Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Επίθεση hackers και λύτρα €75.000 για την εταιρεία των Goody’s και Everest

*
Ένα απίστευτο σκηνικό κυβερνοεπίθεσης έλαβε χώρα την Ελλάδα και σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Στο τέλος Οκτωβρίου, θύμα των hackers έπεσε η Vivartia, μέλος του ομίλου MIG και υπεύθυνη για την εγχώρια δραστηριότητα εταιρειών όπως η ΔΕΛΤΑ, η Everest και η Goody’s. Το περιστατικό ήταν ιδιαίτερα γλαφυρό όπως περιγράφεται, αφού οι εργαζόμενοι έφτασαν στα γραφεία τους και ενώ άνοιγαν τις οθόνες των υπολογιστών τους, αυτές παρέμεναν ανενεργές. Με τη βοήθεια ειδικών, αποκαλύφθηκε ότι hackers είχαν εισβάλει σε όλα τα υπολογιστικά συστήματα της εταιρείας, ζητώντας απλά έναν κωδικό στην κεντρική οθόνη κάθε τερματικού. Η κυβερνοεπίθεση είχε στόχο όλες τις πληροφορίες των συστημάτων, έχοντας πρόσβαση σε συναλλαγές, παραγγελίες, υποχρεώσεις και συναλλαγές. Οι hackers επικοινώνησαν με την Vivartia, ζητώντας λύτρα 75.000 ευρώ σε Bitcoin, προκειμένου να παραδώσουν το σχετικό password.



Η εμπλοκή των bitcoins δεν είναι μάλιστα τυχαία, αφού η συναλλαγή μεταξύ δύο μερών γίνεται με αυτόν τον τρόπο χωρίς την μεσολάβηση τράπεζας. Με την εταιρεία να είναι μπλοκαρισμένη από κάθε εργασία για δύο ολόκληρες ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Θανάσης Παπανικολάου, έδωσε την εντολή να πληρωθεί το ποσό και μάλιστα με τον τρόπο που υποδείχτηκε. Η κερκόπορτα που οδήγησε σε αυτό το πρόβλημα είναι πως κάποια συστήματα του δικτύου «έτρεχαν» εκδόσεις Windows XP, τα οποία και δεν είχαν ενημερωθεί καταλλήλως, παράλληλα με την άγνοια ενός υπαλλήλου που απάντησε σε ένα από τα εκατοντάδες μηνύματα που λαμβάνουμε όλοι για δήθεν ξεχασμένες κληρονομιές. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*