Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Νέα μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των εστιών αερίου στην υγεία

*
Πρόσφατες μελέτες σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν εστίες αερίου έχουν επισημάνει την ανησυχητική έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2). Αυτό το αέριο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία, παραμένει στον αέρα πολύ μετά το σβήσιμο της φλόγας, επηρεάζοντας ακόμη και αυτούς που βρίσκονται έξω από την κουζίνα.

Ο καθηγητής Rob Jackson από το Doerr School of Sustainability του Stanford, κύριος συντάκτης μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαΐου στο Science Advances, εξέφρασε την έκπληξή του για το ότι βρέθηκαν συγκεντρώσεις ρύπων που υπερβαίνουν τα όρια υγείας στα υπνοδωμάτια και παραμένουν εκεί για ώρες μετά τη χρήση των εστιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρύπανση από τις εστίες υγραερίου δεν είναι πρόβλημα μόνο για όσους ετοιμάζουν γεύματα, αλλά για όλα τα μέλη ενός νοικοκυριού.


Η παρατεταμένη έκθεση στο NO2 μπορεί να επιδεινώσει τις κρίσεις άσθματος και σχετίζεται με μειωμένη ανάπτυξη των πνευμόνων στα παιδιά και πρόωρους θανάτους. Αν και οι περισσότερες εκθέσεις σε NO2 προέρχονται από οχήματα που καίνε ορυκτά καύσιμα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι εκπομπές από τις εστίες αερίου είναι υπεύθυνες για σχεδόν 200.000 τρέχουσες περιπτώσεις παιδικού άσθματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το ένα τέταρτο αυτών των περιπτώσεων να αποδίδεται άμεσα στο NO2.

Η έρευνα δείχνει ότι, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, η τυπική χρήση μιας εστίας αερίου ή προπανίου αυξάνει την έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου κατά περίπου 4 μέρη ανά δισεκατομμύριο κατά μέσο όρο ετησίως, που αποτελεί σχεδόν τα τρία τέταρτα του επιπέδου που αναγνωρίζεται ως μη ασφαλές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για αέρα σε εξωτερικούς χώρους.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης ότι η έκθεση σε NO2 είναι ιδιαίτερα υψηλή στα μικρά νοικοκυριά, όπου οι συγκεντρώσεις μπορεί να φτάσουν σε επικίνδυνα επίπεδα ακόμα και όταν χρησιμοποιείται απορροφητήρας. Επιπλέον, οι εθνοτικές μειονότητες και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος επηρεάζονται δυσανάλογα από αυτή τη ρύπανση των εσωτερικών χώρων, η οποία συχνά επιδεινώνεται από την υψηλότερη έκθεση σε εξωτερικές πηγές NO2. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*