Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony RX 10 Mark ΙΙΙ Hands-On

*
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αφήσει στην άκρη, χρόνια τώρα, τη χρήση μια φωτογραφικής μηχανής, για χάρη του τηλεφώνου. Με κάμερες σαν αυτές που έχουν συσκευές όπως το Samsung Galaxy S8, η αλήθεια είναι πως το να κουβαλάει κανείς φωτογραφική μηχανή είναι περιττό βάρος. Όχι για όλους βέβαια και σίγουρα όχι για όλες τις συνθήκες. Η κάμερα στο smartphone είναι βολική, γιατί κυρίως είναι πάντα διαθέσιμη. Όμως, δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως μια κανονική φωτογραφική μηχανή. Και ειδικά όταν υπάρχει η -ακριβή είναι η αλήθεια- superzoom compact RX 10 Mark ΙΙΙ.



Πρόκειται για τη νεότερη high end compact της Sony, η οποία έρχεται να προστεθεί δίπλα στην υπάρχουσα Mark II, προσφέροντας όμως ένα ολοκαίνουριο φακό. Εκεί είναι η βασική διαφορά καθώς οι δυο μηχανές (παρέα και με την RX100 Mark V) μοιράζονται το ίδιο hardware και τις ίδιες (πάνω-κάτω) δυνατότητες.  Αν και compact, δεν είναι ιδιαίτερα μικρή ούτε ελαφριά. Το σώμα της είναι εξαιρετικά ποιοτικό και η κατασκευής της άριστη και συμπαγής. Διαθέτει πλήθος από πλήκτρα ελέγχου και dials, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε χρήστες με πολλές απαιτήσεις, αφού τόσο από πλευράς κόστους όσο και από πλευράς δυνατοτήτων, μπορεί να συγκριθεί με DSLR! Πατώντας το power button, βγαίνε ο φακός από το σώμα που δίνει τη δυνατότητα για zoom της τάξης του 25x (24-600mm, f2.4-f4) φυσικά με οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, ο οποίος καταφέρνει να είναι αρκετά φωτεινός ακόμα και στα 600mm.



Μιλάμε πραγματικά για τεράστιο zoom, κάτι που καθιστά τη μηχανή ιδανική για όσους ασχολούνται με φωτογράφισης της άγριας ζωής. Η οθόνη είναι μεγάλη και ευκρινής, με δυνατότητα ανάκλισης αλλά χωρίς λειτουργίες αφής, αν και η φυσιολογική θέση της μηχανής κατά τη χρήση της είναι προφανώς μπροστά στο πρόσωπο του χρήστη. Το υψηλής απόδοσης ηλεκτρονικό σκόπευτρο κάνει εξαιρετική δουλειά για να έχει κανείς πάντα μέσα στο πλάνο αυτό που θέλει να αποθανατίσει και ταυτόχρονα να βλέπει μέσα από αυτό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν τις ρυθμίσεις της μηχανής.



Όλη τη δουλειά στο θέμα της φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης τη κάνει ο νέος stacked CMOS αισθητήρας των 20Mpixel 1’’ που διαθέτει. Μπορεί να μη διαθέτει το PDAF σύστημα εστίασης της RX100 Mark V, όμως το contrast detect που χρησιμοποιεί είναι αρκετά αξιόπιστο και κάνα καλά τη δουλειά του (αν και όταν ο περιβάλλον φωτισμός μειώνεται, η εστίαση καθυστερεί). Φυσικά η μηχανή προσφέρει όλες τις απαραίτητες χειροκίνητες ρυθμίσεις για όσους ξέρουν τι να τις κάνουν, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει και μερικές εντυπωσιακές λειτουργίες κατά τη βιντεοσκόπηση. Πέρα από το 4K βίντεο, μπορεί να γράψει HFR video για slow motion που φτάνει το 40x (εγγραφή στα 1000fps αλλά σε χαμηλή ανάλυση).



Η RX10 Mark III είναι μια ξεχωριστή φωτογραφική μηχανή που απευθύνεται κυρίως στον επαγγελματία ή σε  όσους πραγματικά αγαπάνε τη φωτογραφία. Είναι η κατάλληλη μηχανή για φωτογραφία άγριων ζώων (αλλά και των… παπαράτσι) και ταυτόχρονα αποτελεί ιδανικό δεύτερο σώμα για τους φωτογράφους που χρησιμοποιούν μηχανές της Sony. Οι δυνατότητες που προσφέρει είναι πραγματικά πάρα πολλές, τόσο σε επίπεδο φωτογραφίας όσο και σε επίπεδο βίντεο, ενώ ο νέος φακός είναι πραγματικά άριστος. Δεν είναι για όλους και σίγουρα δε μπορούν όλοι να την αποκτήσουν λόγω κόστους, όμως για ακόμα μια φορά η Sony δείχνει να προχωράει τη σχετική κατηγορία βήματα μπροστά.  *
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικός φακός
  • Κορυφαίες λειτουργίες
  • Πλήθος ρυθμιστικών
  • Άριστο ηλεκτρονικό σκόπευτρο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μεγάλη σε διαστάσεις
  • Βάρος
  • Υψηλό κόστος απόκτησης
  • Έλλειψη PDAF εστίασης
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*