Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Νέες μελέτες παλαιοντολόγων ρίχνουν φως στην εξέλιξη των θηλαστικών

*
Ανακαλύψεις απολιθωμάτων από την Ιουρασική περίοδο στην Κίνα ρίχνουν φως στην εξέλιξη των θηλαστικών, ειδικά όσον αφορά τα δόντια, τις γνάθους και τα αυτιά. Τα ευρήματα μιας μελέτης παλαιοντολόγων που δημοσιεύτηκαν στο Journal, θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τα αρχικά παρακλάδια της εξέλιξης των θηλαστικών.

Στο επίκεντρο της μελέτης βρίσκονται τα shuotheriids, θηλαστικά σε μέγεθος ποντικού με μοναδικούς γομφίους. Αυτά έχουν αποτελέσει αντικείμενο μακράς συζήτησης και φαίνεται να σχετίζονται με τους αυστραλοφενίδες, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών μονότρεμων όπως ο πλατύποδας. Δύο απολιθώματα shuotheriid, που ανακαλύφθηκαν καλοδιατηρημένα στην Μογγολία και με ηλικία που υπολογίζεται από 168 έως 164 εκατομμύρια χρόνια, εμφανίζουν γομφίους παρόμοιους με αυτούς μιας άλλης εξαφανισμένης ομάδας, των docodontans. Αυτά τα δείγματα έχουν ταξινομηθεί σε ένα νέο γένος και είδος, που ονομάζεται Feredocodon chowi.


Η δεύτερη έρευνα επικεντρώνεται στην εξέλιξη του μέσου αυτιού στα θηλαστικά και βασίστηκε σε απολιθωμένα κρανία του Feredocodon chowi και ενός δεύτερου είδους που εντοπίστηκε πρόσφατα, του Dianoconodon youngi, το οποίο έζησε μεταξύ 201 και 184 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το μέσο αυτί των σύγχρονων θηλαστικών που μετατρέπει τους κραδασμούς του αέρα σε ομαλούς κυματισμούς στο εσωτερικό αυτί, διακρίνεται από τα τρία οστά του, χαρακτηριστικό μοναδικό στα θηλαστικά.

Η ανάλυση του παλαιότερου απολιθώματος (Dianoconodon youngi) αποκαλύπτει ότι μια από τις ερπετοειδείς αρθρώσεις του άρχιζε να χάνει την ικανότητά της να χειρίζεται τις δυνάμεις μάσησης. Το πιο πρόσφατο δείγμα (Feredocodon chowi) διέθετε ήδη ένα μέσο αυτί διαμορφωμένο και προσαρμοσμένο αποκλειστικά για την ακοή, απεικονίζοντας ένα βασικό στάδιο σε αυτή τη μετάβαση. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*