Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το πόσο σχετίζονται οι τηγανητές πατάτες με τον διαβήτη τύπου 2

*
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 6 Αυγούστου 2025 από την ομάδα The BMJ Group έδειξε ότι η κατανάλωση τηγανητών πατατών τρεις φορές την εβδομάδα σχετίζεται με 20% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ενώ οι πατάτες μαγειρεμένες με άλλους τρόπους όπως βραστές, ψητές ή λιωμένες δεν αυξάνουν σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από τρεις μεγάλες αμερικανικές ερευνητικές ομάδες με πάνω από 205.000 συμμετέχοντες υγειονομικούς, που παρακολουθήθηκαν για περίπου 40 χρόνια, με 22.299 διαγνώσεις διαβήτη τύπου 2 στο διάστημα αυτό. Για κάθε τρεις μερίδες πατάτας συνολικά την εβδομάδα, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 5%, ενώ ειδικά για τις τηγανητές πατάτες αυξάνονταν κατά 20%.

Από την άλλη, η αντικατάσταση των πατατών με ολικής αλέσεως δημητριακά μείωνε τον κίνδυνο διαβήτη (κατά 8% συνολικά και κατά 19% σε αντικατάσταση τηγανητών), ενώ η αντικατάσταση με λευκό ρύζι φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο. Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι η μέθοδος προετοιμασίας των πατατών και η επιλογή τροφής αντικατάστασης είναι κρίσιμα στοιχεία για την επίδραση στην υγεία και τον κίνδυνο διαβήτη. 


Παράλληλα, αν και η πατάτα περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C και μαγνήσιο, η υψηλή περιεκτικότητά της σε άμυλο και ο γλυκαιμικός δείκτης της φαίνεται να παίζουν ρόλο στην αύξηση του κινδύνου. Η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν αποδεικνύει αιτιότητα, και το δείγμα περιορίζεται κυρίως σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής που εργάζονται στον τομέα της υγείας. Οι ερευνητές προτείνουν πως οι πατάτες, ειδικά βραστές, ψητές ή λιωμένες, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφής, ιδιαίτερα αν προτιμώνται δημητριακά ολικής άλεσης, και υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες σε διαφορετικούς πληθυσμούς και με αναλυτικότερη εκτίμηση της προετοιμασίας και των υποκαταστάσεων τροφίμων.

Νέο firmware update για το PS5, τι αλλάζει στο σύστημα

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • sdragon
    • Καλό είναι να προσέχουμε πριν βάζουμε τέτοια άρθρα. Αυτή η μελέτη είναι μια μετά ανάλυση δεδομένων. Δεν είναι μια μελέτη αιτίου αποτελέσματος. Και εξηγούμαι. Είναι μια πολύ γενική εικόνα ότι ορισμένα πράγματα υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη. Ακόμα και αν φας τηγανητές πατάτες με μέτρο σε μια υγιεινή διατροφή, δεν αυξάνει κανέναν κίνδυνο. Και είναι αδύνατο να το ξέρουμε. Εμείς απλώς παρατηρούμε τα αποτελέσματα. Επίσης να πω ότι προφανώς δεν είναι αληθές ότι η πατάτα και το λευκό ρύζι έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Υπάρχουν φρούτα με πολύ υψηλότερο από αυτά. Η διαφορά λευκού και μαύρου ρυζιού είναι πολύ μικρή πρακτικά.

*