Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Λύθηκε μια βασική απορία για τη συμπεριφορά των σκύλων

*
Πριν κοιμηθούν, πολλά σκυλιά γυρίζουν σε κύκλους και μπορεί να ξύνουν το έδαφος. Αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από ένστικτα που συνδέονται με τους μη εξημερωμένουν προγόνους τους.

Για τα πρώτα οικόσιτα σκυλιά που ζούσαν σε φυσικό περιβάλλον, το γύρισμα σε κύκλους πιθανώς βοηθούσε στην ισοπέδωση της βλάστησης ή στη δημιουργία ενός πιο κατάλληλου σημείου ανάπαυσης. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει για τον έλεγχο πιθανών απειλών, όπως κρυμμένα ζώα στο γρασίδι ή στο έδαφος.


Η θερμορύθμιση έπαιξε επίσης ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά. Γυρίζοντας, τα σκυλιά μπορούσαν να προσαρμόσουν τη θέση τους σε σχέση με τον άνεμο, τον ήλιο ή τη σκιά για να ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Σε ψυχρότερα κλίματα, το ελαφρύ σκάψιμο και το κουλουριασμένο σχήμα βοηθούσαν στη διατήρηση της θερμότητας.

Μια άλλη πτυχή σχετίζεται με την επαγρύπνηση. Το γύρισμα επέτρεπε στα σκυλιά να παρατηρούν και να συλλέγουν επιπλέον αισθητηριακές πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον τους πριν ξαπλώσουν για να ξεκουραστούν. Αν και τα κατοικίδια σκυλιά ζουν σήμερα σε γενικά ασφαλείς συνθήκες, αυτό το ένστικτο κυριαρχεί.

Σήμερα, είτε σε έπιπλα είτε σε κρεβάτια, το να γυρίζουν γύρω-γύρω βοηθά τα σκυλιά να βρουν μια άνετη θέση, παρόμοια με τον τρόπο που οι άνθρωποι τακτοποιούν τα μαξιλάρια ή τις κουβέρτες τους πριν κοιμηθούν.
Αυτή η συμπεριφορά θεωρείται επομένως ένας συνδυασμός ενστίκτου, αναζήτησης άνεσης και προσαρμογής. Παρά τις αλλαγές στο περιβάλλον διαβίωσης, εξακολουθεί να είναι κοινή μεταξύ των σκύλων.

Έφτασαν τα νέας γενιάς χειριστήρια DualSense με σημαντικές αλλαγές, πως θα τα ξεχωρίζετε (photos)

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*