Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Καμπανάκι κινδύνου από νέα μελέτη για το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική

*
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Earth & Environment προειδοποιεί για την επιταχυνόμενη εξαφάνιση των πάγων από τον Αρκτικό Ωκεανό. Είναι μια ακόμα από τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου και των εκπομών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από το 2035 έως το 2067 και πιο συγκεκριμένα τον μήνα Σεπτέμβριο, ο πάγος στον Αρκτικό Ωκεανό ενδέχεται να καλύπτει, σε σχέση με σήμερα, μια περιοχή μικρότερη κατά περίπου 1 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αντιστοιχεί το 7% της συνολικής του έκτασης.


Το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων, λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα μετατρέψει τον Αρκτικό Ωκεανό από λευκό τοπίο το καλοκαίρι σε μπλε ωκεανό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι συνέπειες θα είναι δραματικές τόσο για το τοπικό όσο και για το παγκόσμιο περιβάλλον. Πολύ σοβαρά θα απειληθούν είδη όπως οι πολικές αρκούδες, οι φώκιες και οι θαλάσσιοι ίπποι, που εξαρτώνται από τον θαλάσσιο πάγο για τη ζωή και την αναζήτηση της τροφής τους. Οι επιπτώσεις επεκτείνονται επίσης σε ανθρώπινες κοινότητες που ζουν κοντά στην περιοχή της Αρκτικής. Ο θαλάσσιος πάγος παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τα κύματα και τις καταιγίδες και η εξαφάνισή του θα τους εκθέσει περισσότερο σε φυσικές καταστροφές και διάβρωση των ακτών.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια αχτίδα ελπίδας: ο αρκτικός θαλάσσιος πάγος είναι ανθεκτικός και μπορεί να "αναμορφωθεί" γρήγορα εάν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*