Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε στον εντοπισμό του τάφου του Πλάτωνα

*
Ιταλοί ερευνητές αποκρυπτογράφησαν έναν αρχαίο πάπυρο που αποκαλύπτει ακριβείς λεπτομέρειες για τον τόπο ταφής του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Πλάτωνα. Αυτός ο πάπυρος, που βρέθηκε στο Herculaneum, μια αρχαία πόλη κοντά στην Πομπηία, αναλύθηκε χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και διάφορες προηγμένες τεχνολογίες απεικόνισης.

Με επικεφαλής τον Graziano Ranocchia, έναν φιλόσοφο στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο που διατηρήθηκε σε θραύσματα παπύρου που ανθρακοποιήθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. η οποία επίσης κατέστρεψε την Πομπηία. Ο πάπυρος είναι μέρος της συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Νάπολης.


Το κείμενο, γνωστό ως «Ιστορία της Ακαδημίας», γραμμένο από τον Φιλόδημο Γαδάρα, έναν Επικούρειο φιλόσοφο που έζησε μεταξύ 110 και 30 π.Χ., περιγράφει λεπτομερώς την Ακαδημία που ίδρυσε ο Πλάτωνας τον 4ο αιώνα π.Χ. και αποκαλύπτει στοιχεία για τη ζωή του, μεταξύ των οποίων τον τόπο ταφής του. Ο Πλάτων, διάσημος μαθητής του Σωκράτη, θάφτηκε σε έναν ιδιωτικό κήπο που προοριζόταν για το σχολείο του, που βρίσκεται κοντά στο Μουσείο, έναν ιερό χώρο αφιερωμένο στις Μούσες, εντός της Ακαδημίας Αθηνών.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναγνωρίσουν περίπου 1.000 λέξεις, δηλαδή σχεδόν το 30% του κειμένου που είχε γράψει ο Φιλόδημος.



Εικόνα: Italian National Research Council 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*