Όταν εκτέθηκε σε λευκή ζάχαρη, το DNA του υπέστη αντιστροφή – μια αναστρέψιμη και όχι μόνιμη αλλαγή – που άλλαξε το ποια γονίδια εκφράζονται στην επιφάνεια του μικροβίου. Έτσι, το φιλικό βακτήριο φορούσε μια «στολή μεταμφίεσης», παρόμοια με παθογόνα που θέλουν να ξεφύγουν από το ανοσοποιητικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκαλεί ερεθισμό στο ανοσοποιητικό και να αυξάνει φλεγμονώδεις δείκτες, υποδηλώνοντας κίνδυνο για το έντερο και τη συνολική υγεία.
Τα ευρήματα δείχνουν πως έστω και προσωρινή αλλαγή του καλού μικροβιώματος από τη ζάχαρη μπορεί να πυροδοτεί φλεγμονή, ενώ επαναλαμβανόμενη κατανάλωση αναμένεται να εντείνει το φαινόμενο. Η διακοπή του σακχάρου οδηγεί και στην επιστροφή της φυσιολογικής συμπεριφοράς του βακτηρίου.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και ανοιχτό παραμένει αν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ειδικά προβιοτικά που αποτρέπουν αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς, ή νέες διατροφικές οδηγίες που να βασίζονται στη σύνθεση του κάθε εντερικού μικροβιώματος.



Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity