Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν πόσο περίεργοι και εξερευνητικοί ήταν στην ηλικία των 14 ετών και αξιολόγησαν τα τρέχοντα συμπτώματα κατάθλιψης μέσω ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου εργαλείου (CES-D-8). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι θυμούνταν τον εαυτό τους ως πιο περίεργο στην εφηβεία εμφάνιζαν ελαφρώς λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα ως ενήλικες.
Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι η θετική συσχέτιση μεταξύ παιδικής περιέργειας και μειωμένης κατάθλιψης φάνηκε να εξηγείται εν μέρει από την «εμπιστοσύνη στο μέλλον» - δηλαδή την αισιοδοξία και την πεποίθηση ότι το μέλλον θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Για τους άνδρες, η αυτοπεποίθηση αυτή μεσολαβούσε μερικώς τη σχέση περιέργειας-κατάθλιψης, ενώ για τις γυναίκες η μεσολάβηση ήταν πλήρης, δηλαδή η περιέργεια οδηγούσε σε μεγαλύτερη αισιοδοξία, η οποία με τη σειρά της μείωνε τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η συσχέτιση είναι πολύ ασθενής -σχεδόν αμελητέα- και έγινε ορατή κυρίως λόγω του μεγάλου μεγέθους του δείγματος. Επιπλέον, η αξιολόγηση της παιδικής περιέργειας βασίστηκε σε αναδρομική αυτοαναφορά, κάτι που μπορεί να επηρεάζεται από τη μνήμη και την τρέχουσα ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων. Η περιέργεια στην παιδική ηλικία σχετίζεται με την απόκτηση γνώσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ευελιξία στη σκέψη. Αυτά τα χαρακτηριστικά βοηθούν τα άτομα να διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος και τις προκλήσεις στην ενήλικη ζωή, ενισχύοντας την ψυχική ανθεκτικότητα.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity