Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση υπερταχύρρυθμης κάμερας και ειδικού εξοπλισμού έδειξαν ότι το κόψιμο με κοφτερά μαχαίρια και αργούς ρυθμούς μειώνει σημαντικά τον αριθμό των σταγονιδίων που εκτινάσσονται στον αέρα και φτάνουν στα μάτια. Όταν χρησιμοποιούνται αμβλύ μαχαίρια, απαιτείται περισσότερη δύναμη για να σπάσει το δέρμα του κρεμμυδιού, με αποτέλεσμα να συνθλίβονται περισσότερα κύτταρα και να σχηματίζεται μεγαλύτερη ποσότητα υγρού που εκτοξεύεται ψηλότερα και σε μεγαλύτερη απόσταση.
Η μελέτη συνέκρινε τις υδροστατικές πιέσεις που αναπτύσσονται μέσα στα κύτταρα του κρεμμυδιού με το σπάσιμο ενός μπαλονιού νερού. Συνολικά, το εύρημα δεν βελτιώνει μόνο την εμπειρία στο μαγείρεμα, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κατανόηση της διάδοσης παθογόνων σε άλλους βιολογικούς μηχανισμούς μέσω της διασποράς σταγονιδίων. Με πιο κοφτερά μαχαίρια και πιο αργό κόψιμο, το σύννεφο με τα δακρυγόνα σταγονίδια παραμένει χαμηλότερα και σε απόσταση από τα μάτια, μειώνοντας έτσι το κλάμα κατά το κόψιμο των κρεμμυδιών.



Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity