Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Γιατί άραγε το τραγούδι τον πουλιών είναι πιο έντονο τα ανοιξιάτικα πρωινά;

*
Την Άνοιξη, το τραγούδι των πουλιών γίνεται πιο συχνό και πιο έντονο. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται κυρίως με τον κύκλο αναπαραγωγής και συγκεκριμένες αλλαγές στο περιβάλλον.

Η αύξηση των ωρών της ημέρας την Άνοιξη προκαλεί ορμονικές αλλαγές στα πτηνά. Η αυξημένη έκθεση στο φως μειώνει την έκκριση μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, την αναπαραγωγή. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται, διεγείροντας την ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων και ωθώντας τα αρσενικά να τραγουδούν περισσότερο για να προσελκύσουν τα θηλυκά και να υπερασπιστούν τις περιοχές τους.


Τα θηλυκά προτιμούν συχνά τα αρσενικά με πολύπλοκα και δυνατά τραγούδια, τα οποία εκλαμβάνονται ως σημάδι καλής υγείας και αναπαραγωγικής ικανότητας. Επιπλέον, τα πουλιά χρησιμοποιούν το τραγούδι τους για να οριοθετήσουν και να υπερασπιστούν την επικράτειά τους από εισβολείς, ενισχύοντας έτσι τη θέση τους για την περίοδο αναπαραγωγής.

Επίσης, ο πληθυσμός των εντόμων αυξάνεται την Άνοιξη, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει περισσότερη τροφή για τα πτηνά. Έτσι έχουν τη δυνατότητα να αφιερώνουν περισσότερη ενέργεια και χρόνο στο τραγούδι, κάτι που είναι ανέφικτο τον χειμώνα.

Επιπλέον, οι πρώτες πρωινές ώρες, που επικρατεί γενικώς ησυχία προσφέρουν τις βέλτιστε συνθήκες ώστε ο ήχος από τα τραγούδια των πουλιών να ταξιδεύει πιο μακριά και να ακούγεται πιο έντονα. Έτσι, ενισχύεται και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός.

Εσείς, ξυπνάτε το πρωί με κελαϊδίσματα πουλιών; 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*