Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

AOC C27G2AE/BK Review

*
Η αγορά έχει κατακλυστεί τα τελευταία χρόνια με gaming οθόνες υπολογιστών που τρέχουν με πολλά Hz. Το AOC C27G2AE/BK αποτελεί μια σχετικά οικονομική πρόταση σε αυτή τη κατηγορία, κοστίζοντας λίγο πάνω από τα €230, ενώ προσφέρει μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα 27άρι κυρτό monitor ανάλυσης Full HD και μέγιστου refresh rate 165Hz με υποστήριξη Freesync.



Η συσκευασία περιέχει το ίδιο το panel, τη βάση στήριξης και το βραχίονα. Επιπλέον έχουν τα απαραίτητα καλώδια HDMI, Display Port και τροφοδοσίας. Η συναρμολόγηση είναι πανεύκολη και δεν απαιτεί εργαλεία, κάτι πραγματικά βολικό. Η βάση στήριξης καταλαμβάνει μικρή επιφάνεια πάνω στο γραφείο, προσφέροντας άπλετο χώρο κάτω από το panel για να ακουμπάει ο χρήστης αντικείμενα, ενώ από πλευράς σταθερότητας δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο θέμα. Ο βραχίονας διαθέτει μια οπή μέσα από την οποία περνούν τα καλώδια, ώστε αυτά να μη κρέμονται. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως ο βραχίονας προσφέρει μόνο tilt της οθόνης στο κάθετο άξονα και καμία άλλη δυνατότητα μετακίνησης του panel.



Ούτε ρύθμιση κατά το ύψος, ούτε περιστροφή στον οριζόντιο άξονα και σίγουρα όχι περιστροφή στο κάθετο άξονα. Η πίσω όψη της οθόνης είναι όμορφη, ακολουθώντας επιθετικό σχεδιασμό. Βέβαια, μικρή σημασία έχει γιατί σπάνια έως ποτε δε πρόκειται κάποιος να παρατηρεί το πίσω μέρος της οθόνης. Όσον αφορά στις , αυτές βρίσκονται στο πίσω και κάτω μέρος του panel και έχουν κατεύθυνση προς τα κάτω. Εκεί βρίσκουμε τόσο την είσοδο τροφοδοσίας (η οθόνη ενσωματώνει το τροφοδοτικό) όσο και τις εξόδους εικόνας (2x HDMI, 1xDP καθώς και μια… VGA!). Επίσης, βρίσκουμε μια αναλογική είσοδο ήχου και μια αναλογική έξοδο ακουστικών.



Το πρώτο σημείο που παρατηρεί κάποιος αφού καθίσει μπροστά από την οθόνη είναι η κυρτότητα του panel με την AOC να έχει επιλέξει επιπέδου 1500R. Η αλήθεια είναι πως αυτού του επιπέδου κυρτότητα είναι απόλυτα ικανοποιητική για τις 27’’ διαγωνίου, προσφέροντας στο χρήστη ένα φυσικό οπτικό πεδίο. Επιπλέον, το panel χρησιμοποιεί αντιθαμβωτική επίστρωση, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο σε χώρους που έχουν δυνατές πηγές φωτός απέναντι από την οθόνη. Όσον αφορά στα bezel, αυτά είναι πραγματικά μικρά. Στις τρεις πλευρές μάλιστα ενσωματώνονται πίσω από το γυαλί που προστατεύει το panel και μόνο στο κάτω μέρος υπάρχει ορατό bezel όταν η οθόνη είναι κλειστή.



Όσον αφορά τώρα στον έλεγχο των επιλογών που προσφέρει η οθόνη, αυτός γίνεται με μια σειρά από πλήκτρα που βρίσκονται στη κάτω δεξιά πλευρά του monitor. Η αλήθεια είναι πως είναι σχετικά δύσκολα στη χρήση του, καθώς οι αναφορές πάνω στην οθόνη για το τι κάνει το καθένα είναι ανάγλυφες και δε ξεχωρίζουν με κάποιο τρόπο, οπότε χρειάζεται πολύ φως για να μπορεί κανείς να δει ποιο είναι το σωστό πλήκτρο. Όσον αφορά τώρα στις διαθέσιμες επιλογές, αυτές είναι όλες οι απαραίτητες τόσο όσον αφορά στη ρύθμιση χρωμάτων όσο και στο κομμάτι του gaming. Υπάρχουν διάφορες έτοιμες προ-ρυθμίσεις ανάλογα με το game που παίζει κάποιος, όπως και μια ρύθμιση που κάνει εξομοίωση HDR, όμως στη πραγματικότητα κάποιος δύσκολα θα καταφύγει σε οποιαδήποτε από αυτές. Μεταξύ των επιλογών είναι και αυτή της ενεργοποίησης ή μη του Freesync, το οποίο λειτουργεί σε εύρος 48-165Hz. Επιπλέον, η οθόνη είναι συμβατή και με τη τεχνολογία Gsync της Nvidia, κάτι που στις δοκιμές μας δε δημιούργησε πρόβλημα. Συναντάμε και τη δυνατότητα για overdrive με τρεις κλίμακες, κάτι που είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί όπως θα διαβάσετε παρακάτω.



