Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Νέα μελέτη: Η πηγή της ζάχαρης είναι το «κλειδί» για τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

*
Μια πρωτοποριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brigham Young (BYU) αλλάζει τα δεδομένα γύρω από τη σχέση ζάχαρης και διαβήτη τύπου 2, δείχνοντας ότι δεν είναι όλες οι πηγές ζάχαρης εξίσου επικίνδυνες για την υγεία. Το πώς καταναλώνουμε τη ζάχαρη – αν τη «πίνουμε» ή την «τρώμε» – φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης
• Τα αναψυκτικά και οι χυμοί αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο: Κάθε επιπλέον ποτήρι (περίπου 350 ml) αναψυκτικού με ζάχαρη, ενεργειακού ή αθλητικού ποτού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 25%. Το ρίσκο αυτό ξεκινά ήδη από το πρώτο ποτήρι ημερησίως, χωρίς να υπάρχει «ασφαλές» όριο κατανάλωσης.
• Οι χυμοί φρούτων δεν είναι αθώοι: Ακόμα και οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων, τα νέκταρ και τα ποτά με χυμό αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 5% για κάθε επιπλέον ποτήρι (250 ml) ημερησίως.
• Η ζάχαρη σε στερεά τρόφιμα δεν έχει τον ίδιο κίνδυνο: Η κατανάλωση ζάχαρης μέσα από θρεπτικά τρόφιμα (όπως φρούτα, γαλακτοκομικά ή δημητριακά ολικής άλεσης) δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Μάλιστα, η κατανάλωση 20 γραμμαρίων ζάχαρης την ημέρα από τέτοιες πηγές φάνηκε να έχει ακόμα και προστατευτική επίδραση.


Η ζάχαρη στα ροφήματα βρίσκεται σε «απομονωμένη» μορφή, απορροφάται πολύ γρήγορα και προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση του ήπατος, συσσώρευση λίπους και αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη – παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με τον διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, η ζάχαρη που βρίσκεται ενσωματωμένη σε ολόκληρα τρόφιμα συνοδεύεται από φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, λιπαρά και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία επιβραδύνουν την απορρόφησή της και μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο.

Πρακτικές συστάσεις
• Περιορίστε τα ζαχαρούχα ροφήματα: Αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και ακόμα και οι φυσικοί χυμοί φρούτων πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ή να αποφεύγονται, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη από το πρώτο ποτήρι.
• Προτιμήστε ολόκληρα φρούτα και θρεπτικά τρόφιμα: Η κατανάλωση ζάχαρης μέσα από φυσικές, ανεπεξέργαστες πηγές είναι πολύ λιγότερο επιβαρυντική για τον οργανισμό.
• Επαναπροσδιορισμός διατροφικών οδηγιών: Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι μελλοντικές διατροφικές συστάσεις πρέπει να διαχωρίζουν τη ζάχαρη ανάλογα με την πηγή και τη μορφή της, αντί να δαιμονοποιούν συνολικά όλα τα σάκχαρα.

Η νέα αυτή μελέτη αναδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι η ζάχαρη γενικά, αλλά το πώς και από πού την προσλαμβάνουμε. Τα ζαχαρούχα ποτά αποτελούν τον μεγαλύτερο διατροφικό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ενώ η ζάχαρη που ενσωματώνεται σε θρεπτικά τρόφιμα φαίνεται να μην έχει τις ίδιες επιπτώσεις. Έτσι, η προσοχή μας πρέπει να στραφεί κυρίως στα ροφήματα και όχι απαραίτητα στα στερεά τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη.

Σούπερ προσφορά στην Ελλάδα: Πως θα πάρεις PS5 στα €280 και Nintendo Switch 2 στα €415!

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*