Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Πρόστιμο ρεκόρ από την ΕΕ στη Meta για τη διαχείριση δεδομένων των χρηστών του Facebook

*
Πρόστιμο €1,2 δισ. επιβλήθηκε στη Meta από τις ρυθμιστικές αρχές δεδομένων της ΕΕ και διατάχθηκε να σταματήσει τη μεταφορά των δεδομένων του Facebook πολιτών της ΕΕ στις ΗΠΑ. Τα δικαστήρια της ΕΕ πιστεύουν ότι τέτοιες διαβιβάσεις δεδομένων εκθέτουν τους πολίτες της ΕΕ σε παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής — μια καταγγελία που προέρχεται από το 2013 και τις αποκαλύψεις του Edward Snowden σχετικά με προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Η απόφαση ελήφθη από την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC), η οποία δήλωσε ότι το τρέχον νομικό πλαίσιο για τις μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ "δεν αντιμετωπίζει τους κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα και tiw ελευθερίες" των χρηστών του Facebook στην ΕΕ και παραβιάζει το GDPR. Το πρόστιμο υπερβαίνει το προηγούμενο ρεκόρ της ΕΕ των €746 εκατομμυρίων που επιβλήθηκε στην Amazon το 2021 για παρόμοιες παραβιάσεις της ιδιωτικότητας.


Η μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την τεράστια επιχείρηση στοχευμένων διαφημίσεων της Meta, η οποία βασίζεται στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των χρηστών της.

Αν και η Meta διατάχτηκε να σταματήσει αυτές τις μεταφορές δεδομένων, υπάρχουν ορισμένες διατάξεις που ωφελούν τον αμερικανικό γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πρώτον, η απόφαση ισχύει μόνο για δεδομένα από το Facebook, όχι άλλες εταιρείες της Meta όπως το Instagram και το WhatsApp. Δεύτερον, υπάρχει μια περίοδος χάριτος πέντε μηνών πριν η Meta σταματήσει τις μελλοντικές μεταφορές και μια προθεσμία έξι μηνών για να σταματήσει να διατηρεί τα τρέχοντα δεδομένα στις ΗΠΑ. Τρίτον, και πιο σημαντικό, η ΕΕ και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια νέα συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων που θα μπορούσε να είναι σε ισχύ ήδη από αυτό το καλοκαίρι και μέχρι τον Οκτώβριο.

Η Meta χαρακτηρίζει το πρόστιμο ως "αδικαιολόγητο και περιττό". Μάλιστα θα ζητήσει άμεσα αναστολή μέσω της νομικής οδού.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*