Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Canon @ Photokina 2016

*
Πριν από λίγες μέρες είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στη Κολονία της Γερμανίας καλεσμένοι από τη Canon με σκοπό να επισκεφτούμε τη Photokina 2016, τη μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφικών προϊόντων της Ευρώπης.



Στo πλαίσιo αυτής της επίσκεψης είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το περίπτερο της εταιρείας μαζί με τα νέα προϊόντα που φέρνει στα ράφια των καταστημάτων, τη high end DSLR EOS 5D Mark IV και την κορυφαία mirrorless της εταιρείας, της EOS M5. Πέρα από αυτά τα προϊόντα, η εταιρεία είχε να δείξει στο κοινό μερικές από τις τεχνολογίες που αναπτύσσει για μελλοντική χρήση, μόνο που αυτές ήταν σε πλήρη λειτουργία.

Αισθητήρας 120Mpixel
Η εταιρεία τον ανακοίνωσε από τη προηγούμενη χρονιά μόνο που φέτος ήταν για πρώτη φορά σε κοινή θέα. Προσαρμοσμένος σε ένα σώμα DSLR της Canon, ο συγκεκριμένος αισθητήρας δημιουργεί αρχεία μεγέθους 210MB με το τελικό αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό σε επίπεδο λεπτομέρειας. Στο demo που είδαμε στο περίπτερο της Canon, η μηχανή φωτογράφιζε ένα βιβλίο πάνω στη σελίδα του οποίου βρισκόταν ένα ακόμα μικρότερο βιβλιο (μεγέθους γραμματοσήμου) με το αποτέλεσμα της λήψης να είναι τέτοιο που μπορούσες μετά από τη μεγέθυνση να διακρίνεις τις γραμμές πάνω στο μικρό βιβλίο χωρίς καμία απώλεια ποιότητας.



Σε ερώτησή μας για το πότε θα μπορούσαμε να δούμε την τεχνολογία αυτή να βγαίνει στο εμπόριο, δεν πήραμε σαφή απάντηση, ωστόσο αυτό που καταλάβαμε είναι ότι σε πρώτη φάση είναι ένας αισθητήρας που προορίζεται για επαγγελματική χρήση σε ειδικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η φωτογράφιση ευαίσθητων παλαιών βιβλίων.

Βίντεο ανάλυση 8K
Ακόμα καλά καλά δεν έχουμε περάσει σε ανάλυση 4K όσον αφορά στο βίντεο, η Canon όμως είχε στο περίπτερό της κάμερες στα 8K (8192x4320 pixel). Οι κάμερες ήταν συνδεδεμένες με πρωτότυπες οθόνες αντίστοιχης ανάλυσης, στις οποίες φαινόταν σε πραγματικό χρόνο η απεικόνιση μέσω της συσκευής.



Το όλο setup προφανώς και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης, αλλά πραγματικά το αποτέλεσμα που φαινόταν στις οθόνες ήταν τόσο καλό που δεν το ξεχώριζες από το πραγματικό στήσιμο που βρισκόταν 2 μέτρα παραδίπλα. Προφανώς και εδώ δεν συζητάμε για ημερομηνίες κυκλοφορίας πραγματικών προϊόντων, γιατί είναι κάτι που εξαρτάται από δεκάδες άλλους παράγοντες (αποθήκευση, επεξεργασία κτλ) και όχι μόνο από μια κάμερα.

Intelligent Imaginγ for Life
Το πλέον εντυπωσιακό και χειροπιαστό demo στο booth της Canon ήταν ένα διαδραστικό τραπέζι. Ένας προβολέας πρόβαλε στο τραπέζι το ειδικό software διαχείρισης φωτογραφιών της Canon, με το οποίο είχαμε πλήρη διαδραστικότητα με τα χέρια μας ή με άλλα αντικείμενα.



Στην πραγματικότητα, μπορούμε να έχουμε μπροστά μας ανά πάσα στιγμή κάθε αποθηκευμένη φωτογραφία, να παίξουμε διάφορα παιχνίδια (πχ. χρησιμοποιώντας μια πραγματική, πλαστική παιδική τσουγκράνα καθαρίσαμε την ψηφιακή άμμο από το τραπέζι αποκαλύπτοντας μια τεράστια φωτογραφία) να δημιουργήσουμε φωτογραφικά άλμπουμ διαλέγοντας με τα χέρια τις φωτογραφίες που προβάλλονται στο τραπέζι και τακτοποιώντας τες στο επίσης προβαλλόμενο άλμπουμ όπως θέλουμε. Οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές και άκρως εντυπωσιακές, με το software της Canon να δείχνει ήδη εξαιρετικά έξυπνο και ιδιαίτερα γρήγορο.
Irista VR
Η εφαρμογή Irista της Canon υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια και αποτελεί την πρόταση της εταιρείας στην cloud αποθήκευση και αρχειοθέτηση φωτογραφιών. Είναι δωρεάν και προσφέρει χωρίς κόστος 15GB, ενώ για περισσότερο χώρο υπάρχουν σχετικές χρεώσεις.



Στην έκθεση είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη VR έκδοση της εφαρμογής, η οποία, χρησιμοποιώντας ένα VR headset για smartphone, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να «χαζεύει» τις αποθηκευμένες φωτογραφίες σε ένα VR περιβάλλον.

Canon EOS M5
Πέρα από τις μελλοντικές τεχνολογίες, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και να χρησιμοποιήσουμε τη νέα EOS M5, την καλύτερη mirrorless της εταιρείας. Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ζωής του EOS M οικοσυστήματος, η M5 κάνει άλματα προόδου σε σχέση με όλους τους προκατόχους της. Πρακτικά, όπως μας είπαν και οι άνθρωποι της Canon σε σχετική ερώτηση, η EOS M5 είναι για την εταιρεία μια ισάξια DSLR, μια μηχανή που κάθε επαγγελματίας θα μπορούσε να έχει σαν δεύτερη στην τσάντα του, χωρίς να φοβάται για την απόδοσή της, αλλά γλιτώνοντας αρκετό χώρο και μπόλικα γραμμάρια βάρους.



Διαθέτει αισθητήρα 24.2 Megapixel APS-C CMOS και Dual Pixel CMOS AF για γρήγορη και σωστή εστίαση. Ο αισθητήρας "φοράει" τεχνολογίες, παρόμοιες με εκείνες της EOS 80 προσφέροντας βελτιώσεις και στο δυναμικό εύρος ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της ευαισθησίας ISO μέχρι την τιμή 25.600. Η αλήθεια είναι ότι δοκιμάζοντας την κάμερα σε περιβάλλον βίντεο, το Dual Pixel AF που μέχρι τώρα συναντούσαμε σε high end DSLR της εταιρείας, κάνει πραγματικά θαύματα. Εντυπωσιακά είναι και τα διάφορα χαρακτηριστικά χρήσεις με πλήθος από πλήκτρα και dials αλλά και οθόνη αφής, που κάνουν τη χρήση της μηχανής ακόμα ευκολότερη, δίνοντας πολλά πλεονεκτήματα στο χρήστη. Επίσης, διαθέτει ασύρματη δικτύωση μέσω Wi-Fi και NFC, αλλά και συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth, χάρη στην οποία μπορεί να διατηρείται συνδεδεμένη με το smartphone συνεχώς. Το smartphone μπορεί να μετατραπεί και σε ένα απλό τηλεχειριστήριο της μηχανής. Παράλληλα με τη νέα μηχανή, κυκλοφόρησε και ένας ακόμα φακός EF-M, o 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM, που είναι ο πλέον ταιριαστός, γενικής χρήσης, φακός για τις κάμερες EOSM, χάρη στο ευέλικτο οπτικό zoom8,3x, καθώς και σταθεροποιητή εικόνας 4-στοπ, για λήψη ευκρινών εικόνων, χωρίς χρήση τριπόδου.



Με αυτό το φακό το σύστημα EF-M φτάνει τους 7 οι οποίοι είναι σχετικά λίγοι, ωστόσο  μέσου του ειδικού μετατροπέα κάποιος μπορεί να προσαρμόσει όλους τους φακούς της Canon για DSLR. Βέβαια, υπάρχει πάντα το πρόβλημα πως αυτοί οι φακοί είναι σχεδιασμένοι για μεγαλύτερα σώματα και στο μικρό σώμα της EOS M5 φαίνονται τεράστιοι. Σε ερώτησή μας για το αν σχεδιάζονται άλλοι φακοί, οι άνθρωποι της εταιρείας μας είπαν πως πάντα εξετάζουν τα δεδομένα, ακούγοντας τι ζητάνε οι πελάτες της.

Αυτό που ζητάνε οι πελάτες της Canon, αυτό θέλει να παραδίδει
Και εδώ ήταν το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της κουβέντας, ξεφεύγοντας από την ίδια την EOS M5, καθώς αυτή την απάντηση την πήραμε και σε άλλες ερωτήσεις (πχ. για τον αν σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν action cameras ή drones). Όπως ήταν λογικό αναρωτηθήκαμε πως συγκεντρώνει η Canon όλες αυτές τις πληροφορίες για το τι ζητάνε οι πελάτες της και μείναμε έκπληκτοι για το πόσο ενδελεχές είναι το τμήμα αυτό της εταιρείας. Τα στοιχεία δεν μαζεύονται με ερωτηματολόγια, αλλά με συζητήσεις και κουβέντες με χιλιάδες ανθρώπους κάθε κατηγορίας. Από επαγγελματίες μέχρι απλούς καταναλωτές και από συνεργάτες μέχρι δημοσιογράφους. Κάπως έτσι σχεδιάζονται τα επερχόμενα προϊόντα και μάλλον γι' αυτό η Canon έχει τόσο πιστούς πελάτες. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι η εταιρεία έχει προϊόντα που καλύπτουν όλο το φάσμα του Imaging, παραγωγή, αποθήκευση, εκτύπωση.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*