Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Η Γωνιά του Βιβλιοφάγου: Το Βασίλειο των Σκιών

*
Ο Γιώργος Κωστόπουλος είναι ο υπεύθυνος για Το Βασίλειο των Σκιών, στο οποίο ο αναγνώστης θα γίνει μάρτυρας γνωστών μοτίβων του είδους, που καταλήγουν όμως σε ανατριχιαστικές ανατροπές.

Ο Μπιλ Μίλερ είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου και ένας εμφανώς απών οικογενειάρχης. Η συγγραφή αποτελεί το raison d'être με αποτέλεσμα να αγνοεί ή και να παραγκωνίζει οτιδήποτε άλλο. Η οικογένεια του Μπιλ έχει πρόσφατα μετακομίσει σε ένα σπίτι των αρχών του 1910 με όχι και τόσο γοητευτικό ιστορικό υπόβαθρο, αφού οι υπό μυστηριώδεις συνθήκες θάνατοι των προηγούμενων κατοίκων εγκατέστησαν φοβίες στη φαντασία των επίδοξων αγοραστών, με αποτέλεσμα να παραμείνει ανεκμετάλλευτο για καιρό. Το δε υπόγειο της νέας τους κατοικίας ίσως αποτελεί το ορμητήριο ενός ερεβώδους αόρατου εχθρού ο οποίος τω όντι παρουσιάζει όλα εκείνα τα de facto στοιχεία μιας συνηθισμένης ιστορίας τρόμου, και μάλιστα, ως προοικονομία για ό,τι θα επακολουθήσει. Τα περίεργα περιστατικά πληθαίνουν παράλληλα με εξαφανίσεις ανθρώπων και ο Μπιλ θα αναζητήσει αρχικά ψυχιατρική συνδρομή λόγω προβλημάτων διαχείρισης θυμού αλλά και παραισθήσεων και στη συνέχεια θα τα αντιμετωπίσει πιο νηφάλια και διερευνητικά ενώ μετεωρίζεται ανάμεσα στον κόσμο της φαντασίας και της διαστρεβλωμένης πραγματικότητας.




Ο Γιώργος Κωστόπουλος είναι ο υπεύθυνος γι’ αυτό το μυθιστόρημα τρόμου, στο οποίο ο αναγνώστης θα γίνει μάρτυρας γνωστών μοτίβων του είδους, που καταλήγουν όμως σε ανατριχιαστικές ανατροπές. Προφανώς, η εσκεμμένη χρήση των πρώτων καθησυχάζει συναισθηματικά και προσώρας τον αναγνώστη ο οποίος όσο παραμένει στον κόσμο του Μπιλ αντιλαμβάνεται ότι κάτι δραματικά αξιοσημείωτο συμβαίνει πράγμα που εντυπώνεται στην αντίληψή του για περαιτέρω συσχετισμούς κατά τη διάρκεια της αφήγησης. Ενδεχομένως αυτή η πορεία μέχρι το τέλος να δημιουργήσει ανυπομονησία και ενδεχομένως κορεσμό αλλά ο γράφων σας συστήνει επιμονή· άλλωστε ό,τι «παρεμβάλλεται» δεν είναι αδιάφορες λεπτομέρειες· τουναντίον, ο Κωστόπουλος μας προσφέρει όλα εκείνα τα στοιχεία μέσα από περιφερειακές ιστορίες, ώστε να μας κατευθύνει αριστοτεχνικά εκεί που επιθυμεί. Αυτός ο εφιάλτης θα μπορούσε να εξεταστεί παράλληλα με ένα συγκεκριμένο video game, αλλά οποιοδήποτε επιπλέον στοιχείο γι’ αυτό θα αποδομήσει την εμπειρία σας. Οπωσδήποτε, όμως, δεν είναι κανείς προετοιμασμένος για το συμπέρασμα του βιβλίου με το οποίο ο συγγραφέας μας κλείνει το μάτι. Οι pop culture αναφορές εδραιώνουν τη σχέση μας με τον Μπιλ συμμετέχοντας άλλοτε σε χιουμοριστικές και άλλοτε σε γλυκόπικρες διαλογικές στιχομυθίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέσω των ανωτέρω αναφορών το «δικό μας» σύμπαν συγκλονίζεται οξύνοντας ακόμα περισσότερο τη φαντασία. Τα επιπλέον ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης δεν απαντώνται αμέσως και αιωρούνται χωρίς, ωστόσο, να προκαλούν ασφυξία ή υπερφόρτωση πληροφοριών. Με την κατάλληλη συγκυρία θα απαντηθούν δίχως να καθησυχάζουν αλλά να τρομοκρατούν έτσι περισσότερο και εκεί έγκειται το ταλέντο του συγγραφέα.

Το βιβλίο του Κωστόπουλου θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στο «The end» των Doors το οποίο αναφέρεται σε μια σκηνή της αφήγησης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πόνημα τρόμου στο οποίο ο αναγνώστης θα εντοπίσει κλασικά μοτίβα του είδους, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, αλλά όταν ολοκληρώσει και την τελευταία σελίδα θα αναρωτηθεί για την πρώιμη και άδικη κριτική του· η κατακλείδα επιβεβαιώνει ότι ο Κωστόπουλος αναμετράται ενσυνείδητα και χωρίς ενδοιασμούς τόσο με το τετριμμένο χωρίς, ωστόσο, να προβαίνει σε εκπτώσεις προς χάριν μιας ασφαλούς φονταμενταλιστικής επαναληψιμότητας (τόσο από τους μετρ του είδους όσο και τις μικροεξουσιαστικές παραφυάδες τους), καταλήγοντας σε ένα άρτιο επίπεδο λογοτεχνίας του τρόμου:

«Ακούμπησε τον κρόταφό του με τον δείκτη».

«Υπάρχει ένα βασίλειο εδώ -εγώ το ονομάζω το Βασίλειο των Σκιών- που δεν έχω χαρτογραφήσει ακόμη ολόκληρο. Υπάρχουν πολλές γωνιές του ανεξερεύνητες και πολλά πλάσματα κυκλοφορούν ελεύθερα, για τα οποία δεν έχει ειπωθεί ακόμη καμία ιστορία».

Το «Βασίλειο των Σκιών» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.
Ευχαριστούμε θερμά των Γιώργο Κωστόπουλο για την παραχώρηση του αντιτύπου για τις ανάγκες της παρουσίασης. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*