Στο δια ταύτα τώρα, το monitor της AOC χαρακτηρίζεται αν μη τι άλλο για το μεγάλο εύρος αντίθεσης που προσφέρει, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι βασίζεται σε panel VA. Το βασικότερο πρόβλημα που έχει το monitor είναι η χαμηλή φωτεινότητα, η ονομαστική τιμή της οποίας είναι τα 250nits. Στη πράξη, αυτό σημαίνει πως ακόμα και με τη φωτεινότητα στο μέγιστο, η οθόνη μας φαίνεται «μουντή» (προφανώς και η anti-glare επίστρωση έχει βάλει το χεράκι της) αν και τουλάχιστον καταφέρνει να κρατάει καλά τα επίπεδα του μαύρου. Από την άλλη, οι γωνίες θέασης είναι μάλλον μέτριες, κυρίως στο κάθετο άξονα καθώς το γεγονός ότι έχουμε κυρτό πάνελ, βοηθάει τις άκρες στον οριζόντιο άξονα να φαίνονται καλύτερα.



Όσον αφορά τώρα στο gaming, σίγουρα τα 165Hz μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για πολύ κόσμο που παίζει γρήγορα παιχνίδια (κυρίως shooter). Στη πράξη όμως, το panel φαίνεται να υποφέρει από προβλήματα που αφορούν τους χρόνου ανανέωσης των pixel. Δοκιμάσαμε διάφορα παιχνίδια, είτε αρκετά γρήγορα ως προς τη κίνηση (πχ Doom Eternal) είτε λιγότερο (πχ Cyberpunk 2077) και το πρόβλημα ήταν εμφανές παντού. Οι απότομες κινήσεις της κάμερας δημιουργούν μια θολούρα στην εικόνα ενώ ακόμα και βάζοντας το overdrive στη μέγιστη τιμή του, η κατάσταση βελτιώθηκε ελάχιστα. Μάλιστα, στη μέγιστη τιμή παρατηρήσαμε και το αναμενόμενο inverse ghosting, με τη μέση τιμή του overdrive να είναι η βέλτιστη στη πράξη, χωρίς όμως στη πραγματικότητα η βελτίωση της εικόνας να είναι συνταρακτική. Στη πραγματικότητα φαίνεται η AOC έκοψε πολλά από τα ηλεκτρονικά των σύγχρονων VA panel για να κρατήσει το κόστος σχετικά χαμηλά, καθώς το αποτέλεσμα μας θυμίζει οθόνες που είχαν κυκλοφορήσει πριν από 2 και 3 χρόνια. Κάποιοι χρήστες πιθανών να το συνηθίσουν και να μη τους προβληματίζει, όμως η πραγματικότητα είναι αυτή. Και ειδικά όταν θέλεις να παίζεις πραγματικά γρήγορα, το να χαλάει τόσο η εικόνα δεν είναι καλό.



Εν τέλει, το AOC C27G2AE/BK μας άφησε ανάμεικτα συναισθήματα, κυρίως γιατί από τη μια υποστηρίζει μεν γρήγορο ρυθμό ανανέωσης, όμως από την άλλη αυτό συμβαίνει εις βάρος της ποιότητας εικόνας. Έχει καλά χρώματα και προσιτή τιμή ενώ σίγουρα το γεγονός ότι είναι κυρτό θα το εκτιμήσουν αρκετοί χρήστες. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καλά χρώματα
  • Προσιτή τιμή
  • Resfresh rate στα 165Hz
  • Δύσχρηστο μενου
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αργό pixel response
  • Βασικές δυνατότητες εργονομίας
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*