Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η αντικατάσταση των καλλιεργειών αιθανόλης με ηλιακές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να παράγει έως και 100 φορές περισσότερη καθαρή ενέργεια. Αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη απόδοση με λιγότερες εκπομπές ρύπων και μειωμένες ανάγκες για πότισμα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Η αιθανόλη από καλαμπόκι σήμερα προωθείται ως «πράσινο καύσιμο», όμως η παραγωγή της περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες ενέργειας και χημικών.
Το καλαμπόκι πρέπει να καλλιεργηθεί, να συγκομιστεί, να μεταφερθεί και να υποστεί επεξεργασία, με όλα τα παραπάνω να αφήνουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αντίθετα, τα ηλιακά πάνελ δεν απαιτούν αυτά τα ενδιάμεσα στάδια και αρχίζουν να παράγουν ενέργεια αμέσως μετά την εγκατάστασή τους. Η μελέτη επισημαίνει πως αν μόνο το 1% των εκτάσεων που σήμερα προορίζονται για αιθανόλη μετατρεπόταν σε ηλιακά πάρκα, αυτό θα αρκούσε για να καλυφθούν οι ανάγκες 7 εκατομμυρίων αμερικανικών νοικοκυριών σε ηλεκτρική ενέργεια.
Επιπλέον, η καθαρή μείωση στις εκπομπές CO₂ θα ήταν σημαντική – αντί να καίμε καλαμπόκι, θα αξιοποιούσαμε τον ήλιο, μια ανανεώσιμη και απεριόριστη πηγή. Μια ακόμη καινοτόμα πρόταση είναι η «αγροβολταϊκή» αξιοποίηση των χωραφιών: η ταυτόχρονη χρήση της γης για παραγωγή τροφίμων και ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανύψωση των ηλιακών πάνελ ώστε να επιτρέπουν το φως και την καλλιέργεια από κάτω τους μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του εδάφους, να προστατεύσει τις καλλιέργειες και να βελτιώσει τη χρήση των πόρων.
Ωστόσο, ένα βασικό εμπόδιο είναι η υπάρχουσα πολιτική και οικονομική στήριξη της καλλιέργειας αιθανόλης στις ΗΠΑ, που ενισχύεται μέσω επιδοτήσεων. Πολλοί αγρότες εξαρτώνται οικονομικά από αυτή την αγορά, πράγμα που καθιστά δύσκολη τη μετάβαση χωρίς την κατάλληλη κρατική στήριξη και κίνητρα. Συνολικά, το άρθρο προτείνει μια επαναξιολόγηση του τρόπου που χρησιμοποιούνται οι γεωργικές εκτάσεις στις ΗΠΑ. Αντί να επενδύεται τόσος κόπος και φυσικοί πόροι σε μια όχι και τόσο καθαρή μορφή ενέργειας όπως η αιθανόλη, θα ήταν πιο ωφέλιμο – ενεργειακά, περιβαλλοντικά και μακροπρόθεσμα οικονομικά – να αξιοποιηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
Η στροφή αυτή δεν θα ήταν μόνο ένα τεχνολογικό άλμα, αλλά και μια ευκαιρία αναδιαμόρφωσης της αγροτικής πολιτικής με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την πραγματική ενεργειακή αυτάρκεια.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity