Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν πως για κάθε επιπλέον ποτήρι αναψυκτικού που καταναλωνόταν καθημερινά, οι πιθανότητες διάγνωσης καταθλιπτικής διαταραχής αυξάνονταν κατά περίπου 8%. Ωστόσο, αυτή η συσχέτιση ήταν πολύ πιο έντονη στις γυναίκες, στις οποίες η αύξηση κατανάλωσης αντιστοιχούσε σε αύξηση κατά 17% των πιθανοτήτων διάγνωσης και εμφάνισης πιο σοβαρών συμπτωμάτων καταθλιπτικής διαταραχής. Στους άνδρες, αντίθετα, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές επιδράσεις από την κατανάλωση αναψυκτικών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρά τη σχέση αυτή, η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν τεκμηριώνει αιτιότητα· δηλαδή, δεν αποδεικνύεται με βεβαιότητα πως τα αναψυκτικά προκαλούν κατάθλιψη, αφού είναι πιθανό και το αντίθετο: άτομα με κατάθλιψη να καταναλώνουν περισσότερα αναψυκτικά.
Η μελέτη ανέδειξε επίσης σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου των γυναικών που κατανάλωναν περισσότερα αναψυκτικά, με αυξημένα επίπεδα βακτηρίων της ομάδας Eggerthella, που έχουν συνδεθεί με φλεγμονή και επιδράσεις στη διάθεση και ψυχική υγεία. Η μειωμένη ποικιλία στο μικροβιακό περιβάλλον του εντέρου φαίνεται να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και επιδείνωση της κατάθλιψης, δείχνοντας ότι η διατροφή και η υγεία του εντέρου μπορεί να είναι κρίσιμοι παράγοντες στην ψυχική υγεία. Παράλληλα, η επίδραση αυτή παρέμεινε σημαντική ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) και η φαρμακευτική αγωγή.
Ειδικοί από το χώρο της ψυχιατρικής επισήμαναν ότι παρόλο που η σχέση που βρέθηκε είναι εντυπωσιακή και στηρίζει την αναγκαιότητα περαιτέρω έρευνας, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα για την εφαρμογή αυστηρών πολιτικών δημόσιας υγείας με στόχο την πρόληψη κατάθλιψης μέσω της μείωσης κατανάλωσης αναψυκτικών. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η μείωση της κατανάλωσης τέτοιων ροφημάτων είναι χρήσιμη για πολλούς λόγους υγείας, όπως η πρόληψη παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, πέρα από πιθανές θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Το ερευνητικό έργο αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφικής συμπεριφοράς και της εντερικής μικροχλωρίδας ως παράγοντες που μπορεί να συνεισφέρουν στην εμφάνιση και βαρύτητα της κατάθλιψης, ειδικά στις γυναίκες. Ανοίγει το δρόμο για πιο εξατομικευμένες παρεμβάσεις και στρατηγικές πρόληψης που θα λαμβάνουν υπόψη τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων και τον ρόλο της σύνθετης σχέσης διατροφής, μικροβιώματος και ψυχικής υγείας. Η αναγνώριση αυτών των σχέσεων μπορεί να προσφέρει νέες προοπτικές στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, μέσω της βελτίωσης της διατροφής και της εντερικής υγείας.



Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity