Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κόντρα στους νόμους της Φυσικής ομάδα ερευνητών, δημιούργησαν έλξη ανάμεσα σε ομώνυμα φορτία

*
Μια ομάδα ερευνητών θέλησε να παει κόντρα σε μια θεμελιώδη αρχή της Φυσικής κάνοντας σωματίδια του ίδιου φορτίου να έλκονται το ένα το άλλο κάτω από ορισμένες συνθήκες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αψηφά το νόμο που είχε δηλώσει ο Γάλλος φυσικός Charles-Augustin de Coulomb τον 18ο αιώνα.

Αυτό που γνωρίζουμε και διδασκόμαστε στο σχολείο, είναι ότι τα αντίθετα φορτία έλκονται ενώ τα όμοια φορτία απωθούνται. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες στο περιοδικό Nature Nanotechnology, υποστηρίζει ότι στο νερό ή σε ορισμένες αλκοόλες, σωματίδια του ίδιου φορτίου μπορούν να έλκονται μεταξύ τους. Αυτή η ανακάλυψη έγινε με την τοποθέτηση μικροσκοπικών, φορτισμένων μικροσωματιδίων πυριτίου σε νερό ή δύο τύπους αλκοόλης.


Στο νερό, τα θετικά φορτισμένα σωματίδια απωθούνται μεταξύ τους, σύμφωνα με το νόμο του Coulomb. Ωστόσο, τα αρνητικά φορτισμένα σωματίδια σχημάτισαν μικροσκοπικές εξαγωνικές δομές μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος pH, παρόμοια με την οξύτητα του καφέ ή του γάλακτος. Αυτή η συμπεριφορά αντιστράφηκε σε αλκοόλες όπως η αιθανόλη και η ισοπροπανόλη, όπου τα θετικά φορτία έλκονταν μεταξύ τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι άκρως σημαντικά και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση των βιομοριακών συμπυκνωμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα στη μελέτη των ανθρώπινων ασθενειών. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα ρίξει φως στους θεμελιώδεις μηχανισμούς των ασθενειών, τονίζοντας τη σημασία της δουλειάς τους στον τομέα της βιοφυσικής. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*