Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Σημάδια εξωγήινης ζωής ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

*
Μια νέα επιστημονική έρευνα ανέλυσε την πιθανή ανίχνευση σημείων ζωής από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στον εξωπλανήτη K2-18 b, που βρίσκεται περίπου 120 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Ο πλανήτης αυτός συγκρίνεται συχνά με τη Γη, λόγω των παλαιότερων ανακαλύψεων ίχνων διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, χωρίς αμμωνία, υποδηλώνοντας έναν πλανήτη καλυμμένο με ωκεανούς κάτω από μια ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο.

Ωστόσο, ένα στοιχείο κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των ερευνητών. Η πιθανή παρουσία του διμεθυλοσουλφιδίου (DMS), μιας ένωσης που παράγεται από το φυτοπλαγκτόν στους ωκεανούς της Γης. Εάν επιβεβαιωνόταν η ανίχνευσή της, θα μπορούσε να υποδεικνύει μια ενεργή βιολογική ζωή που παράγει DMS με ρυθμό 20 φορές υψηλότερο από αυτό στη Γη.


Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST). Ωστόσο, μια δεύτερη ανάλυση, που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Riverside (UCR), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα μπορεί να μην είναι πειστικά.

Σύμφωνα με τον Shang-Min Tsai, επικεφαλής του project στο UCR, τα ίχνη του DMS επικαλύπτονται από αυτά του μεθανίου, καθιστώντας δύσκολη την ακριβή ανίχνευση από τα τρέχοντα όργανα του τηλεσκοπίου James Webb. Ως εκ τούτου, η ομάδα σκέφτεται να χρησιμοποιήσει επιπλέον όργανα για να συνεχίσει να παρατηρεί τον K2-18 b.

Αυτή η εξέλιξη στην αναζήτηση σημείων εξωγήινης ζωής δεν αποτελεί οπισθοδρόμηση, αλλά υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των προκαταρκτικών ερευνών, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές ανακαλύψεις σε κόσμους υκεανών, μερικούς από τους πιο υποσχόμενους για την αναζήτηση ζωής.

Ο Eddie Schwieterman, αστροβιολόγος και επικεφαλής της ομάδας στο UCR, τόνισε ότι οι πιο υποσχόμενες βιουπογραφές σε έναν εξωπλανήτη μπορεί να είναι διαφορετικές από αυτές στη Γη και ότι οι πλούσιες σε υδρογόνο ατμόσφαιρες μπορεί να αποκαλύπτουν απροσδόκητες ενώσεις. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*