Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Μια ανακάλυψη στον πλανήτη Άρη αλλάζει τα δεδομένα για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής

*
Το νερό υπήρχε στο πλανήτη Άρη για πολύ περισσότερο από όσο γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα. Επιστήμονες έχουν βρει σχετικά σημάδια στον κρατήρα Gale του κόκκινου πλανήτη, πολλά χρόνια μετά τη διατύπωση του συμπεράσματος ότι ο Άρης είναι άνυδρος και ακατοίκητος. Οι πληροφορίες προήλθαν από στοιχεία που συνέλλεξε το διαστημικό όχημα Curiosity της NASA και αμφισβητούν όσα ως τώρα γνώριζε η επιστημονική κοινότητα για το μεταβαλλόμενο κλίμα και τις πιθανώς κατοικήσιμες ζώνες.

Το Curiosity της NASA, ενώ εξερευνούσε τον κρατήρα Gale και πιο συγκεκριμένα τη βόρεια πλαγιά του κεντρικού του βουνού, το όρος Sharp, συνέλεξε εικόνες στρωμάτων ιζήματος που υποδεικνύουν υδάτινη δραστηριότητα. Αυτές οι δομές, που σχηματίζονται σε αυτό που σήμερα είναι μια έρημος άμμου, αποκαλύπτουν την παρουσία νερού με τη μορφή υγρού υπό πίεση, πάγου ή άλμης, πολύ πιο πρόσφατη από ό,τι υποστήριζαν προηγούμενες εκτιμήσεις.


Ο κρατήρας Gale, μια λεκάνη με διάμετρο περίπου 150 χιλιομέτρων, που βρίσκεται ακριβώς νότια του ισημερινού του Άρη, ήταν κάποτε μια λίμνη, υποδεικνύοντας έναν πλανήτη πλούσιο σε νερό πριν γίνει η έρημος που γνωρίζουμε σήμερα. Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι το νερό ήταν, στην πραγματικότητα, ακόμα άφθονο αλλά κοντά στην επιφάνεια του Άρη, προς το τέλος της Εσπεριανής περιόδου, μεταξύ 3,7 και 3 δισεκατομμυρίων ετών πριν.

Αυτό το εύρημα επηρεάζει την αναζήτηση σημείων ζωής πέρα από τη Γη, επεκτείνοντας ενδεχομένως την περίοδο κατά την οποία ο Άρης θα μπορούσε να ήταν κατοικήσιμος. Οι σχηματισμοί άμμου της ερήμου, όπως ο σχηματισμός Stimson, θεωρούνταν λιγότερο υποσχόμενοι στόχοι στην αναζήτηση βιουπογραφών ή αποδείξεων πρωτόγονης ζωής. Ωστόσο, η παρουσία δομών που σχηματίζονται από το νερό στα ιζήματα αλλάζει αυτή την προοπτική.



Πηγή Εικόνας: NASA 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*