Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Ερευνητές χρησιμοποιούν γυαλιά VR σε ποντίκια για να μελετήσουν τις αντιδράσεις τους στα αρπακτικά

*
Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας για να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε ποντίκια εργαστηρίου. Στο παρελθόν, αυτό γινόταν περιβάλλοντας τα ποντίκια με επίπεδες οθόνες - μια τακτική που έχει προφανείς περιορισμούς για την προσομοίωση ενός ρεαλιστικού περιβάλλοντος. Τώρα, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια διαφορετική εμπειρία, μια ομάδα ερευνητών στο Northwestern University ανέπτυξε μικροσκοπικά γυαλιά VR που εφαρμόζουν στο πρόσωπο ενός ποντικιού και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του. Αυτό τους επέτρεψε να χαρτογραφήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ποντικών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το σύστημα, που ονομάζεται Miniature Rodent Stereo Illumination VR (ή iMRSIV), δεν είναι δεμένο στο κεφάλι του ποντικιού όπως συμβαίνει με ένα VR που προορίζεται για χρήση από τους ανθρώπους. Αντίθετα, τα γυαλιά είναι τοποθετημένα στο μπροστινό μέρος ενός διαδρόμου, περιβάλλοντας ολόκληρο το οπτικό πεδίο του ποντικιού καθώς τρέχει σε αυτόν. "Σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε μια προσαρμοσμένη βάση για τα γυαλιά", είπε ο John Issa, ένας από την ομάδα των μελετητών. "Ολόκληρο το harware - οι οθόνες και οι φακοί - περιστρέφονται γύρω από το ποντίκι".


Στις δοκιμές τους, οι ερευνητές λένε ότι τα ποντίκια φάνηκε να προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον VR πιο γρήγορα από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Για να αναδημιουργήσει την παρουσία απειλών από πάνω, όπως τα πουλιά που προσπαθούν να μετατρέψουν τα ποντίκια σε γεύμα, η ομάδα τοποθέτησε σκοτεινά σημεία στις κορυφές των οθονών. Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν σε απειλές όπως αυτή, "δεν είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνουν", είπε ένα άλλος ερευνητής, ο Dom Pinke. "Είναι κάτι τυπωμένο στο εγκέφαλο του ποντικιού".

Με αυτή τη μέθοδο, οι ερευνητές μπόρεσαν να καταγράψουν τόσο τις εξωτερικές φυσικές αντιδράσεις των ποντικών, όπως το πάγωμα στη θέση τους ή την επιτάχυνση, όσο και τη νευρική τους δραστηριότητα. Στο μέλλον, μπορεί να ανατρέψουν το σενάριο και να αφήσουν τα ποντίκια να λειτουργήσουν ως αρπακτικά, για να δουν τι συμβαίνει καθώς κυνηγούν έντομα. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*