Η μελέτη εστίασε στο myelin, την λιπαρή επένδυση γύρω από τους νευρώνες που επιταχύνει την επικοινωνία και με την πάροδο του χρόνου φθείρεται προκαλώντας φλεγμονή, όπου στις μαϊμούδες με περιορισμένες θερμίδες παρατηρήθηκαν ενεργότερα γονίδια myelin, καλύτερη λειτουργία μεταβολικών οδών παραγωγής του και πιο αποδοτικά κύτταρα συντήρησης, μειώνοντας σημάδια γήρανσης σε σύγκριση με τις κανονικές δίαιτες.

Η συγγραφέας Ana Vitantonio, νευροβιολόγος του Boston University, τόνισε ότι ενώ ο περιορισμός θερμίδων είναι γνωστός για πιο σύντομα μοντέλα, αυτή η μακροχρόνια έρευνα παρέχει σπάνια στοιχεία για προστασία εγκεφάλου σε πιο σύνθετα είδη, με επιπτώσεις σε νόηση και μάθηση όπως ανέφερε η συνάδελφός της Tara Moore.
Η φθορά του εγκεφάλου με την ηλικία οδηγεί σε νευροφλεγμονή και αυξάνει τον κίνδυνο Alzheimer και Parkinson, καθώς μηχανισμοί συντήρησης γίνονται επιβλαβείς, ιδίως όταν το myelin επιδεινώνεται, ενώ πρόσφατες μελέτες συνδέουν την αποδόμησή του με γρήγορη γνωστική πτώση σε ανθρώπους.
Παρόλο που η έρευνα αφορά περιορισμένο αριθμό μαϊμούδων με παρόμοια εγκεφαλικά χαρακτηριστικά με τους ανθρώπους, υποδηλώνει ότι μακροπρόθεσμες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την εγκεφαλική υγεία, με τον περιορισμό θερμίδων να επιβραδύνει πτυχές γήρανσης, αν και άλλοι παράγοντες όπως ύπνος και μάθηση παίζουν ρόλο, και η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Aging Cell.
Τρεις μήνες με το Huawei Watch GT6 Pro: το gadget που άλλαξε τις συνήθειές μου



Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity