Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Έχετε αναρρωτηθεί γιατί οι γάτες προσγειώνονται πάντοτε στα πόδια τους;

*
Οι γάτες έχουν τη μοναδική ικανότητα να προσγειώνονται πάντοτε στα πόδια τους, κάτι που συναρπάζει τους επιστήμονες και τους ζωόφιλους. Η ικανότητα αυτή φαίνεται να παρακάμπτει τους κανόνες της φυσικής, καθώς οι γάτες κατορθώνουν να επαναπροσανατολίζουν το σώμα τους, δίχως κάποια "εξωτερική" δυναμη. Ποιο είναι όμως το μυστικό τους;

Σύμφωνα με τον Greg Gbur, Φυσικό του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, πρόκειται για ένας συνδυασμό φυσικής και νευρολογίας και εξηγεί ότι αυτό το φαινόμενο σχετίζεται με τη διατήρηση της γωνιακής ορμής. Όταν μια γάτα πέφτει από ανεστραμμένη θέση, μπορεί να τη διορθώσει λυγίζοντας και στρίβοντας το μπροστινό και το πίσω μέρος του σώματός της σε αντίθετες κατευθύνσεις.


Οι γάτες έχουν την ικανότητα να τεντώνουν τα μπροστινά τους πόδια και να λυγίζουν τα πίσω, μειώνοντας την αντίστασή τους στις αλλαγές της περιστροφικής κίνησης και μετά κάνουν το αντίθετο. Αυτή η τεχνική είναι παρόμοια με αυτή ενός χορευτή του καλλιτεχνικού πατινάζ, που τροποποιεί την ταχύτητα περιστροφής του εκτείνοντας ή συστέλλοντας τα χέρια του κοντά στο σώμα του.

Ένας άλλος μηχανισμός που χρησιμοποιείται από τις γάτες είναι ο «ουραίος ρότορας», όπου η ουρά λειτουργεί ως αντίβαρο, βοηθώντας το σώμα να περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτές οι συσπάσεις γίνονται δυνατές από την εξαιρετικά εύκαμπτη οσφυϊκή περιοχή των γατών, που βρίσκεται μεταξύ της λεκάνης και του θώρακα, όπως τόνισε ο John Hutchinson, καθηγητής εξελικτικής εμβιομηχανικής στο Royal Veterinary College στο Λονδίνο.

Από νευρολογική άποψη, οι γάτες έχουν ένα αντανακλαστικό επανόρθωσης, ένα σύνθετο αντανακλαστικό που περιλαμβάνει το κομμάτι του συνειδητού του εγκεφάλου. Αυτό το αντανακλαστικό βασίζεται στο σύστημα, το οποίο ελέγχει την ισορροπία και περιλαμβάνει τα ημικυκλικά κανάλια και τους ωτόλιθους στο εσωτερικό αυτί. Αυτά τα "όργανα" ανιχνεύουν αλλαγές στη θέση και την επιτάχυνση και δίνουν εντολή στις απαραίτητες μυϊκές κινήσεις για να προσγειωθούν στα πόδια τους οι γάτες.

Αυτό το αντανακλαστικό δεν παρατηρείται μόνο σε οικόσιτες γάτες. Πολλά άγρια αιλουροειδή, καθώς και άλλα ζώα όπως οι αρουραίοι και τα κουνέλια, παρουσιάζουν παρόμοιες συμπεριφορές, συχνά ως άμυνα σε απειλές για τη ζωή τους.

Έτσι, η ικανότητα των γατών να διορθώνουν τον εαυτό τους όταν πέφτουν είναι ένα πολύπλοκο μείγμα φυσικής, ευελιξίας σώματος και εξελιγμένων νευρολογικών αντιδράσεων, που αναπτύχθηκε κατά την εξέλιξη για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν σε συχνά επικίνδυνα περιβάλλοντα. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*