Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει να μελετηθούν οι μαύρες τρύπες στους γαλαξίες

*
Μια νέα έρευνα του Πανεπιστήμιου του Bath που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, ρίχνει φως στο τι τροφοδοτεί την ανάπτυξη υπερμεγέθων μαύρων τρυπών στον πυρήνα των γαλαξιών και την απαρχή της δημιουργίας νέων αστεριών. Η έρευνα βασίστηκε στη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μελετηθούν πιο αποτελεσματικά οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών και έχουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή τους. Τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξή τους δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη συγχώνευση των γαλαξιών, αλλά είναι απαραίτητη η παρουσία μιας δεξαμενής ψυχρού αερίου στο κέντρο του γαλαξία- ξενιστή.

Είναι η πρώτη μελέτη του είδους που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια μηχανικής εκμάθησης. Σύμφωνα με τη Mathilda Avirett-Mackenzie, Ph.D. του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Bath, υπογραμμίζει το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι επετράπη η πιο ακριβής ανάγνωση των γαλαξιακών δραστηριοτήτων, απαλλαγμένη από τις ανθρώπινες προκαταλήψεις.


Αρχικά, εκπαιδεύτηκε ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο σε προσομοιώσεις συγχωνεύσεων γαλαξιών και στη συνέχεια το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε σε υπαρκτούς γαλαξίες του σύμπαντος. Με τη διαδικασία αυτή αποκαλύφθηξε ότι οι συγχωνεύσεις γαλαξιών δεν συνδέονται στενά με την ανάπτυξη υπερμεγέθων μαύρων τρυπών. Κατόπιν μελέτης 8.000 συστημάτων μαύρων τρυπών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μαύρες τρύπες δημιουργούνται μόνο σε συγκεκριμένο τύπο γαλαξιών, δηλαδή σε αυτούς που υπάρχει σχηματισμός άστρων που περιέχουν σημαντικές ποσότητες ψυχρού αερίου.

Είναι μια ανακάλυψη που σίγουρα δημιουργεί νέες προοπτικές για την κατανόηση της εξέλιξης των γαλαξιών και ολόκληρου του σύμπαντος. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*