Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Στις δημόσιες τουαλέτες της Κίνας πρέπει να δεις διαφήμιση για να πάρεις χαρτί υγείας! (video)

*
Μια νέα και αμφιλεγόμενη πρακτική στα δημόσια ουρητήρια της Κίνας έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση: για να αποκτήσουν χαρτί υγείας, οι χρήστες πρέπει πρώτα να παρακολουθήσουν διαφημίσεις. Όπως αναφέρεται σε τοπικά Μέσα, ορισμένες δημόσιες τουαλέτες έχουν εξοπλιστεί με αυτόματους διανομείς χαρτιού που λειτουργούν μέσω σάρωσης ενός QR code. Μόλις ο χρήστης δει ένα σύντομο διαφημιστικό βίντεο, το μηχάνημα απελευθερώνει μια περιορισμένη ποσότητα χαρτιού. Όσοι δεν επιθυμούν να περιμένουν ή να δουν τη διαφήμιση, μπορούν να παρακάμψουν τη διαδικασία πληρώνοντας 0,5 γουάν (περίπου 5 ρουπίες ή 0,06 ευρώ).



Η πρωτοβουλία, που παρουσιάζεται ως μέτρο περιορισμού της σπατάλης χαρτιού υγείας, έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από χρήστες στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι τη χαρακτηρίζουν «δυστοπική» και «γελοία μορφή ελέγχου». Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων αποσκοπεί στη μείωση της υπερκατανάλωσης και των φαινομένων στις οποίες πολίτες παίρνουν ολόκληρους ρόλους χαρτιού για προσωπική χρήση, όμως πολλοί χρήστες θεωρούν την πρακτική προσβλητική και απάνθρωπη. Έντονη είναι επίσης η ανησυχία για θέματα προσβασιμότητας και υγιεινής. 



Πολλοί πολίτες επισημαίνουν το προφανές πρόβλημα: τι συμβαίνει αν κάποιος δεν έχει smartphone μαζί του, το κινητό του έχει τελειώσει από μπαταρία ή δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο; Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο χρήστης μπορεί να βρεθεί κυριολεκτικά εγκλωβισμένος - χωρίς τρόπο να εξασφαλίσει κάτι τόσο βασικό όσο το χαρτί τουαλέτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα πειραματίζεται με πρωτότυπους και αυστηρούς τρόπους διαχείρισης των δημοσίων αγαθών. Το 2017, στο Πάρκο του Ναού του Ουρανού (Temple of Heaven) στο Πεκίνο, είχαν εγκατασταθεί διανομείς χαρτιού που λειτουργούσαν με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου: η μηχανή έδινε συγκεκριμένη ποσότητα χαρτιού και επέβαλλε καθυστέρηση εννέα λεπτών πριν επιτρέψει στον ίδιο χρήστη να λάβει περισσότερη ποσότητα.

Και τότε, η αντίδραση του κοινού ήταν εξαιρετικά αρνητική, καθώς θεωρήθηκε ένα σύμβολο της υπερβολικής επιτήρησης και του ελέγχου της καθημερινότητας. Το νέο σύστημα, που συνδυάζει διαφημίσεις, ηλεκτρονική υποχρέωση και μικρο-συναλλαγές, αποτυπώνει μια ευρύτερη τάση στην κινεζική κοινωνία – τη σταδιακή εμπορευματοποίηση των πιο απλών πτυχών της ζωής. Αν και οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι το μέτρο μειώνει αποτελεσματικά τη σπατάλη, πολλοί πολίτες δηλώνουν πως πλέον θα προτιμούν να κουβαλούν το δικό τους χαρτί για να αποφύγουν την ταπείνωση και την αναμονή μπροστά από μια οθόνη διαφήμισης σε μια... τουαλέτα.

Νέο firmware update για το PS5, τι αλλάζει στο σύστημα

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*