Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Λύθηκε το μυστήριο της πιο φωτεινής λάμψης που έχει παρατηρηθεί στο σύμπαν

*
Μια ομάδα ακαδημαϊκών οργανισμών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Northwestern επιβεβαίωσε το γεγονός πίσω από την φωτεινότερη έκρηξη ακτίνων γάμμα (GRB) που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτή η έκρηξη, που εντοπίστηκε το 2022, είχε ονομαστεί ως B.O.A.T., που σημαίνει "Brightest Of All Time".

Το φαινόμενο μελετήθηκε χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ήταν το αποτέλεσμα της κατάρρευσης και της έκρηξης ενός τεράστιου αστεριού. Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι το συμβάν συνέβη σε μια πυκνή περιοχή σχηματισμού άστρων.


Ενώ αυτή η μελέτη έλυσε ένα μυστήριο, πυροδότησε ένα άλλο. Οι ερευνητές δεν βρήκαν ενδείξεις από βαρέα στοιχεία όπως η πλατίνα και ο χρυσός στο υλικό που αποβλήθηκε από το supernova. Αυτό αφήνει ανοιχτό ένα από τα σημαντικότερα αναπάντητα ερωτήματα στην αστρονομία σχετικά με την προέλευση αυτών των βαρέων στοιχείων στο Σύμπαν.

Περίπου έξι μήνες μετά την πρώτη του ανίχνευση, η ομάδα παρατήρησε το supernova χρησιμοποιώντας τον φασματογράφο του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Σημείωσαν ότι η παρουσία των βαρέων στοιχείων δεν ήταν σημαντική, κάτι που προκαλεί έκπληξη δεδομένης της έντασης της έκρηξης ακτίνων γάμμα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy, αποκαλύπτει ότι τα συνηθισμένα μπορεί να μην παράγουν βαρέα στοιχεία, σε αντίθεση με αυτό που θα περίμενε κανείς από γεγονότα με τόσο μεγάλη έκλυση ενέργειας όπως το B.O.A.T. Αυτές οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω κατανόηση από πού προέρχονται αυτά τα βαρέα στοιχεία και οι έρευνες με το James Webb προς αυτή την καυεύθυνση συνεχίζονται. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*