον άξονά της.



ΠΗΓΗ: voanew.com 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*