Το φαινόμενο αυτό προκάλεσε ηφαιστειακό χειμώνα: το φως του ήλιου μειώθηκε δραματικά για περίπου 18 μήνες, οδηγώντας σε πτώση της θερμοκρασίας κατά 1,5°C έως 2,5°C — το ψυχρότερο καλοκαίρι των τελευταίων 2.300 ετών. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας προκάλεσε μαζικές καταστροφές στις καλλιέργειες, λιμό και πείνα σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Οι πληθυσμοί, εξασθενημένοι από την πείνα και τις κακουχίες, έγιναν πιο ευάλωτοι σε ασθένειες.
Το 541 μ.Χ., η βουβωνική πανώλη (γνωστή ως Πανώλη του Ιουστινιανού) ξέσπασε στην Αίγυπτο και εξαπλώθηκε γρήγορα, εξοντώνοντας έως και το μισό του πληθυσμού της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές αναταραχές, οδηγώντας σε παρατεταμένη στασιμότητα και κατάρρευση κοινωνιών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν κάθε ασυνήθιστα ψυχρό καλοκαίρι τα τελευταία 2.500 χρόνια προηγήθηκε από ηφαιστειακή έκρηξη. Εκτός από την έκρηξη του 536, ακολούθησαν άλλες δύο μεγάλες εκρήξεις το 540 και το 547, εντείνοντας τις δυσμενείς συνέπειες. Αν και άλλες χρονιές όπως το 1347-1351 (Μαύρος Θάνατος), το 1918 (Ισπανική Γρίπη), το 2020 (πανδημία κορωνοϊού) και περίοδοι παγκόσμιων πολέμων ήταν τραγικές, το 536 μ.Χ. θεωρείται από πολλούς ιστορικούς και επιστήμονες ως το χειρότερο έτος για να ζει κανείς λόγω του συνδυασμού φυσικών καταστροφών, λιμού, επιδημιών και κοινωνικής κατάρρευσης.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity